Cikkek
 

BELFÖLD

A MEGALKUVÁS KONGRESSZUSA


A KONGRESSZUSRA ÉRKEZŐ SZOCIALISTA KÜLDÖTTEKET A MUNKÁSPÁRT AKTIVISTÁI „FOGADTÁK”: KÉT ÓRIÁS TRANSZPARENST FESZÍTETTEK KI A VASÚTTÖRTÉNETI EMLÉKPARKNÁL. AZ EGYIKEN EZ ÁLL: „IDE VEZETETT 20 ÉV ÁLBALOLDALI POLITIKÁJA”, A MÁSIKON PEDIG: „ÁRULÓK = RENDSZERVÁLTÓK = TŐKÉS KIZSÁKMÁNYOLÓK.”

A Magyar Szocialista Párt rendkívüli kongresszusa mindenben lefeküdt a nagytőkének és a multiknak, személy szerint Bajnai Gordon milliárdos miniszter-elnöknek. A magát továbbra is baloldalinak nevezni merő párt lelkesen rábólintott arra, hogy Bajnai mindent privatizáljon, amit még lehet. Lényegében zöld utat adott a MÁV eladására, az állami ingatlanvagyon elkótyavetyélésére – aligha kérdéses, hogy mindez a „baráti vállalkozóknál” köt ki. A szocialista küldöttek egy másodpercig sem tiltakoztak a további megszorítások ellen, azaz, hogy a dolgozók fizessék meg a válság árát. Az ország sorsa a legkevésbé sem érdekelte az MSZP-s vezetőket, a bérből és fizetésből élőké, a munkanélkülieké meg pláne nem. Egy volt a fontos, hogy ki vezesse a pártot a választásokig, azaz az állami pénzekből, az uniós támogatásokból, a privatizációból ki kapjon jelentős részesedést. Megalkudtak. Az Országos Választási Bizottságban – amely érdekes módon mostantól a párt vezetésére hivatott – az „öregek”, Lendvai Ildikó, Kiss Péter, Szekeres Imre mellé bekerülnek a törtető „fiatalok” is. Mondhatni: risztelnek. Jöhet többek között Botka László szegedi polgármester, valamint a Kádár-sír kirablását követő becstelen „helyreállítást” levezénylő Hagyó Miklós fővárosi polgármester-helyettes embere, Burány Sándor is. Nem maradt ki Gyurcsány „üdvöskéje”, Ficsor Ádám titkosszolgálatokat felügyelő miniszter, de Molnár Csaba kancelláriaminiszter sem. Ott lesz a Tocsik-ügy főszereplője, Boldvai László egykori pártpénztárnok is. Szép csokor! Mindannyian úgy kerültek a „szocialista” pártba, hogy vagy nem kellettek anno sem az MDF-nél, sem a Fidesz-nél, vagy egyszerűen bevásárolták magukat az MSZP-be. Itt kezdődik az MSZP új politikája, új baloldalisága. Hová vezet?!

 

Szili Katika

Az MSZP nagyasszonya a párt hétvégi kongresszusánjelentette be, hogy lemond a parlamenti elnökségről, nem vállal funkciót, erejét a baloldal újjáépítésére fordítja. Tipikus, Szili Katalin eddigi egész életpályájára jellemző lépés: kibújni minden felelősség és munka alól, eljátszani a mártírt, s remélni, hogy a párt könyörögni fog: vezesse őket. Szili Katalin ugyanakkor egy menekülő utat is hagy magának azzal, hogy kimarad az MSZP vezetéséből: bármikor alapíthat egy új pártot. Pontosabban, ha alakul egy új párt, annak elvállalja vezetését. Biztosítsa saját politikai túlélését.   Mert Szili „Katikának” csak ez számít. Amikor a baloldal újjáépítéséről beszél, erre gondol. Ám ne felejtsük: Szili Katalin asz-szisztált az elmúlt húsz év összes bűnéhez. A parlament elnökeként semmit sem tett Gyurcsány Ferenc ámokfutása ellen, támogatja Bajnai Gordon népnyúzó megszorításait. Semmit sem tett a tényleges baloldali politikáért, a legjobb esetben is legfeljebb félrenézett. Áruló lett ’90-ben, jól járt, gazdagodott a rendszerváltás után, s ezt szeretné a jövőben is. Így higgyünk neki.

 

Tolvajok szövetsége

„Az MSZP mostani kongresszusa egy centivel se vitte előre Magyarországot. Sőt, szertefoszlott egy mítosz, a nagy várakozás, hogy majd jönnek az MSZP-s fiatalok és megmentik a világot. Nos, nem! A kongresszuson megszületett a megállapodás: a fiatal, elvtelen technokraták, akik már fiatalon megtanultak lopni, most összeállnak 1990 politikai és gazdasági tolvajaival, hogy fél év alatt lenyúlják azt, ami még maradt.”

THÜRMER GYULA

 

Politikai darts Debrecenben

A Baloldali Front debreceni szervezete, a leningrádi Komszomol már bevált ötlete alapján, politikai darts játékot szervezett a Nagyerdőn. Az ötletet Vári Andrea Front-tagtól kapták, aki néhány hónapot töltött Leningrádban. Egy több napig tartó ifjúsági fesztivál mellett telepedtek le, kihasználva a nagy tömeg, a sok fiatal adta lehetőséget. „Darts” táblájukra kiragasztották ismert és közutált politikusok arcképeit, akiket a közönség – ízlés szerint – dobálhatott. Emellett szórólapjaikkal is agitálták az érdeklődőket. A kezdeményezés nagy sikert aratott, a járókelők ötletesnek tartották a játékot, többen csatlakoztak hozzájuk, és együtt dobálták az utált politikusokat. Több fiatal is hosszan időzött a frontosok között, kérdezősködtek munkájukról, céljaikról, elveikről. Reméljük, hamarosan aktív tagként köszönthetik őket. A sikeren felbuzdulva a helyi Front-szervezet úgy döntött, nemsokára Debrecen főterén is megismétlik az akciót.