Aktuális Cikkek
 

MUNKÁSPÁRT

Munkáspártiak a magyar szalámiért

A magyar kormány támogatja a bankokat, viszont egy fillérrel sem segíti a magyar élelmiszeripart – mondta el Thürmer Gyula a Herz Szalámigyár előtt tartott sajtótájékoztatón. A Munkáspárt elnöke szerint a felkészületlen uniós csatlakozás óta az ágazat haldoklik, miközben az összes velünk egy időben csatlakozott országban virágkorát éli. Mi ennek az oka? Elsősorban a szektorban működő cégekre kiszabott példátlanul magas adó, valamint a beszállítók, a magyar gazdák tudatos tönkretétele. A Munkáspárt követeli, hogy az élelmiszeriparban nemzetközi példára 5 százalékra csökkentsék az ÁFÁ-t! Mert mi mással magyarázható Bábolna szétzúzása, a Gyulai Húskombinát vegetálásra ítélése, s most a Herz cserbenhagyása? Netán a húsipari multiknak akarják átjátszani a cégeket? Vagy egyszerűen piacot teremteni a multik olcsó és silány árujának? Avagy éppen Csányi Sándor cégei, netán a Pick kaparintja meg a Herz-et? S gyárt Szegeden Herz szalámit, semmibe véve a budapesti gyár speciális módszereit? De az már nem Herz, hanem bankár szalámi lesz.
 Az élelmiszercégeknek beígért bankgarancia-program a vállalkozások megmentésére kevés, a bajba jutottak az előírások miatt lényegében nem kaphatnak pénzt. Az új kormányzati terv csak arra jó, hogy végképp a bankok függőségébe kerüljenek az élelmiszergyártók, a pénzintézetek erre a szektorra is rátehessék a kezüket.
 Az elmúlt években a többnyire – viszonylag – erős forint miatt a hazai állattartás nem volt versenyképes az olcsó importtal. Ezért például vészesen lecsökkent a sertésállomány, ma már csupán 3,5 milliós, szemben a 20-25 évvel ezelőtti 9-10 millióval. Ennek következtében idehaza nincs elegendő hús, a behozatal pedig a gyengébb forint miatt jelentősen megdrágult. A húsüzemek alapanyag beszerzési költségei ugrásszerűen megnőttek, ezt azonban a visszaeső kereslet miatt az áraikban érvényesíteni nem tudják. Emiatt cégek tömegei kerültek csődhelyzetbe, köztük olyan jó nevű vállalatok is, mint a Herz.

Újult erővel Füzesabonyban 

Füzesabony kisváros, a nagypolitikát, a parlamenti pártokat nem érdekli - mondta el újságíróknak Farkas Balázs, a Munkáspárt helyi KB-képviselője a városi piacon. A piac az a hely, ahol találkozhatunk az emberekkel, ahol el tudják mondani problémájukat, elmondhatják, hogyan harcolhatunk értük. Az emberek érzik, hogy mi mellettük vagyunk, értjük a gondjaikat és tenni is akarunk értük. Mindenütt fel kell ébredni a kiábrándultságból és csüggedésből!
  Pedig Füzesabonyban most nincs munkáspárti alapszervezet. Az aktivisták Egerből jöttek és kezdték meg a munkát. Nem volt könnyű, de amikor látták, hogy nem „csak öt percre” jönnek a munkáspártiak, nem csak addig maradnak az emberek között, amíg ott a tévékamera, el kezdtek bízni bennük.
 A helyiek a szokásosnál is jobban fogadtak minket – mondta el Farkas Balázs. Ki ne emlékezne Füzesabonyban a város egykori, tavaly elhunyt alpolgármesterére, Blahó Istvánra, pártunk alapszervezeti elnökére, aki a helyiek szavaival „mindig rohant valahova a kisemberekért”. Ez is segítség, használni kell.
 S olyat mondani, amit értenek, és csak tőlünk hallanak az emberek. A piacon jól fogadták a munkáspártiak szavait: Mit akar a Munkáspárt? Igazságszolgáltatást és rendet, nem korrupt média-országot, maffia-országot, ahol csak jogszolgáltatás folyik! Új kormányt és új politikát akarunk, a jelenlegi politikai elit az ország szégyene, egy tisztességes társadalom szemete. Ebben a rendszerben csak az a miénk, amit kiharcolunk magunknak.

 

Harc a Havannáért

Panelházak, kis könyvtár, sok munkás és még több munkanélküli – ez határozza meg ma a budapesti Ha­vanna lakótelep arculatát. Delikát Dóra KB-megbízott és csapata kiváló, aprólékos munkát végez. Meg is volt az eredménye! Sok ajánlószelvényt gyűjtött rövid idő alatt és barátságokat kötött. A munkaügyi központok előtt folyamatosan kell dolgozni, hiszen félfogadási idő alatt jönnek-mennek az emberek. 28-án reggel a kis munkáspárti csapat is ráérezhetett a kitartást igénylő munka ízére. Nem voltak sokan, de folyamatosan jöttek. Egyik aktivista a posta előtt is osztogatta a „Mit akar a Munkáspárt?” című szórólapot. A sorban álló emberek érdeklődéssel olvasták mindkét hivatal előtt a róluk szóló anyagot. Itt nincs aluljáró-hangulat. Az emberek nem rohannak, mindenki ráér, és szívesen veszi az olvasnivalót. A Havanna a miénk és meg is fogjuk tartani! Kijövünk ide gyakran egy-egy órára – mondja Fodor István, és a háziorvoshoz tartó beteg is kap egy szórólapot.