Cikkek
 

BALSZEMMEL

 

Mi a bal szemünkkel nézünk a világra. Így sok mindent észreveszünk, amit csak
a  jobb szemünkkel nem látnánk. Másként is látjuk a világot, mondjuk úgy,
balszemmel. Ezután minden számunkban elmondjuk, miként is látjuk az éppen
esedékes eseményeket a saját politikai értékítéletünk alapján, balszemmel.

SZERESSÜK EGYMÁST GYEREKEK!
SZERESSÜK EGYMÁST GYEREKEK?

„Szeressük egymást gyerekek, a szív a legszebb kincs. Ennél szebb szó, hogy szeretet, a nagyvilágon nincs. Az élet úgyis tovaszáll, a sír magába zár. Szeressük egymást gyerekek, Hisz minden percért kár!” Énekli a magyar nemzedékek óta Seress Rezső dalát. Mindjárt megérted, hogy miért jutott ez a dal az eszembe.
  A ferencvárosi választásokon a Humanista Párt 3,68 százalékot ért el, amivel igencsak felhívta magára a figyelmet. 2006-ban ugyan nekifutottak a parlamenti választásoknak, de a jelöltállítás nem sikerült. Igaz, az önkormányzati választásokon már Budapesten is tudtak listát állítani, élén ugyanazzal a Várady Tiborral, akit most a Ferencvárosban is bevetettek. Országosan kaptak 3579 szavazatot. Most pedig összegyűjtötték a kopogtatócédulákat annak ellenére, hogy gyilkos verseny volt, tele törvénytelenséggel, emberi és politikai szemétséggel. Sőt, még pénz is tellett egy kis kampányra.
  Az embereknek nagyon elegük van a parlamenti pártokból, és általában a politikai elitből. Jöjjön valaki, aki ezek ellen van, s én, a bizonytalan, de nagyon öntudatos magyar választó rá szavazok! Ki ne becsülné a humanizmust, olyan ismeretlenül is hangzik? Hát, gyerünk! Kicsit primitíven ez a jelenség lényege. Aki ugyanis veszi a fáradságot, és végiggondolja a humanisták programját, aligha hiszi komolyan, hogy bármi is megváltozik, ha története­sen bejutnak a parlamentbe. Várady Tibor, aki egyébként tiszteletre méltó ember, most azzal kampányol, hogy kiáll „a melegek egyenjogúságáért, és a hajléktalan emberek lakhatáshoz való jogáért.” Nem én találtam ki, ők írják a röplapjaikon. Hát, mit mondjak? Az a gyanúm, hogy a melegek egyenjogúsítása nem is áll olyan rosszul. De, ha még rosszul is állna, kettő darab – házasságra és közös gyerekre váró – férfi viszonyának jogi rendezetlensége mégsem ugyanaz, mint fetrengeni a budapesti utcán. Gyanítom azt is, hogy a hajléktalanok között nem igen találni melegeket. Szóval, a humanisták igazságokat tálalnak, de egy kreált világban élnek.
  De rendben, legyen! Folytatom, mert most jönnek az izgalmas részek: a Humanista Párt „a budapesti olimpia értelmetlen luxuskiadásai helyett az egészségügyi, oktatási, szociális fejlesztéseket tekinti elsődlegesnek”. Ez már körülbelül olyan, mintha el akarnám neked adni a Lánchidat, s te tiltakoznál, hogy túl drága. Mint bizonyára tudod, a budapesti olimpia egy álom, ízlés dolga, hogy édes álom vagy rémálom, de maximum egy álom. Még akkor is az, ha a pro- és kontra tanulmányok megírásával egyes fővárosi értelmiségiek máris jól keresnek. Ahogyan a Lánchidat nem adhatom el, olimpiát sem lehet ütre-tütre rendezni.
  Innen tovább a humanisták anyagai – enyhén szólva – eltérnek az igazságtól. Idézem: „A Békejelet kezdeményező Várady az egyetlen jelölt, aki elutasítja Magyarország csatlakozását az afganisztáni és iraki hódító háborúkhoz”. Nem vitatom, hogy tényleg el­lenzi a háborút, de a Munkáspárt, és jelöltje, Paulik Péter István legalább olyan hévvel és lelkesedéssel tette és teszi ezt, mint a humanista jelölt. A béke ügyének nem tesz jót, ha megmásítjuk a valóságot.
  A humanisták bedobtak még egy poént, aminek nagy jelentőséget tulajdoníthatnak, mivel Várady úr még a Nap TV műsorában külön is aláhúzta. A Humanista Párt az egyetlen, amely „egyaránt elutasítja a kommunizmus és a neoliberális kapitalizmus bukott gazdasági modelljeit”. Kedves humanisták! Mi sokszor értelmesen együtt tudtunk működni. Akkor is, amikor a háború ellen emeltük fel szavunkat, akkor is, amikor a kórházak eladása elleni népszavazásra gyűjtöttünk aláírásokat. Nézeteink a múltról, az osztályharcról, a világ rendjéről akkor is eltértek, de értelmes ügyekben pragmatikusan együttműködtünk.
  A mostani parlamentből nem a tisztesség és humanizmus hiányzik egyedül. Egyébként nem kétlem, hogy ezeket az értékeket Önök jól képviselnék. A mostani parlamenttel, a mostani kormánnyal az a döntő baj, hogy nem fejezi ki a dolgozó emberek, a szegények, a rendszerváltás és az EU-csatlakozás kisemmizetteinek érdekeit. A politika arról szól, hogy az ország javait a kormánypártok ellopják, az ellenzék pedig legfeljebb csak elégedetlenkedik. A mai Magyarországon nem csak az a baj, hogy szemét, becstelen, tolvaj, korrupt emberek ülnek a hatalomban. Az a baj, hogy kapitalizmus van. A szocializmusba ma belerúgni szerintem taszító és fölösleges is, mert a mai világunk bajaiért nem a szocializmus a felelős. A mai világ bajaiért a magyar kapitalizmus a felelős, amely kitermelte és még sokáig felszínen tartja a korrupciót, a törvényesített lopást, a szegények kisemmizését. És ez mindaddig így lesz, amíg a dolgozó emberek nem jönnek rá, hogy jobb életre csak akkor számíthatnak, ha az ő igazi képviselőik ülnek ott a parlamentben. A humanisták lehetnek egyénileg becsületes, jólelkű és jó szándékú emberek, de ez a lényegen nem változtat. A lényeg az, hogy a dolgozó ember nincs ott a hatalomban. A Ferencvárosban induló pártok közül őket a Munkáspárt képviseli.

THÜRMER GYULA