Aktuális Cikkek
 

MUNKÁSPÁRT

A kormányváltás szükséges, de nem elégséges

A múlt pénteken megkezdődött az elnöki látogatások „őszi fordulója”. Thürmer Gyula ezúttal Békésbe látogatott. A sorozat szeptember 8-án Kecskeméten, szeptember 12-én Kaposváron folytatódik, majd szeptember 16-án következik Ózd, szeptember 18-án Csongrád megye.

A mostani látogatások célja, hogy megerősítsük a pártot azokban a választókerületekben, ahol mindenképpen szeretnénk a jelöltjeinket „megállítani”, azaz sikeresen összegyűjteni a kopogtatócédulákat. Ezt a párt elnöke mondta Orosházán, a békési kommunistáknak. A feladat most az, hogy minél több helyen találkozzunk az emberekkel. Piacokon, üzemekben, iskolákban, vagy egyszerűen csak utcai gyűlések, nyílt sajtókonferenciák keretében. A lehető legjobban ki kell használni a helyi sajtó lehetőségeit. Az embereknek tudniuk kell, hogy van Munkáspárt és érdemes rá szavazni!
 A békési program Tótkomlóson kezdődött. A párt elnöke és Gál Ferenc megyei elnök, a térség képviselőjelöltje gratuláltak Garai Rita polgármester asszonynak, (képünkön) aki a közelmúltban időközi választásokon nyerte el tisztségét. Ezen a választáson a Munkáspárt világos politikát folytatott: nem indított önálló jelöltet, és nem támogatta egyik párt jelöltjét sem. Az MSZP részéről óriási nyomás volt, hogy a munkáspártiak támogassák a jelöltjüket. A megyei sajtóban még félrevezető hírek is megjelentek. A munkáspárti álláspont azonban következetes volt. A kormánypárt veszített Tótkomlóson.
 A nap folyamán a párt elnöke több településen is látogatást tett. Kaszaper után Nagykamarás, majd Medgyesegyháza következett. A látogatáson részt vett a párt több helyi vezetője, köztük Bánhegyi József, a KB tagja, Kiss János, az orosházi térség vezetője, és Marosán János, a battonyai térség képviselőjelöltje. Mindenütt üres utcák, szegénység, munkanélküliség – jegyezte meg a orosházi televíziónak Thürmer Gyula. Szégyen, hogy ma már az emberek falun is a zöldségesnél veszik a zöldséget, mert drága a saját termelés. Tehén már szinte egyik faluban sincs. Az egykor önellátó vidék ma importárut eszik. A Munkáspárt kormányváltást akar ezen a választáson. Az MSZP és az SZDSZ felbecsülhetetlen károkat és mérhetetlen szenvedést okozott az embereknek. A kormányváltás azonban önmagában nem elegendő. Új értékeknek, új embereknek kell bekerülniük a politikába. Ha nem lesz ott a Munkáspárt, megint a dolgozóval fizettik meg a válság árát. A kormányváltás szükséges, de nem elégséges! – emelte ki a párt elnöke.
 Összeült a család, amikor megkaptuk elnök elvtárs levelét, és támogatjuk – mondta az orosházi aktívaértekezleten Kósa András kondorosi munkáspárti tag. Levágtok egy hízót? – kérdezte a párt elnöke. Hízó már nincs, nem telik rá, de amink van, abból segítünk! Minden erővel támogatjuk a pártot – mondta Németh József is, a Központi Bizottság tagja.

Szórólapozás a konzervgyár előtt

A Baloldali Front debreceni aktivistái nem riadtak vissza a korai időponttól, múlt hétfőn már reggel fél hatkor ott voltak a Debreceni Konzervgyár előtt. A Vári Andreából, Kovács Gáborból és Varga Szabolcsból álló kis csapat biztosra ment, az egyik frontos a gyárban dolgozik, pontos információkkal szolgált az ott történtekről. A francia tulajdonos újabb ötven embert tett utcára a januári kétszáz fős elbocsátás után. A létbizonytalanságtól fenyegetett munkások szívesen fogadták a röplapokat. A magyar feldolgozóipar tudatos szétverése országos ügy, ezért csak a magyar munkásság országos összefogásával állítható meg. Ne hagyjuk, hogy a külföldi tőkések lerombolják, amit nagyapáink felépítettek! Szervezzünk hasonló akciókat az ország minden pontján, döbbentsünk rá minden magyar dolgozót, hogy csak akkor nyerhet, ha saját kezébe veszi sorsa irányítását! A kitartó munkának eredménye lesz!

 

Munkáspárt! Ki az utcára!


Régi gyakorlatot elevenítünk fel, mondotta Thürmer Gyula Salgótarjánban, megnyitva a párt országos és Nógrád megyei elnökségének közös ülését.

Szükség van arra – folytatta –, hogy a párt országos vezetői a „konkrét harctéren” is tájékozódjanak, s arra is, hogy a helyi vezetők, a párt tagjai közvetlenül találkozzanak a párt vezetőivel. Nógrád szegény megye – mondta tájékoztatójában Szabó Lászlóné megyei elnök. Országos szinten az utolsók között áll az egy főre eső GDP tekintetében. A munkanélküliség meghaladja a 20 százalékot. Az elmúlt években Nógrád az MSZP „birodalma” volt. Manipulálták az embereket, elhitették velük, hogy az baloldali politika, amit ők csinálnak. 2006-ban azonban az MSZP veszített, és a politikai hatalom megyei szinten is, Salgótarjánban is a Fidesz kezébe került.
 Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere a város iránti megtiszteltetésnek nevezte, hogy a Munkáspárt elnöksége itt tartja kihelyezett ülését. Salgótarjánban jó és konkrét kapcsolat van a Munkáspárt és az önkormányzat között. Thürmer Gyula köszönetet mondott azért, hogy a város helyreállíttatta a szovjet hősi emlékművet, amit a Munkáspárt már régen szorgalmazott. A munkáspárti vezetők és a Fideszes polgármester egy órás eszmecseréjére a helyi sajtó is felfigyelt.
 Ki az utcára! Fogalmazódott meg a salgótarjáni megbeszéléseken többször. A Jobbik folyamatosan mutogatja magát, a Munkáspártnak is folyamatosan jelen kell lennie az utcákon, a gyárak kapujánál. Az embereknek tudniuk kell, hogy van más választás, s ez a Munkáspárt. A szót tett követte. A Munkáspárt vezetői a helyi aktivistákkal együtt spontán átvonultak a Bányász Múzeumhoz, ahol a Bányásznap alkalmából koszorút helyeztek el a legendás kommunista bányászvezető, Pothornik József emléktáblájánál.
 A nógrádi program délután aktívaértekezlettel folytatódott. Sokan elmondták, hogy megkapták a párt elnökének levelét, s bár nehéz a helyzetük, segítik a pártot pénzzel is. Volt, aki ötezret, volt, aki húszezret ajánlott fel. A jelöltek megállítása még Nógrádban sem kis gond, mondták el többen. Nógrád megyének négy választókerületben kell jelöltet állítani. Az aktíván minden térségből voltak kommunisták, de hiányoztak Pásztóról, akiket többen kerestek. Zárszavában a Munkáspárt elnöke összegezte a tennivalókat. Kérte a megyei elnökség tagjait, a KB és a párt megyei tagjait, hogy minden erejükkel segítsék a megyei elnök munkáját. A megyei vezetésnek egységes, harcoló erőnek kell lennie. Szeptember 23-án a párt két alelnöke ismét Nógrádba látogat, hogy a megyei elnökséggel, a választókerületi vezetőkkel és a négy képviselőjelölttel egyeztesse a feladatokat. Meg kell szervezni a kopogtatócédulák gyűjtését! Terjeszteni kell A Szabadságot! Nem nyugodhatnunk bele abba, hogy a megyében kevesebb, mint ötven újságot fizetnek elő! Minden párttagunkat és barátunkat személyesen meg kell keresni! Mindenkire szükség van, és mindenki tehet valamit a pártért. Tanulni kell a jó példákból! Amit sikeresen oldanak meg Balassagyarmaton, azt át kell venni. Salgótarján főterén hetente kétszer legyen jelen a Munkáspárt! – mondta Thürmer Gyula. Az emberek szokjanak hozzá a Munkáspárthoz! Egyszóval: ki az utcára!

Az én húsz évem

A Szabadság a Munkáspárt 20. születésnapja alkalmából sorozatot indít „Az én húsz évem” címmel. A Munkáspárt története – közös harcunk históriája. Nagygyűlésekről, felvonulásokról és választásokról éppúgy szól, mint a mindennapi munka, a szórólapozás, a kopogtatócédula- gyűjtés vagy akár csak egy piaci beszélgetés „apró” pillanatairól. Várjuk mindazon párttagjaink írásait, akik úgy gondolják, hogy a Munkáspárt közös kincsévé tennék az elmúlt húsz év számukra fontos, emlékezetes pillanatait. A cikkeket – maximum két gépelt oldal terjedelemben –, fényképeket a Baross utcai szerkesztőségbe akár személyesen, akár postán, akár e-mailben kérjük és várjuk.

A Szabadság