Cikkek
 

AKTUÁLIS

 

 

Országos

aktíva-találkozó

A Központi Bizottság az Európai Parlamenti választásokat értékelve úgy határozott, hogy 2009. július 18-án, szombaton 10.00 órai kezdettel összehívjuk a párt AKITIVISTÁINAK ORSZÁGOS ÉRTEKEZLETÉT.
 A tanácskozás helyszíne: a Munkáspárt országos központja (Budapest, VIII. kerület, Baross u. 61.), I. emeleti nagytanácsterem.
 Az országos aktíva munkájának, a beszélgetés tartalmi keretét az Elnökség, illetve Központi Bizottság EP-választásokkal kapcsolatos értékelései képezik, amelyek megjelentek A Szabadságban (2009. 22. és 23. szám).
 Számítunk minden aktivistánkra, akik részt vettek az EP-választásokban. Azt kérjük, osszák meg jó tapasztalataikat, segítsék a párt belső tartalékainak feltárását, a parlamenti választásokra való felkészülést.
 Gondolják végig, összegezzék és felszólalásaikban mondják el szerzett tapasztalataikat, jó megoldásaikat – a kopogtatócédulák gyűjtéséről, a kampányról, az emberek meggyőzéséről, a munka fegyelmezett megszervezéséről.

 

A puccsisták kora jöhet

Fidel Castro azt jósolja, hogy Latin-Amerikában jobboldali katonai államcsínyek hulláma várható, ha nem helyezik vissza tisztségébe a hatalmából és országából június 28-án erőszakkal eltávolított Manuel Zelaya hondurasi elnököt.
 A kubai vezető azt írta a kormány honlapján közölt cikkében, hogy „az Egyesült Államok által kiképzett jobboldali katonai vezetők” felbátorodhatnak és fegyvert ragadhatnak kormányaik ellen, amennyiben a hondurasi válság várakozásaik szerint alakul.
 „Ha Manuel Zelaya elnököt nem helyezik vissza tisztségébe, államcsínyhullám söpörhet el sok latin-amerikai kormányt, vagy olyan szélsőjobboldali katonai személyek könyörületére kell hagyatkozniuk, akik az Amerikai Iskola katonai doktrínáján nevelkedtek” – írta.
 Castro arra az időközben más névre keresztelt amerikai katonai iskolára utalt, amelyben latin-amerikai katonák és tisztek ezreit képezték ki a hidegháború kezdete óta.  Zelaya azért ragaszkodik a hatalomba való visszatéréshez – írta Castro –, mert hite szerint veszélyben forog a latin-amerikai népeknek az a joga, hogy maguk választhassák meg vezetőiket.
 Fidel Castro szerint Hondurast „megszállták az Egyesült Államok fegyveres erői”, mert Washington az országban hosszú évek óta katonai támaszpontot tart fenn, amely szerepet játszott a közép-amerikai baloldali felkelők elleni harcban a 80-as években.

 

A Szabadság megjelenése

Tájékoztatjuk előfizetőinket és olvasóinkat, hogy A Szabadság jövő heti, 28. számát (megjelenés július 23.) bővített terjedelemben jelentetjük meg, az azt követő héten azonban lapunk nem jelenik meg. A Szabadság 29. számát tehát augusztus 6-án, csütörtökön kapják kézbe olvasóink.

 

A Magyar Kommunista Munkáspárt központi politikai lapja. Szerkeszti a szerkesztõbizottság. Szerkesztõség: 1082 Budapest VIII., Baross utca 61.; Telefon: 313-5420 (közvetlen); 334-1509/22 m. Telefax: 313-5423;
A Szabadság e-mail címe: info@aszabadsag.hu; internetcím: www.aszabadsag.hu
Kiadja: a Progressio Kft., a kiadásért felelõs: Vajda János igazgató; ISSN 0865-5146

A Munkáspárt internetcíme: http://www.munkaspart.hu