Cikkek
 

MAGYARORSZÁG

Otthonvédők a „Fehérházban”

Szokatlan találkozónak adott otthont a múlt pénteken a „Fehérház”, a képviselők irodaháza. Az Otthonvédők csapatát fogadta a Fidesz-KDNP Népjóléti Kabinetének négy tagja, Soltész Miklós képviselő vezetésével. Az Otthonvédők többször hangoztatták, hogy találkozni kívánnak a politikát meghatározó pártokkal, szervezetekkel – így jutottak el a Duna-partra.

Az Otthonvédők között ott volt Hídvégi Tibor, az Antifasiszta Ligaszövetség elnöke, Jánosi Gábor, az MSZF Egészségügyi Kerekasztalának szervezője, Kállai Eszter, a Szépen Emberül Alapítvány elnöke, Dabasi Tamás, a Fehér Kéményseprők Országos Szövetségének elnöke, Dorogi László, az ÚJÚL Egyesület elnöke. Ugyancsak részt vett Salga István, az Igazságos Jogállamért Szövetség elnöke, Schiller Irén, a VÉSZ alelnöke, Simó Endre, a MSZF szervezője, és Karacs Magdolna, a Munkáspárt alelnöke.
 Simó Endre kifejtette a fő problémát: az országban tömegessé váltak a mindennapi megélhetési gondok. Ha valaki tisztességesen fizeti a közüzemi díjakat, és törleszti az adósságát, akkor nem tud enni adni a gyereknek. Viszont, ha megadja neki a betevő falatját, nem tud eleget tenni fizetési kötelességeinek. Ezen az állapoton csak olyan politika képes változtatni, amely módosítja az elosztási viszonyokat a dolgozók, a kisnyugdíjakból élők, valamint a kis- és középvállalkozások javára.
 Az Otthonvédők delegációja hangsúlyozta álláspontjukat: ők a „nulla kilakoltatás” hívei. Azt akarják, hogy senkit ne lakoltassanak ki jogszerűen birtokolt egyetlen otthonából, ha önhibáján kívül fizetésképtelenné vált. Meg kell akadályozni, hogy a családok szétessenek a fedél elvesztése miatt, és a gyerekeket elvegyék a szüleiktől, mert nincs hol lakniuk. Éppen ezért javasolják, hogy a parlament sürgősséggel tárgyaljon a kérdésről, és alkosson törvényt a kényszerárverezések és a kilakoltatások egy évi felfüggesztéséről; állítson fel parlamenti vizsgálóbizottságot annak megállapítására, hogyan fordulhat elő a jelzáloghitel-szerződések egyoldalú banki módosítása és a rendszeressé vált túlszámlázás.
 A Népjóléti Kabinet nevében Soltész Miklós tájékoztatta a küldöttséget arról, hogy ebben a témában törvényjavaslatot nyújtottak be a parlamentnek. A javaslat lényege azonos az Otthonvédők követeléseivel. Megfelelő szabályozást kell alkotni a kilakoltatások megelőzése érdekében; lehetőséget kell biztosítani ahhoz, hogy az adós maga értékesítse ingatlanát; szabályozni kell a tartozások átütemezésének feltételeit; az állam a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül váltsa ki a fizetésképtelen adósok hiteleit.
  A Munkáspárt álláspontja ebben a kérdésben is egyértelmű: „mindenben partnerei vagyunk azoknak, akik tenni akarnak az emberekért, viszont határozottan szembekerülünk azokkal, akik érzéketlenül viszonyulnak súlyosbodó megélhetési, lakhatási és egészségügyi gondjainkhoz”.
 Az egyeztetésen Karacs Magdolna munkáspárti alelnök konkrét kérdést szegezett Soltész Miklósnak: valóban hisz abban, hogy a tömeges jogsértésekkel teli, törvényeket sértő világban a jog és a törvény eszközeivel vissza tudják szorítani a bankok hatalmát? A válasz igen volt, hisz benne, lehet tenni a bankok ellen.

Legyen igaza!

A MÁV nem Hajdú-Bét!

Az egri párt- és frontszervezet vezetői és aktivistái sajtókörútba kezdtek, hogy tudassák a lakossággal, mit tervez a kormány számtalan helyi vasútvonallal decembertől. A nyár utolsó hetén eredményes sajtótájékoztatót tartottak az egri pályaudvarnál, majd ezt a múlt héten megismételték Gyöngyö­sön. Szándékaik szerint Salgótarján, Füzesabony, majd Ózd lesznek a következő állomások.
 A sajtótájékoztatók kiváló alkalmak az agitációra, szórólapozásra, pláne, ha vasútállomáson tartják azt – hívta fel a figyelmet Kovács Balázs, a Munkáspárt heves megyei alelnöke  a legutóbbi megyei értekezleten. Az egriek továbbra is arra buzdítanak országszerte minden pártszervezetet: tegyünk meg mindent azért, hogy ne szüntessék meg a vasúti személyszállítást! 1874 km vasútvonal van veszélyben! A gyöngyösi sajtótájékoztatón közölték: álláspontjuk szerint a kormánynak nincs felhatalmazása a személyszállítás megszüntetésére. A bezárandó szakaszokról szóló hírek szerint csak Heves megyében Gyöngyös mellett Szilvásvárad, Bélapátfalva és Heves is vonat nélkül maradna. Országos viszonylatban nézve a Viharsarkot teljességgel kikapcsolnák a vasúti hálóból, elérhetetlen lenne vonattal Battonya, Bácsalmás, sőt Komló és Baja is. Kovács Balázs közölte, a kormánynak „nincs erkölcsi alapja, sem népi demokratikus felhatalmazása” e lépésre. Azt mondta: a kormány despotaként egyre csökkenti a szociális juttatásokat, s az oktatásra és a közlekedésre szánt pénzt is. Hozzátette: „félő, hogy a vasúti közlekedés is a Hajdú-Bét sorsára jut, ezt meg kell akadályozni minden eszközzel!” Ha kell, támogatnak olyan vasutassztrájkot is, amely „nem egyes MÁV-igazgatóságok nyerészkedésére szolgál”, hanem minden érdekképviselet részt vesz benne. Kovács Balázs úgy fogalmazott: „okulva a 2007-es vonalbezárások katasztrofális következményeiből, látható, hogy az ilyen megtakarítások nem az ország, a lakosság, hanem az azt uraló milliárdosok javára válnának”. A feleslegessé vált szolgálati lakások bérbeadásával, a dolgozókhoz és a diákokhoz igazított menetrenddel lehetne javítani a MÁV mérlegén – jelentette ki az aktivista.