Cikkek
 

MUNKÁSPÁRT

A Munkáspárt sikeréhez pénz kell!

Az elmúlt években a párt anyagi helyzete folyamatosan romlott. 2002-ben felére csökkent az állami támogatás, 2006-ban pedig megszűnt, mivel a párt egy százaléknál kevesebbet ért el a választásokon. 2006-ban úgy döntöttünk, hogy a párt központi feladatainak elvégzését három forrásból biztosítjuk. Egyrészt, Budapest és Pest megye minden szervezete tagdíjának 60 százalékát befizeti a központi pénztárba. Másodszor, elindítjuk az ezres klub akciót, azaz keresünk legalább ezer olyan párttagot, aki a tagdíján kívül kész havi ezer forinttal támogatni a pártot. Harmadszor, a Baross utcai épület egy részét bérbe adtuk. Az elmúlt három évben a párt működését ezen az úton sikerült biztosítani. Köszönet minden elvtársunknak és barátunknak, akik támogatják a pártot.

„Nem azt kérjük, hogy a fölöslegből adjanak,
hanem azt, hogy más kiadások rovására
a pártot támogassuk.”

A helyzet azonban negatívan változik. Az árak növekedése miatt nőnek a mi kiadásaink is. A Baross utcai épület bérbeadása a mostani válságos időkben nem egyszerű feladat, miközben a fenntartási költségek nem csökkennek. Sajnálatosan csökkennek a tagdíjbevételek, és nem nő az ezres klub létszáma sem.
 A Szabadság támogatóinak köre is megállt. Az EP-választásokra meghirdettünk egy akciót: támogasd a pártot egy napi jövedelmeddel! Az akció bevált, hozott pénzt, de sokan elfelejtettek tagdíjat fizetni.
A pártot ne­künk kell eltartani, és ez nem megy áldozatok nélkül. Most elindítunk egy újabb pénzgyűjtési akciót. Július végén levelet küldünk a párt minden tagjának, kérve őket, hogy segítsék a pártot. Nem titkoljuk: áldozatot kérünk, anyagi áldozatot. Nem néhány forintot, mert abból nem lehet választást csinálni. Nem azt kérjük, hogy a fölöslegből adjanak, hanem azt, hogy más kiadások rovására a pártot támogassuk. Kérjük tagjainkat, vezetőinket, hogy jó példával járjanak elöl. Kérjük aktivistáinkat: segítsenek megértetni minden párttagunkkal ezt a kérést. Van egy másik terület, ahol előre kell lépnünk. Ma sok rokonszenvező van körülöttünk, aki szívesen támogatná a pártot anyagilag. Hozzájuk el kell menni, beszélni kell velük. Nekünk kell kezdeményezni, és nem szabad szégyenlősködni.

A Munkáspárt képviselő-jelöltjeiről

1. 

Az egyéni jelöltek nélkül nincs választási küzdelem, de a jelenlegi választási rendszerben a kis pártok egyéniben nem tudnak bejutni a parlamentbe. Ne tápláljon senki sem ilyen illúziókat, mert ez később rengeteg gond forrása.

2.

A parlamenti választás egy eszköz számunkra, amelyet ki kell használnunk. A párt létét befolyásolja, de a pártnak akkor is élnie kell, ha nem érünk el eredményt.

3.

Csak az vállalja a jelöltséget, aki vállalja az áldozatot. Az, aki képes idejét erre szánni, aki képes anyagilag is áldozni, aki képes alávetni magát a közösség döntéseinek. Aki ezekre nem képes, azokra nem számíthat a párt. Kérem a helyi szervezeteinket: felejtsék el a „csodajelölteket”. Nincsenek „tuti befutók”, csak fegyelmezett munka van.

4. 

Az elmúlt 20 év kádermunkájának van egy fontos tanulsága. Éveken át nem kérdeztük meg az újonnan jelentkező emberektől, hogy honnan jöttél, csak azt, hogy merre mégy. Nem elég! Ismernünk kell azokat az embereket, akiket a párt bármilyen tisztségre állít. Ismernünk kell hátterüket, eddigi életüket. Kérem szervezeteinket, hogy a jelöltek véglegesítésénél erre legyenek tekintettel.