Cikkek
 

VÉLEMÉNY

A KÁROS
SZTEREOTÍPIÁK
ELLEN

Gáti Sándor, „Van jobb rendszer” című írása (Népszabadság, 2008. december 1.) bírálat tárgyává teszi pártunk politikáját. Szerinte „a baloldali erők összefogásának egyik gátja a magát Magyar Kommunista Munkáspártnak nevező szerveződés, melynek vezetője, Thürmer Gyula a Fidesszel együtt gyűlésezik, és Wittner Mária védelmét élvezi”.
  Ez az összetett mondat ezer sebből vérzik.
  Kétségtelen, még kis párt vagyunk, de több egyszerű „szerveződésnél”. A fogalom megválasztásában lekicsinylést látok. Egy leendő nagy történelmi pártot könnyelműség félvállról kezelni. Mi szikra vagyunk, melyből majd „kipattan a láng”, és akkor megvalósítjuk a „kapitalizmusnál jobb társadalmi rendet” – merem remélni, hogy a valós baloldali értékeket képviselő más baloldali szervezetekkel közösen. Amit Gáti Sándor nem tart ildomosnak kimondani, kimondom én: a szocializmus távlatáról van szó.
  „Tanult barátom” vádként hozza fel, hogy a MKMP együtt gyűlésezik a Fidesszel. Valóban, megesik, hogy az élet érintkezési pontokat produkál. Egyébként a tőkés társadalom természetéből adódóan marad bőségesen elég megosztó jelenség. Amikor a közelmúltban fasisztaellenes megmozdulást szervezett az Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége Bajcsy-Zsilinszky Endre szobránál, egy oldalon vonultunk az MSZP-vel, a 2006-tal és más csoportosulásokkal, személyekkel. Ez is eseti rendezvény volt, és nem állandósult szövetségi politika. Ilyen „ökumenikus” összejövetelekre a múltban is sor került már, és bízvást állíthatom, a jövőben sem lesz kizárt jelenség.
  Gáti Sándor igazságtalanul vádolta meg Wittner Máriát, amikor azt állította, hogy a Magyar Kommunista Munkáspárt védelmére kelt. A Fidesz képviselőnőjének, a Magyar Gárda támogatójának ez irányú megnyilatkozásáról még nem hallottam, és sehol sem olvastam. Ismerve a képviselőasszony politikai és morális beállítottságát, következetes elkötelezettségét a szélsőjobboldalon, kizártnak tartom, hogy „kompromittálná” magát ilyen patrónusi szerepkörrel. Egyébként régen rossz lenne Thürmer Gyulának, ha nem a proletariátus, hanem Wittner Mária védelmére szorulna. Azt javaslom Gáti Sándornak, amennyiben harcolni akar, tiszta eszközökkel tegye azt.
  Úgy tűnik, a Munkáspárt 2006 tagjai versenyben vannak a tekintetben, ki tudja nagyobb rágalmakkal lejáratni a Magyar Kommunista Munkáspártot. Görömbölyi József így ír a Támpont december 17-i számában: „a Magyar Kommunista Munkáspártnak a Fidesz szervezte Thürmer Gyula beszédét a Mátyás templomnál, a párt egyetért a Magyar Gárda céljaival, valamint Gárdonyban a párt tagjai gyűjtötték a kopogtatócédulákat a Fidesz jelöltjének”. Ehhez nem kell kommentár. Egy párt minőségét és komolyságát lapjának minősége és komolysága mutatja.

HEGEDŰS SÁNDOR


A SZABADSÁGRÓL

Pártunk sajtóorgánuma A Szabadság, és néhány megyei regionális kiadvány, többek között a Viharsarki Munkáshíradó, igyekszik tájékoztatni tagságunkat és a lapok olvasóit a valós baloldali eseményekről. Sajnos a sorozatos erőfeszítések ellenére is nehezen szaporodik e sajtótermékek támogatóinak tábora. Tudom, manapság a pénz nagy úr. Megyei lapunkra évi 600 forint, országos – egyébként reprezentatív külalakú és tartalmas lapunkra – havi 1000 forint támogatást adnak olvasóink, és nem csak tagjaink. Sajnos, ami nehezen megy egyes aktivistáinknál, az az emberek megszólítása. Erre is alkalmasak kiadványaink! Használjuk fel őket! Az a tapasztalatom, hogy elvtársaink közt vannak olyanok, akik nem igénylik sajtónkat. Fel kell hívni a figyelmüket: ez nem felelősségteljes magatartás! Minden kommunistának kötelessége tájékozódni a párt életéről, állásfoglalásáról, a világban történő eseményekről, melyek gyakran meg sem jelennek más kiadványokban. Megjegyezni kívánom, hogy területünkön több olyan érdeklődő olvasó támogatónk van, aki nem tagja a pártunknak. A jelszó továbbra is aktuális: Megtudja az igazságot, ha olvassa A Szabadságot.

FÜLÖP PÉTER
Orosháza