Aktuális Cikkek
 

MUNKÁSPÁRT

Másodrendű gyerekek

„Köztük nők és gyerekek” – halljuk és olvassuk a hírekben, ha baleset történik, vagy pokolgép robban. Diszkriminatív felosztása a szerencsétlenül járt embereknek, akik között ott vannak a nélkülözhetetlen apák, fiúk, szerelmek. Mondani persze sok mindent lehet...
 A gyerekeknek igen, nekik még előjogaik is lehetnének ebben a satnya jelenben, nem beszélve a többször elsiratott jövőről. Gyerekek – bennük él a jövő, a felnőttek jövője is, a megálmodott gondoskodás, s a különféle fantáziák az öregkor szépségeiről is mind bennük rejteznek.
  Milyen társadalom az, amelyben egy tollvonással leszámolnak a jövővel? Milyen lelki alkata van annak a politikusnak, aki néhányezer fiatalkorút mondvacsinált érdekből az útszélre taszít? A Munkáspárt Nőtagozata felháborodott annak a hírnek a hallatán, hogy az állami gondozott gyerekek családi pótlékát megnyirbálja az élesollójú kormányzat. Mi lesz, ha már tanyára sem futja? Hova költözik a szülők nélkül felnőtt ember? A polgári sajtót ez nem érdekli, nem érdekelheti. Úgy eszkábálták össze ezt a vadkapitalista kócerájt, hogy az embereket érintő létfontosságú kérdések kihulljanak a rostán. Sokkal fontosabb az, hogy a milliókat kereső gipszjakab megkapja a több tízmilliós végkielégítést, hogy az országot rombadöntő bársonyszékek gazdái szolgálati gépkocsival utazgassanak a bankárok és behajtó cégek birodalmában.
 Ugyan! Mit akar a Munkáspárt Nőtagozata? Nem mindegy, hogy néhány ezer gyerekből hajléktalan, esetleg bűnöző lesz? A nevesincs politikusnő nyugdíjasként is felveheti a nagy pénzt, legfeljebb azt mondják, hogy nem volt szép. Mindenki megveszi az újságot miattuk, bekapcsolja a tévét, aztán spongyát rá!
 Jövő, gyerekek... Erre már nem futja a drága idejükből.

A gyermek joga a jövő joga!

A Magyar Kommunista Munkáspárt Nőtagozatának állásfoglalása
az állami gondozott gyermekek családi pótlékának megrövidítése ügyében

A Munkáspárt Nőtagozata felháborodással és aggodalommal fogadta azt a hírt, mely Varga Zoltán önkormányzati miniszter által jegyzett dokumentum alapján napvilágot látott.
 Az önkormányzati tárca olyan elvonásokat tervez, mely a gyermekes családokat, a gyermekeket súlyosan érinti: óvodafejlesztések elhalasztása, fizetős tehetséggondozás, osztálylétszámok emelése.
 Az egyik legdrasztikusabb elvonás az állami gondoskodásban élő gyermekeket érinti. A gyermekotthonokban élők után járó családi pótlék felét az intézmények elkölthetnék a tervek szerint, míg a jelenlegi – nagyon helyes! – rendszerben félre kell tenniük a gyermek nagykorúvá válásáig. Ebből az összegből vásárolhatnak szerény lakást a gondoskodásból kikerülő fiatalnak, akinek nincs hová hazamennie.
 Nyomatékosan felhívjuk rá a figyelmet: a félretett összeg nélkül az állami gondozásból kikerülő állampolgár hajléktalanként fogja kezdeni életét, és nagy a kockázata, hogy a bűnözés útjára lép!
 A Munkáspárt Nőtagozata határozottan tiltakozik az ilyen tervek ellen!
 Meggyőződésünk, hogy az amúgy is számos problémával küszködő gyerekektől a családi pótlék jelentős részének megvonása súlyos következményekkel jár.
 A csökkentett összeg nem elegendő az életkezdéshez!
 A Munkáspárt Nőtagozata felkéri a Magyar Köztársaság kormányát, hogy ezen tervét vesse el, és a jövőben tegyen meg mindent az állami gondoskodásban felnövekvő gyermekek életkörülményeinek javítása, életkezdési lehetőségeik bővítése érdekében!