Cikkek
 

BALSZEMMEL

 

Mi a bal szemünkkel nézünk a világra. Így sok mindent észreveszünk, amit csak
a  jobb szemünkkel nem látnánk. Másként is látjuk a világot, mondjuk úgy,
balszemmel. Ezután minden számunkban elmondjuk, miként is látjuk az éppen
esedékes eseményeket a saját politikai értékítéletünk alapján, balszemmel.

HOSPINVEST

Vége a HospInvest bulinak. Feloszlatják a céget, mivel már egyetlen kórház sem akar együttműködni velük. A történet nagyon egyszerű. Jön egy magáncég, amely szeretne a magyar egészségügybe betörni. Az egészségügy ugyanis biztos üzlet. Egyrészt, mert előbb vagy utóbb, de mindenki beteg lesz, másrészt, mert van állami egészségbiztosítás, amely nagyon sok pénzt szed be a népektől, amit aztán visszaoszt. A recept világos: azt kell mondani, hogy te jobb kórházat tudsz csinálni, mint az állam, meg kell ígérni, hogy rengeteg pénzt fogsz befektetni, kell egy-két haver, akiket lefizetsz, és már megy is. Egyszerűbb, mint egy lakásvásárlás, mert ahhoz önrész is kell. Itt, ha nincs egy vasad se, akkor is kapsz hitelt. Ezt csinálta a HospInvest.
 Már önmagában ez is felháborító, de a legszörnyűbb nem ez. A HospInvesttel magukat komolynak nevező emberek kötötték meg a szerződést. Mondjuk a Heves megyei önkormányzat elnöke. A döntése mögött ott állt a megyei közgyűlés MSZP-s tagjainak szavazata. Ők nem tudták, hogy a HospInvestnek nincs egy fillérje se? Tudták. Ha másért nem, azért, mert a kórházvédők ezerszer bebizonyították. Nem számított. Mint ahogy most is mindenki a HospInvest felelősségéről beszél, s mindenki hallgat a megyei és városi önkormányzatok, az egészségügyi tárca embereinek felelősségéről. Szerintem ők az igazi bűnösök. Egy, a mi pénzünkkel játszottak, kettő, a mi egészségünkkel játszottak. Nem tudom, hogy van-e rá törvény, de ha nincs, hozni kellene rá, és az ilyenektől elkobozni minden vagyonukat, kényszermunkára küldeni őket, mondjuk, egy kórházba.

A FEKETE EGYENRUHA 

A hatalom számára mindig nagy kérdés, hogy mi jobb: megtűrni egy rendezvényt vagy rendőrökkel szétveretni. Az utóbbi az egyszerűbb. Ráadásul azonnal be lehet söpörni az elismerést, mondván, hogy végre van egy keménykezű kormányunk. Múlt vasárnap ezt tette a rendőrség a feloszlatott Magyar Gárda feloszlatott tagjaival. A tüntetés önmagában nem lett volna nagy szám. A rendőrség demonstratív beavatkozása tette azzá. A rendőrség is ingadozott, mint az a bizonyos középparaszt, előbb tiltotta, majd rákente az egészet a belvárosi önkormányzatra, végül pedig oszlatott. A Jobbik vezérkara nem is álmodhatott arról, hogy ez fog történni. Vona Gábor is csak a végére ért oda, hogy osztozzon katonái sorsában, de főleg, hogy ingyen reklámra tegyen szert. Szeretett rendőrségünk most megint tett egy lépést, amivel erősítheti a Jobbikot. Az országos rendőrfőkapitány visszavonta azt a rendőrségi belső iránymutatást, amelyre hivatkozva az elmúlt napokban a formaruhát viselő gárdistákat garázdaság vétségével állították elő. Magyarán, eddig tilos volt fekete egyenruhában megjelenni, most már lehet. Mi lenne, ha a rendőrség és a mögötte álló fő okosok egyszer végre gondolkodnának? Mondjuk, nem az egyenruhába kötnének bele, hanem a Jobbik népszerűségét előidéző okokon változtatnának.
 Mostanság a Bajnai-kormány az MSZP ujjongása mellett átverte a lényegében egykulcsos személyi jövedelemadót, és mellé még az áfa-t is megemelte. Lehet, hogy ezen kellene változtatni? Lehet, hogy a nyomort kellene enyhíteni, és akkor kisebb lenne a kereslet a fekete egyenruhákra is?

SZOCIALISTA PÁLYÁZAT 

Már jelentkeztél? Húzz bele, hátha még eléred! Az MSZP ugyanis nyilvános pályázatot hirdetett az EP-képviselői iroda titkári teendőinek ellátására. Van egy halom követelmény, példának okáért kell tudni angolul, szeretni kell az MSZP-t. Az angol még hagyján, de ez utóbbi komolyan megszűri a jelentkezőket. De a leges, legeslegjobb az, hogy egy kis dolgozatot is kell írni minden jelentkezőnek. A szoci PR-esek megadták a témákat is. Remek kérdések, de vajon mi lehet a jó válasz? „Mit ér az ember, ha magyar?” Mondd meg, mit lehet erre válaszolni! Ha szeretem az MSZP-t, és azonosulok a politikájával, nincs válasz, hiszen az MSZP politikájában a magyar érdekek semmilyen szerepet se játszanak. Ugyancsak megválaszolhatatlan az a kérdés, hogy „Mit ér az ember, ha baloldali?”. Egyáltalán, hogy tehet fel ilyen kérdést egy nem baloldali párt? Mit lehet arról írni, hogy „Közkeletű vélekedés szerint a zsidók túlreprezentáltak a magyarországi bankszektorban, üzleti életben.” Írjam, hogy nem igaz, vagy írjam, hogy igaz? Egy fokkal könnyebb kérdés a következő: „Mit tesz, ha közeli barátjáról kiderül, hogy homoszexuális?” Helyes válasz: ajánlom magasabb párttisztségre. Mármint az MSZP-ben.

THÜRMER GYULA