Cikkek
 

MAGYARORSZÁG

Tolvajok demokráciája

Azt mondják, Magyarországon demokrácia van. Napjainkban bizonyítják is, mily mélyen meghajolnak a nép akarata előtt: nyilvánosságra hozták az állami cégek felsővezetőinek fizetési listáját, az általuk felvehető prémiumok, végkielégítések adatlapjait.

Örömmel tölti el a szívemet: virágzó országban élünk!
 Már az állam is versenyszférába illő, sőt, még annál jelentősebb honoráriummal dicséri meg siker-projektjeinek vezetőit. Mert máshogyan hogyan is lehetne? Ekkora pénzeket csak nagy szakértelmű, vállalataikat csillagászati magasságokba repítő cégvezetők kaphatnak. Ezért is jár nekik a fizetésüket sokszorosan meghaladó prémium, az elbocsátás után járó több tízmilliós végkielégítés: el ne mondhassák a konkurenciának, mi az eredményes vállalatvezetés titka!
  Hogyan is gondolhatom, hogy a 4-es metró dicsfényét megkérdőjelezem? Robog a metró hónapok óta, csak olyan helyen áll meg, ahol szükség is van rá, megoldja a peremvárosok közlekedését, s nem is kerül pár milliárddal többe, mint kellene. Hol keresnénk hibát? Ráadásul Klados Gusztáv kiállt a kamerák elé, s megemlítette: ő nettó bérben állapodott meg. Ja, hogy a magyar adórendszer szerint ez bruttóban legalább 50 százalékkal több? Hát arról szívesen megkérdezném azokat, akik őt hazahívták, ezeknek a költségeknek ismeretében is. Vajon a megrendelő urak kinek dolgoznak, s mennyit visznek haza?
 De ez is csak hab a tortán.
Régen azt tanultam, hogy a kiemelt feladatokat ellátó személyeket, így az MNB vagy az Alkotmánybíróság tagjait honorálni is kiemelten szükséges, hogy a korrupció véletlenül se üthesse fel fejét köreikben. Hát ennek a tézisnek a „költségvetés őrei” jócskán megfeleltek. Az MNB elnöke és két alelnöke (csupán fizetésként!) összesen húszmillió forintot visznek haza havonta. Ne is firtassuk. Vannak ennél jobb kérdéseim is. Mit fejleszt a Fejlesztési Bank? Vidéket, ipart aligha – csak látnánk valahol, hogy pusztán a vezetőnek mitől jár havi 3.6 millió. De kiváló lehet az exportunk is – azért is virágzik minden termelő águnk –, mert az Export-Import Bank feje is hazaviszi a 3.6 milliót.
 De hagyjuk a számokat, mindenütt látjuk őket. Nem is emlegetném, csak a lista élén álló cégeket. Mert nem értem, hogy ha ennyire jól szervezett országban, ennyire hatékony és specialistákban bővelkedő vezetéssel büszkélkedhetünk, miért akarnak az eredményes MÁV-nál vonalakat felszámolni? Miért kell BKV-járatokat megszüntetni? Miért kell autópálya-díjat fizetni a benzinbe már beleszámolt „útalap” mellé? Miért adtak és adnak el ma is állami tulajdonban lévő területeket, épületeket, ha ennyire jól működik a Nemzeti Vagyonkezelő? Hol a szárnyaló gazdaság, amiért a Gazdaságfejlesztési Központ ennyire megdolgozott? Mit keres az MVM a versenyszféra tenderein, ha az áramellátás díja már így is az egekben jár? Mikor dolgozott a Magyar Televízió utoljára valóban a köz szolgálatában, s nem kormányzati megrendelésre? S ha ennyire bitang jól állunk, hogy költségvetési tételeinkből – csak a jéghegy csúcsát látva – szemünk előtt úszik el havi 100 millió forint, miért kell Diákhitel Központ?
 Nagy vonalakban sajnos a publikált kis lista megválaszolja a jogosan felmerülő kérdéseket. Azért adósodott el az egész állam, azért folytak el a „privatizációból” befolyt pénzek, mert az urak maguk között szétosztották annak minden egyes fillérét. Azért sunnyognak az IMFhitellel kapcsolatban, mert kínos lenne beismerni: ma már csak ebből tudnak nyugdíjat fizetni. Ma már a költségvetés minden kiadását az IMF felügyeli, kár, hogy egy dolog őket sem érdekli (mégis csak a mi kutyánk kölyke): mikor fogják a politikai vízfejet lenyakazni egyszer s mindenkorra.
  Mikor lesz pénz az egészségügyre, oktatásra, vasút- és közútfejlesztésre? Mikor lesz állami víz-, gáz-, távhőellátás? Ha elküldjük az urakat és hölgyeket hosszabb „beutalóval”, s a saját kezünkbe vesszük az államkasszánk bevételeit és kiadásait. Akkor lesz demokrácia!

CSEH KATALIN

A börtöndzsigoló

Majdnem hatmillió forint juttatást kapott az önkormányzattól Hunvald György VII. kerületi MSZP-s polgármester a februári előzetes letartóztatása óta eltelt idő alatt. A polgármester számára február 10. óta – amióta nem jár be a munkahelyére – az önkormányzat havi 742 560 forintot utalt át, vagyis az előzetes letartóztatása óta eltelt idő alatt összesen 5 940 480 forintot kapott. Hunvald Györgyöt hivatali vesztegetés mellett hűtlen kezeléssel, magánokirat-hamisítással, hivatali visszaéléssel és többrendbeli csalással gyanúsítják. Hunvald egyébként a kerület vagyonának elkótyavetyélése mellett a kerület pénzén utazott, Bernben hét és fél millió forintért vásárolt karórát, negyvenmilliós festményeket szállított sofőrje „barátainak”. Hunvald sofőrje elmondta: ő vitte a négygyermekes polgármestert és szeretőjét „mézeshetekre” Svájcba, Milánóba és Monacóba, méghozzá közpénzen. Erzsébetváros vezetését „üres zsebbel” átvevő Hunvaldtól az ügyészség öt ingatlant, 12 autót, egy nagy értékű óragyűjteményt, valamint bankszámláról százmillió forint körüli összeget is zárolt, illetve lefoglalt.