Cikkek
 

PÁRTÉLET

Irány a bécsi cukrászda!

Nyithatsz cukrászdát Bécsben! – húzták el a mérgező madzagot a magyar vállalkozó orra előtt. EU-kézzel védhetjük a hungarikumokat, győz a jobb minőség, a finomabb ízvilág! Vége a parasztvilágnak! Vége... Érkezik a sok ízetlen külföldi portéka és a sok romlott, mérgező, gyanús... a szemét.
 „Kiváló zöldpaprikát vettem egy bevásárlóközpontban!” – újságolta decemberben egyik ismerősöm, mire én összevontam a szemöldököm. Gyorsan hozzátette: tudom, hogy neked nem mindegy, de olcsó és finom és egészséges... Igen, lehet, hogy olcsó – mondtam. De finom? És egészséges? Biztos?
 „A Herz-féle szalámiban sokkal sűrűbb a só, mint más hasonló terményben, hidd el, ó nyájas olvasó” – írta Karinthy Frigyes a később Magyar Termék Nagydíjjal jutalmazott szalámiról.
 1888 óta a Herz világmárka. A téliszalámi a szocializmusban is, de még a döglődő kapitalizmusban is a legjobb volt. Nagyívben lekörözte a bécsi sütiket, a lengyelkolbászokat és a chilis újdonságokat. A Herzet kinyírták! Ahogyan teszik ezt Magyarországgal nap, mint nap. Mit számít a Magyar Termék Nagydíj, a fogyasztók elégedettsége! Persze, sok fogyasztót szintén kinyírtak azzal, hogy munkahelyéről utcára lökték, megfosztották jövedelmétől. Jó lesz neked a tesco-minőség vagy még az se!
 
A hungarikum nem jogi kategória. A hungarikum nekünk magyaroknak az élet egy szelete. A Herz, a Pick, az egri tejföl, a szolnoki tej, a Tisza cipő, a mangalica, a teavaj, a barackpálinka, a hevesi dinnye, a libamáj és számos, gyakran már csak az emlékezetünkben élő termék. Ízek, ruhák, gépek, buszok, hajók – Magyarország. Helyette itt vannak a gyanús húsok, az ismeretlen összetételű műanyagok, a fasírtnak nevezett katyvaszok, az ízetlen nuggetsek, importból származó szeméthegyek.
 A Herz 300 dolgozója vár, az igazgató a felmondási idejét tölti. Az utolsó rúd szalámik száradnak, és a mesterek már talán csak a túlvilágon készíthetnek valamit a titkos recept alapján. Emberek, akik értéket teremtettek, akik egészséges, finom ízeket alkottak kiváló magyar alapanyagból, az utcára kerülnek. A remek szakemberek majd beállnak valamelyik multi gépe mellé rabszolgamunkát végezni, silány terméket gyártani a leminősített magyaroknak. Meddig hagyjuk még?

Visszamentünk

Újra szórólapoztak a budapesti vörösök a Chinoinnál. Fontos, hogy érezzék a dolgozók: nem feledkeztünk meg róluk a nehéz gazdasági és morális helyzetben. Ebből az akcióból sokat tanultunk. Bizonyos üzemekhez korábban kell menni, és több időt kell ott tölteni, mert a műszakváltás korábban kezdődik és később ér véget. Figyelembe kell venni a leállásokat és a rövidített műszakokat is. Ez azonban nem akadályozhat a munkában! Rendkívül fontosak a célzott szórólapok, mert minden termelőegység más-más problémákkal küzd az általános válság és kizsákmányolás okozta gondokon kívül. Tájékozódjunk környezetünkben! Ha gyárat, üzemet, termelő egységet ismerünk a közelünkben, vigyük meglévő szórólapjainkat, vagy készítsünk az ott dolgozók számára tájékoztató anyagot, s adjuk át számukra műszakkezdésre, műszakváltásra! Ez minden régióban, minden alapszervezetnél megoldható, s kiváló eszköz arra, hogy még jobban megismerjenek bennünket. Szálljunk magunkba: legalább havonta nem jut erre időnk?! Az eddigi tapasztalatokból tudjuk: bőségesen megtérül a befektetett munka!

 

Sajtótájékoztatót tartott
a Magyar Európai Üzleti Tanács

Pénteken Oszkó Péter pénzügyminiszter és a legnagyobb multinacionális cégek magyarországi helytartói ismertették éves jelentésüket. „Örülök, hogy az enyéim között lehetek” – mondta a pénzügyminiszter, milliárdos kollégáira célozva. Semmi meglepő nem hangzott el. A Magyar Európai Üzleti Tanács szerint az üzleti életből ismert gyakorlatot kellene adaptálni az ország számára.
 „A tisztességes verseny és az egyenlő esély feltételeit azonban az államnak kell biztosítania, jól működő jogrendszer és ellenőrzés segítségével.” Azt nem írták hozzá, hogy ez nem vonatkozik a magyar kis- és középvállalkozókra. Ami esélyt teremt, kizárólag a multikra vonatkozik, hiszen ők húzzák ki az országot-világot a válságból, amibe ügyesen belerángatták. És szó esett a lassan megsemmisülő magyar élelmiszeriparról. Azt nem tudom, hogy ők ezen mit értenek. Szerintem „csak úgy” mondták, hogy ez a kifejezés is szerepeljen.
 Persze elhangzottak öreg igazságok is a bolognai rendszer tarthatatlanságáról és visszahúzó szerepéről, valamint az óriási korrupcióról. Hát igen! Nagy a baj. Ez már a multinak is rossz. Neki sem kell a csapnivaló szakember, s annak sem örül, ha tudta nélkül lopják a dolgozók kizsákmányolása útján hozzákerült javakat.
 „Kreativitással, pozitív gondolkodással, változás-menedzsmenttel 2011-ben már emelkedő pályára állíthatjuk Magyarországot” – mondja Németh István az AkzoNobel Coatingstól. Kérdés, hogy hányan hiszik el.