Aktuális Cikkek
 

MOZGALOM

Kilakoltatások

Magyarországon megnövekedett azoknak a száma, akik öngyilkosságba menekülnek otthonuk elárverezése és a kilakoltatás elől – hívja fel a figyelmet a Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztal Koordinációs Bizottsága szerdán kiadott közleményében.
 A civilszervezetek képviselőiből álló testület szerint egyre több kétségbeesett ember jelzi nekik, hogy reménytelen helyzetéből nem lát más kiutat, mint az élet feladását. Az önhibájukon kívül fizetésképtelenné vált, állásukat vesztett, rendszeres jövedelem nélküli emberek arra hivatkoznak, hogy az állam továbbra sem áll ki mellettük otthonaik védelmében, hanem hagyja, hogy a bankok és a hitelezők elvegyék tőlük otthonukat, és az utcára tegye őket.
 A Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztal megállapítja: emberéletekbe kerül, hogy a kormány nem tiltja meg a kilakoltatásokat. A tragédiák szaporodása arra utal, hogy hazánkban súlyosan sérül az élethez és a tulajdonhoz való emberi jog, növekszik a hajléktalanság, családok szakadnak szét, terjed az érintettek és környezetük elkeseredése és kiábrándulása. Napjainkban több mint kétszázezerre tehető azoknak a száma, akik az elé a rugalmatlan választás elé kerülnek, hogy egyenek-e, vagy az adósságukat törlesszék.
 A Magyar Szociális Fórum – SZK szerint a történtekért a kormányt terheli a legnagyobb felelősség. Bajnai Gordon miniszterelnök figyelemre sem méltatta az Otthonvédők követelését a kilakoltatások azonnali leállításáról és fizetési moratórium elrendeléséről. Sajnálattal állapítjuk meg, hogy a jobboldali ellenzék is passzív magatartást tanúsít a kilakoltatások leállításával kapcsolatban – írják. A civil mozgalom szervezői emlékeztetnek arra, hogy mindmáig nem kaptak választ arra a július 4-i levelükre, amelyben azt a kérdést tették fel Orbán Viktornak, mit kíván tenni a Fidesz-MPP azért, hogy ne lakoltathassák ki jogszerűen birtokba vett egyetlen otthonukból az önhibájukon kívül fizetésképtelenné vált devizahiteleseket és közüzemi díjhátralékosokat.
 Az MSZF szervezői nem tartják kielégítőnek a Fidesz elnöki stábja helyettes vezetőjének azt a kijelentését, miszerint a kérdés „prioritást fog élvezni”, hiszen a kilakoltatás jelenleg is teljes gőzzel folytatódik országszerte. Az MSZF arra szólítja fel a Fideszt, hogy politikai nyilatkozatban álljon ki a kilakoltatások azonnali leállításáért. A Fidesz-szel azonos politikai családhoz tartozó Nicolas Sarkozy elnök Franciaországában már törvénybe iktatták a lakhatási jogot, és senkitől sem vehetik el otthonát bírói végzés nélkül – emlékeztetnek.
  Az emberek nehezen viselik, hogy a banki érdekekkel szemben sem a kormány, sem az ellenzék nem mer fellépni, és emiatt azok hátán csattan az ostor, akik önhibájukon kívül fizetésképtelenné váltak – állapítja meg az MSZF SZK.
 Ebből a helyzetből a Magyar Szociális Fórum - Szociális Kerekasztal abban látja a kiutat, hogy rendeleti úton azonnal véget vessenek a kilakoltatásoknak,és fizetési moratóriumot rendeljenek el. A nagytőke érdekét kiszolgáló politika helyett rendszerkorrekciós politikát kell hatalomra juttatni. Ennek lényege, hogy a bérből és fizetésből élők érdekében módosítsa az elosztási viszonyokat, s új egyensúlyt teremtsen tőke- és munkajövedelmek között az utóbbiak javára. Egy ilyen új társadalompolitika nem csak eleve otthonvédő volna, hanem vissza is adná az embereknek igazságtalanul elvett egyetlen otthonukat, és nem tűrné, hogy a bankok határozzák meg a magyar lakás- és családpolitikát. Példaként állítjuk a kormány és ellenzéke elé a német megoldást: állami ellenőrzés alá vonták a közpénzből szanált Commerzbankot, és ezzel lehetővé tették, hogy hitelpolitikájában ne a profit kizárólagos szempontja vezérelje, hanem tekintettel legyen a társadalmi szükségletekre is. A Magyar Szociális Fórum Kerekasztala otthonteremtő szociális lakásépítésben látja a megoldást, hogy a fiatalok, a rászorulók, a hajléktalanok jutányos áron lakáshoz juthassanak. Azt akarjuk, hogy idehaza is törvénybe iktassák a lakhatási jogot, és senkinek az éltét ne kockáztassák azzal, hogy elveszik tőle az otthonát.

Sikeres röplapozás a Zollnernél

A váci Zollner gyár bejáratát Fogarasi Zsuzsanna irányításával lelkes kis csapat szállta meg a minap. Minden kézben friss munkáspárti röplapok és információs anyagok voltak. Nemsokára műszakváltás, áramlottak be az emberek a gyárba. Mindenki sietett, ki gyalog, ki biciklivel, ki motorbiciklivel igyekezett be. Agitátoraink mindenkit megszólítottak, még a berobogó motorosok kezébe is a Munkáspárt röplapjait adták. Az emberek egyenként, vagy a buszokról leszállva csoportosan érkeztek, de senki sem maradt ki. Minden kézbe jutott egy vagy több a lapokból. Miután a gyári dolgozók úgy 300 lapot átvettek, a csapat úgy gondolta, hogy munkájukat sikeresen befejezve indulhatnak haza.
  Nem így történt, ugyanis elindult a kijárat felé a hazafelé igyekvők tömege. A csapat döntött, maradt, és újabb 300 lap került a fáradt kezekbe. Érdekes volt megfigyelni, hogy milyen örömmel vették el a lapokat. Néhányan pár szóra meg is álltak, és beszélgettek a fiatalokkal. Az akciót senki sem zavarta meg. Békés, vidám volt a hangulat. Csak így tovább!

 

Harc a Havannáért

Panelházak, kis könyvtár, sok munkás és még több munkanélküli – ez határozza meg ma a budapesti Ha­vanna lakótelep arculatát. Delikát Dóra KB-megbízott és csapata kiváló, aprólékos munkát végez. Meg is volt az eredménye! Sok ajánlószelvényt gyűjtött rövid idő alatt és barátságokat kötött. A munkaügyi központok előtt folyamatosan kell dolgozni, hiszen félfogadási idő alatt jönnek-mennek az emberek. 28-án reggel a kis munkáspárti csapat is ráérezhetett a kitartást igénylő munka ízére. Nem voltak sokan, de folyamatosan jöttek. Egyik aktivista a posta előtt is osztogatta a „Mit akar a Munkáspárt?” című szórólapot. A sorban álló emberek érdeklődéssel olvasták mindkét hivatal előtt a róluk szóló anyagot. Itt nincs aluljáró-hangulat. Az emberek nem rohannak, mindenki ráér, és szívesen veszi az olvasnivalót. A Havanna a miénk és meg is fogjuk tartani! Kijövünk ide gyakran egy-egy órára – mondja Fodor István, és a háziorvoshoz tartó beteg is kap egy szórólapot.