Cikkek
 

VÉLEMÉNY

Mocsok van az országban

Takarítsunk ki!

Senki sincs biztonságban Magyarországon. Akár van hitele, akár nincs.

1.  Ha nincs hiteled, belekényszerítenek.
Hogyan? Nem csökkennek az árak, ha kéred, ha nem, többet kell fizetned.
Mondjuk, nem tudod fizetni a lakásod rezsijét: jön a nyájas segítség, vegyél fel szabad felhasználású kölcsönt. És örülj, hogy rendezted a rezsitartozásod!
Na de jön a törlesztőrészlet, amibe tuti bebukik a szerencsétlen, hiszékeny, naiv ember.
Ez az egyik példa az eladósodáshoz.

2.  Jön a másik: lakni ugye kell valahol. Ma már önerőből csak a kiváltságosok tudnak építkezni vagy lakást vásárolni. Régen, a sokat szidott Kádár-rendszerben többféle választási lehetőség volt: volt tanácsi lakás, vállalati lakás, szövetkezeti lakás. De akár nemes egyszerűséggel vehettél is egyet!
 
Megtehetted, mert volt biztos munkád, tehát volt jövedelmed. Vállalhattál esetleg két vagy több gyermeket, akkor volt „szocpol”. Mehettél még vállalati kölcsönért, és kérhettél, úgymond tanácsi kölcsönt, mint első lakáshoz jutó. És kaptál is!
  Mára mindent eltöröltek. A munkát is.
  Mehetsz a bankba, de milyen feltételekkel, és persze ki az, aki kap.
 Van egy budapesti család. Egy a sok közül. R. István és családja. A 2004-ben felvett 7,5 millió forintot négy évig fizette, és mivel a munkahelyétől nem kapott fizetést, elmaradt a törlesztőrészlet. Egy-két nap fizetési késedelemért 15-20 ezerrel számolt többet a bank. Később – a megkérdezése nélkül – eladták tartozását potom 8 millióért egy behajtó cégnek, akiktől ő 25 millióért kiválthatja… Ha nem teszi, utcára kerül feleségével, két gyermekével és a 72 éves édesanyjával.
  És ekkor van még a kormánynak pofája banki, etikai kódexet kidolgozni. Röhej!
 Megint nem csalódtunk ebben az érzéketlen, kizsákmányoló és népnyúzó bandában. Jön az ősz, csináljunk egy alapos nagytakarítást! Takarítsuk el őket, és tiszta országgal várjuk a telet!

 URBÁN SZANDRA