Cikkek
 

VÉLEMÉNY

A magyar nép megmenekült!

Egyik székről a másikra esek nagy ámulatomban, mégpedig azért, mert itt van Morvai Krisztina és a Jobbik. Máris megmenekültünk! Ők kellenek nekünk, magyaroknak! Ők tudják, mi a magyar átlagember gondja. Morvai Krisztina is tudja. Ő? Hogyne tudná! Hiszen van annyi végzettsége, amivel simán veri Einsteint. És amíg szegény csak a relativitás elméletét találta fel (többek között), addig ő a „jobb” Magyarország receptjét. Ezt nevezem áttörésnek!
 Az életrajzában olvasva (ami kicsit többre sikerült, mint puszta életrajz, van abban minden, reklám – reklám hátán, komplett könyvhét, és még rege a csodaszarvasról is talán) azonnal megértem, hogy honnan is tudja, mi az átlag magyar ember gondja. Rögtön kezd a „topmodell” anyukával (mert ugye majdnem minden magyarnak „topmodell” anyukája van), az ELTE jogi karán végezve, majd Angliától Amerikáig mindenhol tanult és tapasztalatot szerzett nőről van szó. Igen! Biztosra veszem, a londoni egyetem fő tantárgya így szól: a 89-es „rendszerváltás” igazi veszteseinek élete, nehézségei a mai Magyarországon. Azonban lehet, mégsem volt ilyen tárgy, de akkor ilyen háttérrel mégis honnan? Talán az egyetem alatt két vizsga között a salgótarjáni acélárugyárban dolgozott, hogy legyen miből fizetni az egyetemet? Vagy esetleg a holnapi kenyeret? Nem hiszem. Szóval nem kétlem, hogy roppant művelt és intelligens nő. Azonban azt már vitatnám, hogy tisztában van azzal, mit jelent ma magyar dolgozónak, munkásnak lenni. Vagy egyáltalán azt, milyen igazi dolgozónak, munkásnak lenni!
 Kiragadnék egy mondatot mindenféle változtatás nélkül az életrajzából:
 „Azt tapasztalom, hogy ma pénz- és profitközpontú gondolkodás uralkodik a világban, amely mindig mindenről azt kérdezi: mennyi pénzt, mennyi hasznot hoz?”
 Hát igen! Nem hiába tanult annyit, ezzel nem tudok vitatkozni. Ez így igaz, ahogy le van írva. Azonban várjunk egy picit! Mintha jó pár évvel ezelőtt egy szakállas ember írt volna valami ilyesmiről… Aztán meg mintha egy kecskeszakállas, felül kopaszodó férfi irkált volna még sokat erről… Tényleg! Már eszembe jutott! Kapitalizmus! Nahát, a kedves képviselőnő roppant mód jól ráérzett a kapitalizmus lényegére! Nem szeretnék neveletlen lenni, de talán a saját könyvei mellett juthatna egy kis ideje erre is: Lenin – Az imperializmus, mint a kapitalizmus legfelsőbb foka. Talán ismerős lesz belőle egy-két dolog, a mai magyar valóságból. És ha már korábban a profitról volt szó, a Tőkét már meg se merem említeni.
 Egy szó, mint száz, félek tőle, hogy mégsem tudja, mi az átlag magyar melós gondja. A fent idézett mondat szerint akár kezdhetné kapizsgálni, kár, hogy hamis minden betűje. A Jobbik nem jó irányba mutat, és ezáltal a megoldás is rossz. Mert ugye sokan voltak már úgy, hogy jobbat akartak, s az eredmény katasztrófa lett…

SZABÓ TAMÁS

Madoff, a „bűvész”

Bernard Madoff ame­ri­kai üzletembert csalásért 150 év börtönbüntetésre ítélték, mi­vel üzletfeleit úgy meg­­károsította ez a korábban köztisz­teletben álló pénzügyi szakember, hogy a 65 milliárd dollárnak a nyomát se lelik, a tőzsdefelügyelet meg csak a kezét széttárva sajnálkozik.
 Pár perc villamosszék helyett az urak elintézték, hogy az elkövető csak 150 év börtönt kapjon. Elvégre a „szabad madarak” nem vájják ki egymás szemét. Szemfényvesztők! Azért sokan rájöhettek (akiket nem hülyített el teljesen a világra erőltetett „amerikai kultúra”), hogy az a 65 milliárd dollár nem tűnt el, egyszerűen kikerült a választott testületek, a befizetők látóköréből, így aztán a „bűvész” cinkosai szabadon felhasználhatták.
 Madoffnak ez a szerep jutott, mint ahogy Soros Györgynek a jótékony osztogató szerepe.
 A pénz mindkét esetben ugyanarra kellett: a szuperhatalmi státusz megtartására – maffia-módszerekkel.
 Ez a varázspálca erdőtüzeket okozott Indonéziában éppen akkor, mikor a „forró” pénzek kimentek onnan, hogy a régiót eladósítsák.
 Atomlétesítményeket láttatott Irakban, amikor az érdekük úgy kívánta.
 „Emberbaráti” alapítványokat támogat az Oroszországgal szomszédos volt szovjet köztársaságokban, hogy új balekjait az oroszokra uszíthassa.
 A protekcionista gazdaságpolitika bajnokává válik, most, hogy a szabadpiacon már nem ő a legjobb.
 Latin-Amerikában politikai gyilkosságokat szervez, hogy a földrész a hátsóudvara maradjon.
 Magyarországon a „magyarok nyilaira” fogja a robbantását, és más provokációkat követ el, hogy a közéletünket kriminalizálja.
 De az idejük le fog járni itthon is, a nagyvilágban is, és remélhetőleg úgy lesznek lefegyverezve, hogy védekezésül nem boríthatják lángba a világot.

BELOVITZ KÁROLY