Cikkek
 

BALSZEMMEL

 

Mi a bal szemünkkel nézünk a világra. Így sok mindent észreveszünk, amit csak
a  jobb szemünkkel nem látnánk. Másként is látjuk a világot, mondjuk úgy,
balszemmel. Ezután minden számunkban elmondjuk, miként is látjuk az éppen
esedékes eseményeket a saját politikai értékítéletünk alapján, balszemmel.

KISZOLGÁLTATOTTSÁG

A polgári média sztárjai, akik undorító féregként rágják szét a társadalom öntudatát, gúnyosan mutogatnak a szocializmusra, mondván, hogy hol volt ott demokrácia, hiszen az állam, a párt, meg a szakszervezet rátelepedett az állampolgárra. Bezzeg ma az állampolgár azt csinál, amit akar, senki se telepedik rá. Szabadság van, meg demokrácia, mindkettőből dögivel. Szó szerint így van!
 Abban az „átkos” szocializmusban az állam, de mondjuk úgy, a társadalom a gondodat viselte. Ha azt látta, hogy nincs munkád, berakott a gyárba. Lehet, hogy ott se volt sok dolgod, de legalább megvolt az esélyed, hogy valami hasznosat csinálsz, és még éhen se halsz. Ha az öreg néninek nem tellett tüzelőre, a tsz vagy a tanács, vagy valaki más, kisegítette. Nem kellett rettegni a megfagyástól. Ha meghalt a férjed, és magad maradtál, a szocializmusban sem volt könnyebb, de nem hagytak elveszni.
  Ma „demokrácia” van, ma azt csinálsz, amit akarsz. Az örömödben mindenki osztozik, mert számítanak rád a választásokon. A bajod senkit sem érdekel, az csak a tiéd. Nincs, akihez fordulhatnál. A szomszédaid közömbösek, mert ilyenné formálta őket a kegyetlen világ. A kormány, az önkormányzat csak annyit ad, ami az éhenhaláshoz sok, az élethez kevés. A miniszterelnöktől legfeljebb egy szép levelet kapsz, vagy azt sem. Hát, igen, a szocializmusban az ember számított, sőt mondhatjuk úgy, az ember számított. A kapitalizmusban pedig csak a pénz, a tőke számít.

JOBB VOLT A SZOCIALIZMUSBAN 

Én ezt már régóta tudom, de egy település polgármesterétől hallani, mégiscsak más. A szocializmusban nem lehetett nagyon meggazdagodni, de nagyon elszegényedni sem, mondja a falu elöljárója, aki azt látja, hogy lakosainak zöme munkanélküli, szegény. És nem csak a cigányok. Errefelé egyébként sincs sok cigány, de szegény annál inkább. A szocializmusban nem hagyták magukra az embereket, mondja a polgármester, aki naponta oszt segélyt a helyieknek, tudva, hogy ez nem sokat segít.
 A szocializmusban minden ólban ott voltak a disznók. Disznó ma is van a faluban, csak nem az ólban. A szocializmusban rend volt, a rendőrnek volt tekintélye, mondja a polgármester, aki egyáltalán nem a szocializmus híve, de a tényeket tiszteli. Ma nincs rend, folytatja a polgármester, s döntően azért nincs, mert az emberek szemében már semminek sincs hitele. Ahogyan a gyerek nem tiszteli alkoholista szüleit, úgy az emberek sem tisztelik a pártokat és politikusokat, akik körül csak úgy hemzsegnek a botrányok. Melyik pártot kövessük, az MSZP-t vagy a Fideszt? Melyiknek van hitele? A Munkáspártnak van hitele, mondja, és nem udvariaskodásnak szánja, de mutassák meg magukat! Jobban, mint eddig!

NÉMETH MIKLÓS 

Elővették Németh Miklóst. Nem az MSZP, nekik feltehetően már nem kell. A Fidesz vette elő. Már az is feltűnő volt, hogy a határnyitás évfordulóján személyesen Orbán Viktor ismerte el az egykori miniszterelnök „lovagiasságát”. A múlt héten meg a Magyar Nemzet közölt vele nagy interjút.
 A Fidesz tudja, hogy érdemes a baloldali választókat is megcéloznia, mert egyébként nem biztos, hogy meglesznek az áhított bársonyszékek. Ehhez a Fidesz imázsa önmagában kevés. Baloldalon a Fidesz nem vonzó, sőt talán inkább taszító. Ezt a Fideszben is tudják, s mindig igyekeznek valamit kitalálni. 2006-ban erre a célra felfedezték Szűrös Mátyást és Pozsgay Imrét. Mindketten a baloldalról indultak, de jobbra jutottak, így emészthetőek a finnyásabb Fidesz-gyomornak is. Minden OK volt, leszámítva azt, hogy a két derék úriember már senkinek sem kellett a baloldalon. Főleg a szavazóknak nem kellett. A Fidesz, mint tudjuk, nem is nyerte meg a választást. Most óvatosan, de elég határozottan előszedik Németh Miklóst. Szépen kimondatják vele, hogy a Fideszben több a baloldali vonás, mint bárki másban, meg, hogy az MSZP nem baloldali Németh úr mércéje szerint. Ja, igen, meg, hogy új alkotmány kell, és természetesen „becsület, munkaszeretet és tisztesség”. Ezek nagyon kellenek, mert ebből az áruféleségből a Fidesz-raktárakban sincs túl sok.
  Szerintem a Fidesz megint mellényúl. Ha hiszik, ha nem, én már elég régen a baloldalon vagyok, ezért joggal állíthatom, hogy egykori miniszterelnökünk nincs a toplistán. Nem is értem, hogy a Fidesz PR-esei miért nem értenek meg nagyon egyszerű igazságokat. Ha az ember tetszeni akar, akkor nem a húsz évvel ezelőtti ruháját veszi fel.

THÜRMER GYULA