Cikkek
 

AKTUÁLIS

VÁLTSÁK LE AZ EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTERT!

A Munkáspárt követeli, hogy váltsák le Székely Tamás egészségügyi minisztert. Tegnap meghalt egy ember, mert hat kórház közül öt elutasította a súlyos állapotú beteg fogadását. Az egészségügyi miniszter kijelentése, miszerint nem történt hiba, felháborító, ízléstelen és elfogadhatatlan. Székely Tamásnak nem a gyógyszerautomaták vásárlásával kellene foglalkoznia, hanem a magyar emberek életének védelmével. Ilyen embernek nincs helye az egészségügy élén.

Budapest, 2009. július 3.

Magyar Kommunista Munkáspárt
Elnöksége

 

Országos

aktíva-találkozó

A Központi Bizottság az Európai Parlamenti választásokat értékelve úgy határozott, hogy 2009. július 18-án, szombaton 10.00 órai kezdettel összehívjuk a párt AKITIVISTÁINAK ORSZÁGOS ÉRTEKEZLETÉT.
 A tanácskozás helyszíne: a Munkáspárt országos központja (Budapest, VIII. kerület, Baross u. 61.), I. emeleti nagytanácsterem.
 Az országos aktíva munkájának, a beszélgetés tartalmi keretét az Elnökség, illetve Központi Bizottság EP-választásokkal kapcsolatos értékelései képezik, amelyek megjelentek A Szabadságban (2009. 22. és 23. szám).
 Számítunk minden aktivistánkra, akik részt vettek az EP-választásokban. Azt kérjük, osszák meg jó tapasztalataikat, segítsék a párt belső tartalékainak feltárását, a parlamenti választásokra való felkészülést.
 Gondolják végig, összegezzék és felszólalásaikban mondják el szerzett tapasztalataikat, jó megoldásaikat – a kopogtatócédulák gyűjtéséről, a kampányról, az emberek meggyőzéséről, a munka fegyelmezett megszervezéséről.

A British Airways feltalálta az „ingyenmunkát”

Negyvenezer alkalmazottnak választania kell egy hónap fizetésnélküli szabadság vagy négy hét fizetésnélküli munka között a brit légitársaságnál. Mikor ezer milliárd eurót kaptak a bankok és spekulánsok a brit kormánytól talpraállításukra, és minden 90. másodpercben megszűnik egy munkahely, a válság nevében sokszorozódnak a munkabércsökkentési kísérletek.
 A British Airways igazgatósága azonban átlépi a határt az „ingyenmunka” ötletével. Miután megszüntetett 2500 munkahelyet és bejelentett 4000-ről szóló elbocsátási tervet, a társaság vezetése mind a negyvenezer alkalmazottat e-mailban értesítve most arra kéri, hogy a társaság túlélése érdekében válasszon egy havi fizetésenélküli szabadság vagy több hetes fizetésnélküli munka között.
 A British Airways egyik szakszervezete, a Unite egyik szakszervezeti felelőse így nyilatkozott: „Ez annak a logikának a kicsúcsosodása, amely mindnyájunkra mint “szociális partnerre” számít, és végülis a dolgozókkal szeretné megfizettetni a válság árát, holott azok, akik milliárdokat kaptak, folytatják a zabálást”. Mindenütt a dolgozóktól kérik az áldozatot.
 Egy közelmúltbeli közvéleménykutatás mutatja, hogy a brit munkaerő 27 százalékának bérét csökkentették, 24 százalékának a munkaidejét, és 24 százalék elvesztette szociális juttatásait. Minden alkalommal azt állítják, hogy ez az egyetlen mód megmenteni a munkahelyeket. Amit az ankét nem mond, az az, hogy az áldozathozatalt minden alkalommal elfogadja a szakszervezet, mint „kisebb rosszat”, de a vállalat néhány hét után mégis elbocsát.

J.-P. BARROIS
(Informations internationales)

 

A Magyar Kommunista Munkáspárt központi politikai lapja. Szerkeszti a szerkesztõbizottság. Szerkesztõség: 1082 Budapest VIII., Baross utca 61.; Telefon: 313-5420 (közvetlen); 334-1509/22 m. Telefax: 313-5423;
A Szabadság e-mail címe: info@aszabadsag.hu; internetcím: www.aszabadsag.hu
Kiadja: a Progressio Kft., a kiadásért felelõs: Vajda János igazgató; ISSN 0865-5146

A Munkáspárt internetcíme: http://www.munkaspart.hu