Cikkek
 

MOZGALOM

 Lada államosítását

követelik a munkások

A Ladákat gyártó AvtoVAZ államosítását követelte csütörtökön több száz alkalmazott, miután a társaság vezetése csökkentené jövedelmüket az eladások visszaesése miatt. A Reuters hírügynökség jelentése szerint Oroszország legnagyobb autógyára, az AvtoVAZ több mint 1500 dolgozója gyűlt össze Togliattiban, ahol a gyár is működik. A gyár legfontosabb, független szakszervezetének vezetője a tüntetésen bejelentette, hogy követelni fogják az AvtoVAZ államosítását. „Legyen a gyár állami és ne privát kézben!” – mondta az érdekvédelmi vezető. A vállalat – amelyben a Renault-nak 25 százalékos részesedése van – korábban cáfolta azt a hírt, miszerint a társaságnál jelentős elbocsátásokra készülnek a kereslet visszaesése miatt. A munkások jövedelmét azonban drasztikusan mérsékelnék szeptember elsejétől. A tervek szerint 20 órás munkahetet vezetnek be, amellyel a havi fizetés a gazdasági válság előtti 21.931 rubeles (706 dollár) felére csökkenne. Tavaly az AvtoVAZ 24,7 milliárd rubeles (799 millió dollár) veszteséget könyvelt el, szemben az egy évvel korábbi 3,7 milliárd rubeles nyereséggel.

Radikális baloldal

A radikalizmus nem jelent valami rettenetesen ronda dolgot, nem jelent csúnya szavakat. Ellenkezőleg: méltóságteljes, kemény küzdelmet jelent. A rondaságok nem politikai kategóriák, nem tartoznak a marxista eszmerendszer körébe, de a harc igen. Csakis a harc! És ez folyik. Osztályharc. Amelyben nem kizárólag a kommunista párt tagjai, hanem sok értelmes, öntudatos, szervezett munkás is részt vesz. A harc nemzetközi és nemzeti. Nemzeti, mert hordozzuk múltunk nemes örökségét: Ady Endrét, József Attilát, Juhász Gyulát, az erdélyi Kun Bélát és Dózsa Györgyöt. Tanulunk Ságváritól, a vöröskatonáktól és Kádár Jánostól. Ők internacionalisták és magyarok. Tőlük kapjuk nap, mint nap a szellemi táplálékot. Ők építették azt a vörös falú házat, amelyben mindannyian elvtársak vagyunk. És itt elhangzanak kemény szavak, de ezek a szavak nem ocsmányságok, csak igazságok, és az igazságot nem lehet selyempapírba csomagoltan árulni. Az igazságot a maga pőreségében kell megmutatni, hogy mindenki láthassa. „Kiállok, mint a kémény” – írja József Attila, az otthontalan költő, a kilakoltatott, az öcsödi árva. Legyünk mindannyian József Attilák!
  „Ahol nincsen villanylámpa, gyújtsd a burzsujt fáklyalángra!”

Tiltakozunk
a történelemhamisítás ellen!

A kommunista és munkáspártok közös nyilatkozatban tiltakoztak az Európai Együttműködési és Biztonsági Szervezet antikommunista állásfoglalása ellen. Mint az ismeretes, az EBESZ júliusi vilniuszi közgyűlésén A Megosztott Európa Újraegyesítése címmel támogatott egy állásfoglalást, mely a második világháború kirobbantásáért egyformán felelőssé teszi a náci Németországot és a Szovjetuniót. Ezzel – az egyébként jogi következményekkel nem járó – állásfoglalással szemben a Görög Kommunista Párt és az Orosz Kommunista Párt kezdeményezésére 36 kommunista és munkáspárt közös nyilatkozatban tiltakozik. A tiltakozást a Magyar Kommunista Munkáspárt is aláírta.