Cikkek
 

VÉLEMÉNY

Az Internet fegyver a kapitalisták ellen!

Az elmúlt 20 év tapasztalatai alapján ki kell mondani: azé a hatalom, akié a média. A tőkés pártok kiépítették médiabirodalmaikat, s ezekkel milliók politikai gondolkodását befolyásolják. Ehhez a pártpropagandához több milliárd forint szükséges, amit csak a nagy pártok tudnak megfizetni.
 A Munkáspárt ebben a kapitalista médiabirodalomban kiszolgáltatott. Médiaszereplésünket a kapitalisták határozzák meg. Teszünk erőfeszítéseket, hogy a Munkáspárt is hallassa hangját, de a pénzhiány miatt korlátozottak a lehetőségeink.
 Legfontosabb lehetőségünk az internetes propaganda. Vannak ugyan megyei honlapok, de egyik sem „tömegtájékoztató”, inkább a helyi pártéletet és eseményeket mutatják be, azt is kevés frissítéssel.
 A nyugati országokban az emberek egyre inkább elfordulnak a hagyományos médiától, és az Internethez fordulnak a valóságszűrés érdekében. Ma Magyarországon egyre több háztartásba vezetik be az Internetet, de sokan még mindig újdonságnak tekintik, nincsenek tisztában informatív jelentőségével. Komolyan kell vennünk az Internet adta lehetőségeket és előnyöket! Lehet, hogy még sokan hisznek a Népszabadságnak vagy a Hír TV-nek, de fokozatosan kiábrándulnak a pártok fizetett híradásaiból, rájönnek, hogy a sajtó hazug, s az Interneten fognak válaszokat keresni.
 A következő évtizedekben tehát annak lesz hatalma, akinek minél több internetes képviselete van. Mindez megmutatkozott a Jobbiknál, amely nem csak ilyen-olyan támogatásokkal, de az Interneten való megjelenéseivel és provokatív megmozdulásaival kialakított egy több mint 10 százalékos pártot. A kuruc.info mára a jobboldal internetes fellegvára lett. A jobbikos ember már be sem kapcsolja a TV-t, hiszen ott a kuruc.info, amiről mindent megtudhat, ami érdekelheti. A Jobbik kommunikáció szempontjából átalakult egy internetes párttá. Nyilatkozatait, híreit nem a TV-ben vagy a sajtóban jelenteti meg (nem is tudná), hanem a kuruc.infon. Pártjuk az Internetet használja mozgósításra, tájékoztatásra. Ők már a jövő technológiáját használják, nekünk is ezt kell tennünk!
 A hazai baloldal számára el kell indítani egy olyan internetes hírportált, ami az online tájékoztatás baloldali fellegvára. A Munkáspárt lehetne az első, mely megteszi ezt a lépést, s ezzel is bizonyítanánk, hogy a Munkáspárt modern párt, amely képes a megújulásra. A portállal pártunk nyitottabbá válna, felgyorsulna a kommunikáció, fellendülne a mozgalom, elindulhatnánk azon az úton, amely a jövőbe vezet!
 Hogyan nézzen ki a kommunista hírportál? A baloldali hírportál mindenkié. Bárki lehet szerkesztő. Küldhet be cikkeket, híreket, leírhatja véleményét, vezethet internetes naplót – tehát egy szabad, nyitott, közösségi oldalról lenne szó. Ez már önmagában vonzóvá tenné a honlapot. Természetesen az oda nem illő írásokat moderálnánk.
 Mi szükséges ehhez?
 Felhívást kell intézni az összes elvtársunkhoz és barátunkhoz, hogy tájékoztassuk őket az új hírportál elindításáról, s megkérjünk minden szimpatizánsunkat, hogy küldjön be híreket, írjon cikkeket, blogoljon, egyszóval alakítsák és töltsék fel a honlapot tartalommal.
 A jövő munkáspárti kommunikációjának alapjait tehetjük most le!
 Az Internet fegyver a párt kezében! Használni kell a kapitalisták ellen!

 DÓZSA MIKLÓS

Fiatalok és a kábítószer

Ez talán az egyik legfontosabb, amiről szólni kell. Nagyon sok problémás kérdés van még, de mivel fiatal vagyok, iskolaidőben napom nagy részét tizenévesek társaságában töltöm, látom a szomorú tényt.
 Látom, és sajnos semmit nem tudok ellene tenni. Pedig szeretnék. Elszomorító az, ahogy az úgynevezett dílerek beetetik a fiatalokat. És ezalatt nemcsak a 15 év felettieket értem, hanem már az általános iskolák környékén is megjelennek. Megjelennek, mert megjelenhetnek. Csokival, rágóval magukhoz édesgetik a nebulókat, először ingyen adnak nekik ezt-azt, úgymond kóstolásra, majd miután megtörtént a beetetés, akkor kemény pénzért. Vészesen közeleg a szeptember. Újra megjelennek az iskolák körül a kétes alakok, és elkezdik mocskos kis üzleteiket. Megtehetik, mert biztonságban érzik magukat. Nagyon nagy biztonságban. Mégpedig azért, mert egy, a kormány mellett álló kis pártocska – csak halkan jegyezném meg, hogy jelenleg 1 százalékon áll – zsarolja a kormányt. El akarja érni azt, hogy minimális mennyiségű kábítószer tulajdonban tartása ne legyen büntethető. Szégyen-gyalázat, hogy ez ma, 2009-ben politikai kérdés! Szerintem ez előre megfontolt gyilkosság. De hát mit is várunk ezektől? Mit várunk egy olyan, magát politikusnak valló embertől, aki kijelentette nagy nyilvánosság előtt, hogy ő bizony elszívja az első marihuánás cigit a saját gyermekével. Tudatosan megnyomorítják a fiatalokat. Ellopják tőlük az egészséges jövőt, a józan gondolkodást. Függővé teszik őket, mert a függő embert tudják zsarolni és kényszeríteni bármire. Hát ez bizony, mondjuk ki sokszor és egyre hangosabban: előre megfontolt gyilkosság! És a gyilkosságot büntetni kell! Egy igencsak elgondolkodtató statisztikai adat: a kábítószer kipróbálása mind a két nem esetében magas arányú, és növekszik az életkor előrehaladásával – a 11. évfolyamon több mint 90 százalék azoknak az aránya, akik már kipróbáltak valamilyen szert. A lányok kábítószer fogyasztása általános iskolás osztályokban jelentősen kisebb arányú, azonban a felsőbb évfolyamokban már „utolérik” a fiúkat. Az anonim kérdőíveket kitöltő serdülők válaszai alapján elmondható: a 9. évfolyamosok 40 százaléka, míg a 11. évfolyamosok többsége már kipróbált valamilyen drogot életében. Szörnyű ez, és igencsak elgondolkodtató. A rendőrségnek sokkal több célzott előadást kellene tartania, bemutatókkal együtt. El kellene mondani, meg kellene mutatni a fiataloknak filmen, képeken, hogy hova is vezet a drogozás. És persze be kellene vonni a küzdelembe a fiatalokat is, hiszen róluk szól az egész. De hát erre nincs pénz. Sok minden másra van, de erre nincs. Vajon miért? Szerintem egyszerűen azért, mert nem akarja a hatalom. Tönkre akarja tenni a fiatalokat, az ország jövőjét. Ezt nem hagyhatjuk! Tegyünk tehát érte valamit!

URBÁN SZANDRA