Cikkek
 

MAGYARORSZÁG

Bankok: add az otthonod!

Csak az elmúlt hetekben több mint hatezer lakásból tettek utcára embereket Magyarországon. A tapasztalatok szerint a bankok akkor is gyorsan folyamodnak elárverezéshez, ha az adós fizet. Egyszerűen rá akarják tenni a kezüket az ingatlanokra. A kormány pedig szemet huny mindezek felett.

A hitelező bankok és pénzintézetek megközelítőleg hatezer lakásból és lakóházból lakoltatták ki az embereket az elmúlt hetekben azért, mert a devizaalapú hitelt felvevők nem tudták törleszteni megnövekedett adósságukat. A közüzemi díjhátralékosok feje fölül is elvettek otthonokat. A bankok gyakran akkor is elárverezik az adósok otthonát, ha azok fizetik a részleteket – igaz, késésekkel, de fizetik. Mindez arra utal, hogy a hitelezők meg akarják kaparintani az adósok otthonát – hangzott el az Otthonvédők sajtótájékoztatóján.
 Az Otthonvédők álláspontja szerint a kormány a felelős az otthonvesztésekért. Bajnai Gordon kormánya elutasította azt a követelésünket, hogy rendeletben állítsa le a kilakoltatásokat, és fizetési moratóriumot léptessen életbe – mondta Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum szervezője. A Gyurcsány-kormány bankoknak nyújtott több milliárd eurós támogatása után a Bajnai-kormány semmit sem tesz annak érdekében, hogy rákényszerítse a bankokat a devizahitelesekkel kötött szerződéseik módosítására, a kilakoltatások megakadályozása, társadalmi következményeinek elhárítása céljából. Történik mindez olyan körülmények között, amikor a magyar bankszektor az európai bankszektor nyereségátlagának a duplájára tett szert az elmúlt öt évben.
 A kormány tiltó rendelete híján nem csak, hogy folytatódhatnak a kilakoltatások, hanem fel is gyorsultak. A hitelezők ugyanis szabad utat nyertek a márciusban elfogadott, majd június 15-én kiterjesztett állami kezességvállalás Európai Bizottság általi jóváhagyásáig.
 Jelenleg annak a paradox helyzetnek lehetünk a tanúi, hogy a magyar állam garanciavállalása egyet jelent a kilakoltatásokkal, a brüsszeli bizottság késlekedése pedig egyet jelent azzal, hogy ezrével szállhat a bankokra az önhibájukon kívül fizetésképtelenné váltak jogszerűen birtokolt egyetlen otthona.
 A kilakoltatások társadalmi következményei közül az Otthonvédők kiemelik az élethez és a tulajdonhoz való emberi jog súlyos sérülését, a hajléktalanság növekedését, a családok szétválását, az érintettek és környezetük elkeseredését, kiábrándulását. „Kezemben tartom egy asszony levelét, aki családjának kilátástalan helyzetéből öngyilkosságban keresi a kiutat” – mondta Simó.

Létminimum alatt

A konvergencia program, és az euró magyarországi bevezetésének elsődlegességét sulykoló politika súlyosbítja a megélhetési, ezáltal pedig a lakhatási gondokat, hiszen a munkanélküliséget növeli, milliókat foszt meg a rendszeres és kiszámítható jövedelemtől, csökkenti az amúgy is alacsony béreket és fizetéseket, a reálgazdaság élénkítése, a hazai szükségletek kielégítése helyett a pénzügyi szféra hatékonyságát és stabilitását tekinti fő céljának. Ma a bérek vásárlóereje 20-25 százalékkal marad el az egy évvel ezelőttitől. Ez azt jelenti, hogy a 87 ezer forintos minimálbérből élő majdnem 4 ezer forinttal kevesebbet kap a pénzéért, mint amennyit tavalyi 69 ezer forintos minimálbéréért kaphatott. Ezáltal pedig a minimálbérből élő is a 66271 forintban megállapított létminimum küszöbére kerül.

 

Mit tenne Orbán?

Az Otthonvédők választ várnak Orbán Viktortól arra a kérdésükre, hogy kormányra jutása esetén mit kíván tenni a Fidesz azért, hogy ne lakoltathassák ki jogszerűen birtokba vett egyetlen otthonukból az önhibájukon kívül fizetésképtelenné vált devizahiteleseket és közüzemi díjhátralékosokat. Az ellenzéki párt nem túl sokat mondó reakciója szerint az ingatlanadó eltörlése, az adócsökkentés illetve az otthonteremtő támogatások visszaállítása lélegzethez juttathatja a bajba került lakástulajdonosokat.