Cikkek
 

AKTUÁLIS

Emlékezzünk
az államalapításra!


A Munkáspárt szeretettel vár mindenkit

hivatalos megemlékezéseire

Ünnepi beszédet mond Thürmer Gyula,
a Munkáspárt elnöke

 __________________________________________________________________

2009. augusztus 19-én, szerdán, 10.00 órakor

KECSKEMÉTEN,

a Deák Ferenc téri Szent István szobornál

 __________________________________________________________________

2009. augusztus 19-én, szerdán, 16.00 órakor

BUDAPESTEN,

a Budai Várban

az I. kerület, Szentháromság tér –

Szent István szobor előtti területen
 

TALÁLKOZZUNK
AZ ÚJ KENYÉR ÜNNEPÉN!

 

Újabb gyárat vettek blokád alá a francia dolgozók 

Több mint kétszáz francia munkás lezárta a világ legnagyobb darugyártó cége, az amerikai Manitowoc Cranes közép-franciaországi leányvállalatának kapuját, tiltakozásul újabb félszáz dolgozó tervezett elbocsátása ellen.
 A tüntetők lánccal és lakattal lezárták a leányvállalat teherkapuját, meggátolva ezzel az áruszállítást a Saint-Nizier-sous-Charlieu településen működő üzemben.
 Az alkalmazottak már előző nap blokád alá vették az üzemet, és beszüntették a munkát. Keddi gyűlésükön pedig megszavazták, hogy folytatják a zárlatot, de a sztrájkot napi két órára korlátozzák.
 Daniel Thévenet szakszervezeti tisztségviselő döntésüket azzal indokolta, hogy az alkalmazottak nem kaptak semmilyen garanciát az üzem fennmaradására a cégvezetés és a helyi hatóságok képviselőinek részvételével hétfőn tartott tanácskozáson.
 A cégvezetés azt hangoztatja, hogy a létszámleépítéssel a vállalat a gazdasági válságot szeretné túlélni és versenyképességét erősíteni.
 A Manitowoc Cranes idén már elbocsátotta 358 franciaországi munkását, június végén pedig újabb 181 fős leépítést jelentett be, amely ellen július elején a cég csaknem háromszáz alkalmazottja tüntetett. A két elbocsátási hullám a Saint-Nizier-sous-Charlieu-i gyár összesen 135 munkását érintette, illetve érinti.
 A Manitowoc a világon összesen hétezer embert foglalkoztat, közülük 1740-et Franciaországban. Az amerikai cég tavaly 3,9 milliárd dolláros forgalmat bonyolított le, 20 százalékkal nagyobbat, mint az előző évben, de forgalma az idei első negyedévben 24 százalékkal visszaesett éves összehasonlításban.

 

A Magyar Kommunista Munkáspárt központi politikai lapja. Szerkeszti a szerkesztõbizottság. Szerkesztõség: 1082 Budapest VIII., Baross utca 61.; Telefon: 313-5420 (közvetlen); 334-1509/22 m. Telefax: 313-5423;
A Szabadság e-mail címe: info@aszabadsag.hu; internetcím: www.aszabadsag.hu
Kiadja: a Progressio Kft., a kiadásért felelõs: Vajda János igazgató; ISSN 0865-5146

A Munkáspárt internetcíme: http://www.munkaspart.hu