Cikkek
 

MOZGALOM

Kiút a válságból

„A válság nem jelenti a kapitalizmus végét. A baloldalnak ma minden korábbinál nyitottabbnak kell lenni a lehetséges alternatívákra” – jelentette ki a múlt szombaton Emil Sader, a Rio de Janeiroi Egyetem professzora azon a tanácskozáson, amelyet a Brazil Kommunista Párt, a Brazil Dolgozók Pártja és több baloldali alapítvány szervezett Sao Paoloban. A találkozó iránt nagy érdeklődés volt, hiszen nem mindennapos jelenség, hogy a tőkés rendszer válságáról ugyanazon fórumon kommunisták, szociáldemokraták, baloldali értelmiségiek együtt vitatkoznak. A tanácskozáson mintegy 20 ország képviselői vettek részt, négyszáz fős hallgatóság jelenlétében. Az előadók között a brazil és a dél-amerikai baloldal ismert egyéniségei szerepeltek. Az oroszországi és a kelet-európai válságról a szervezők Thürmer Gyulát, a Munkáspárt elnökét kérték fel előadás megtartására. „Ma a nagy forradalmi változások Dél-Amerikában folynak. Szeretném meggyőzni önöket, hogy Kelet-Európa ma a kapitalizmus egyik leggyengébb láncszeme, és a térség, amely számára a szocializmus egyszer már nem csak álom volt, hanem gazdasági, társadalmi valóság is, a mostani válság nyomán ismét eljuthat a forradalom közelébe” – jelentette ki a Munkáspárt elnöke. Az Önök harca nekünk is támogatás – reagált Renato Rabelo, a Brazil KP elnöke. A Szabadság következő számában részletesen beszámolunk a szinte egyedülálló nemzetközi találkozóról.

 

 

 

Munkás Kupa – Országos Kispályás
Labdarúgó Bajnokság, Túrkeve, 2009.

Idén tizenötödik alkalommal került megrendezésre Túrkevén a Munkás Kupa - országos kispályás labdarúgó bajnokság. A sporteseménynek a szakközépiskola és a Petőfi iskola adott helyet. A rendezvényt Gulyás László, a Munkáspárt Központi Bizottságának tagja nyitotta meg, aki nem mulasztotta el a helyi rendezők személy szerinti méltatását sem.
 Az ország különböző részeiből összesereglett 3 női és 13 férfi csapatot alkalomhoz illő verssel, versmondói képességének csillogtatásával Varga Károly 5. osztályos petőfis kisdiák köszöntötte, mely óriási tetszést aratott. A legmesszebbről érkező csapat a dunaújvárosi Füredi János vezette együttes volt. A rendezvényen részt vett Rózsa Endre országgyűlési képviselő és Cseh Sándor, a város polgármestere is.
 Csajbók Ferenc rendező technikai instrukciója után kezdődhetett a bajnokság, mely nagyjából azonos esélyekkel indult. A rendezvény mindvégig jó hangulatban telt, és megőrizte eredeti szellemiségét: a tornának ez alkalommal sem lesz vesztese. Eredményhirdetésre a női pályán még a délelőtt folyamán sor került. A kupát a szolnoki McDonald’s csapata nyerte el, melyet az egri Prokaj Sportérem Bt. ajánlott fel.
 Má­sodik helyezett a szolnoki Góliát együttese lett, őket a túrkevei Csumpi csajok csapata követte. Az érmek mellett 1-1 szál szegfű is dukált a hölgyeknek. Legjobb góllövőnek a szolnoki Agócs Melinda bizonyult. A férfiak mezőnyében a bajnoki címre többen aspiráltak, végül a túrkevei Buga Falatozó iratkozhatott fel a vándorserlegre, melyre a most második helyezett szolnoki Suttyók csapata korábban már két ízben feliratkozott. A harmadik helyezést a Kevehús csapata szerezte meg. A legjobb góllövő a túrkevei Balogh Marcell lett, míg a legjobb kapus címet a szolnoki Bíró Zsolt nyerte el.
 A tornát Herceg Antal, a Munkáspárt mezőtúr térségi elnökének beszéde zárta.
 Köszönet illeti mindazokat, akik anyagi és erkölcsi támogatásukkal hozzájárultak a sportesemény sikeréhez. Elismerésünket fejezzük ki a profi versenybírói gárdának: Malecz György, Varjú Vince, Orosz László és Kormos János szakavatott munkájáért.

SIPOS SÁNDOR
a rendezvény túrkevei védnöke