Cikkek
 

BALSZEMMEL

 

Mi a bal szemünkkel nézünk a világra. Így sok mindent észreveszünk, amit csak
a  jobb szemünkkel nem látnánk. Másként is látjuk a világot, mondjuk úgy,
balszemmel. Ezután minden számunkban elmondjuk, miként is látjuk az éppen
esedékes eseményeket a saját politikai értékítéletünk alapján, balszemmel.

VETTÜK, LÁTTUK, ÉRTJÜK

Csak a rend kedvéért szeretném megjegyezni, hogy vettük, láttuk, értjük. Mármint Mesterházy Attila úr múlt heti szavait. Az MSZP parlamenti frakcióvezetője védelmébe vette a Munkáspártot, mondván, hogy az Munkáspárt nem szélsőséges. Nem úgy, mint a Jobbik, amely zsidózik, cigányozik. A Munkáspárt nem zsidózik, nem cigányozik, még csak nem is anyázik, ami pedig még a parlamentben is megesik.
 Szóval, rendes kis párt ez a Munkáspárt. Nem tudni, hogy frakcióvezető úr magától mondta-e ezt, vagy a Nap TV kivételesen ellenszenves riporterei erőszakolták ki belőle. Mindenesetre elhangzott. Elmagyarázta, hogy az MSZP miért működött együtt a Munkáspárttal néhány önkormányzatban. Igaz, mindez nagyon régen volt, de tény, hogy a Munkáspárt akkor sem volt szélsőséges. A történet ennyi, és nem több. Vettük, láttuk, értjük.

 KIT AKARNAK FÉLREVEZETNI?

Genfben tartotta Végrehajtó Bizottsági Ülését az Európai Zsidó Kongresszus. A szervezet saját dokumentumai szerint „közös hangot ad Európa szerte a zsidóközösségeknek, képviseli közös érdekeiket és gondjaikat”. A szervezet egyebek között célul tűzte ki, hogy „elősegíti az egykor gazdag zsidó élet újjászületését Közép- és Kelet-Európában”. A szervezet mostani ülése – a magyarországi zsidószervezet, a MAZSIHISZ közlése szerint – „kiemelten foglalkozott a Magyarországon tapasztalható antiszemitizmus problémájával”. Ebben sincs semmi rendkívüli. Magyarországon sajnálatosan van antiszemitizmus, természetes, hogy az európai szervezet sem megy el mellette.
 De érdemes tovább olvasni a híreket. A kongresszuson részt vett Zoltai Gusztáv, a szervezet végrehajtó bizottságának tagja és Dr. Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke. És most tessék figyelni! De nagyon jól! Feldmájer Péter úr felszólásában hangsúlyozta, hogy „az egyre súlyosbodó helyzetet nem a magyarországi parlamenti pártok generálják, hanem egy szélsőséges mozgalom, és elsősorban annak az Európai Parlamentben mandátumot szerzett képviselője, Morvai Krisztina”. Hát ugye, mit lehet ilyenkor mondani? Nem mondom, Morvai Krisztina sok mindenre képes, de hogy „generálja az egyre súlyosbodó helyzetet”? Nem hiszem. Kit akarnak a Mazsihisz vezetői félrevezetni? Miért nem akarják megérteni, hogy a szélsőjobboldal áttörése nem ok, hanem következmény? A gazdasági csőd, a politikai impotencia és erkölcsi szemétdomb következménye, amit viszont a parlamenti pártok csináltak. A nagyobb felelősség itt is az MSZP-SZDSZ párosé, egész egyszerűen azért, mert ők kormányoznak hét éve. Az MSZP-SZDSZ párossal egyébként a Mazsihisz bensőséges kapcsolatot ápol. Feldmájer úr arra panasz­kodik, hogy „súlyos és veszélyes a helyzet azért is, mert Morvai Krisztina az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karának az egyik oktatója, ahol a jövő bíráit képezik”.
 Ezt végképp nem értem. Az MSZP-SZDSZ hét éve van hatalmon. Ha Morvai asszony nem tetszik nekik, miért nem rúgták ki? Kommunista oktató egy sem maradt az egyetemeken. Azokat ki lehetett rúgni? A szélsőjobboldal előretörése sokunkat aggodalommal tölt le. De attól tartok, hogy a Mazsihisz vezetői rossz úton járnak, és ezen az úton nem fogják megoldani a szélsőjobboldali előretörés problémáját.

 ŐRÜLT  ÖTLET

Nem értem a szocikat. Pazarul elvesztik az EP-választást, amiben saját elhibázott és súlyosan káros politikájuk mellett meghatározó szerepe volt partnerük, testi és szellemi rokonuk, szimbiózis-társuk, az SZDSZ önző, csak önmagával törődő politikájának.
 Ennek ellenére a szocik közlik a világgal, hogy Sándor Klára és Magyar Bálint SZDSZ-es képviselők oktatási javaslatát beengedik a parlamenti vitára, mert az alkalmas a vitára. Ez az a javaslat, amely a bolognai rendszer és az egész liberális szemlélet baromságait az általános és középiskolára is ki akarja terjeszteni. Hat évig ne tanuljon a gyerek tantárgyakat, csak a képességeit fejlesszük, majd az újabb hat évben tanítsuk meg vele azt, amit eddig 12 év alatt igyekeztek beleverni. Osztályozni sem kell, házi feladat is tök fölösleges.
 A pedagógusok zöme fel van háborodva. Van persze olyan is, aki lehajtott fejjel, beletörődve várja az éppen esedékes kardcsapást. Az, hogy Magyar Bálint és Sándor Klára ezekben a nehéz időkben őrült ötletekkel állnak elő, sajnálatosan az ő magánügyük. De, az, hogy most a magyar parlament idejét kötik le, eleve halálra ítélt ügyekkel, az MSZP felelőssége, amely úgy látszik, nem akar tanulni még a vereségből sem.

THÜRMER GYULA