Cikkek
 

MUNKÁSPÁRT

Nem a baloldal van válságban

2009. június 4., Pécs, 48-asok tere. Itt fejeződött be a Munkáspárt Baranya megyei kampánya. Nem a baloldal, hanem az MSZP van válságban – jelentette ki Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke, aki arra bíztatta a baloldali szavazókat, ha változást akarnak, támogassák a Munkáspártot június 7-én. A Magyarországot kormányzó MSZP a liberálisokkal együtt az elmúlt hét évben sokmillió embert taszított szegénységbe, nyomorba, az országot pedig eladta a külföldi tőkének – hangsúlyozta. A pártelnök sajnálatosnak és elfogadhatatlannak nevezte, hogy az MSZP-SZDSZ pártkoalíció „a mindennapi politikai élet normájává tette a korrupciót, a tisztességtelenséget és a hatalommal való határtalan visszaélést”.
  Thürmer Gyula azt üzente a baloldali szavazóknak: ne ijedjenek meg, nem kerül végveszélybe az ország, ha nem az MSZP irányít. „Válasszák a Munkáspártot akkor is, ha a munkanélküliség helyett teljes foglalkoztatást, rendet és törvényességet akarnak, valamint azt is, hogy a magyar egészségügy ne kerüljön hospinvestek birtokába!” A kampányrendezvényen részt vett Gelb Zoltán megyei elnök, és Mészáros Csaba, baranyai fiatal, a Munkáspárt EP-képviselő jelöltje.
 

 

Kommunista Szeminárium Brüsszelben

2009. május 15-17. között rendezték meg a 18. Nemzetközi Kommunista Szemináriumot Brüsszelben, melyen több mint 50 ország képviseltette magát. A találkozó központi témája az ifjúság helyzete volt, valamint munkájuk a kommunista mozgalmakban, és bevonásuk politikai tevékenységekbe. A résztvevők tíz-tíz percben mutathatták be az országukban uralkodó állapotokat és hazájuk ifjúságpolitikáját. Az elmondottak alapján világosan kiderült, hogy bár a problémák országonként változnak, az alapvető okok ugyanazok. Az ifjúságra általánosan jellemző, hogy érdeklődési körükben a politika alacsony prioritású, s az is, hogy helyzetük a jövőre nézve egyre kilátástalanabb. Magyarországot tekintve lehetőségeik talán a legrosszabbak közé sorolhatóak, elsősorban a kapitalista hatalom folyamatos agymosásának köszönhetően. A nemzetközi fórum résztvevőinek beszámolóiban különös hangsúlyt kapott a tömeges belépések ténye. Példának okáért a COMAC, azaz a belgiumi KISZ az elmúlt két évben meghatszorozta tagságát. Ez ékes bizonyítéka annak, hogy az ifjúság körében a kommunista pártok támogatottsága egyre jelentősebben nő.

A találkozó második témája a gazdasági világválság volt, mely minden országot súlyt, ám eltérő mértékben. A kommunista pártok képviselői egyetértettek abban, hogy kivétel nélkül mindenhol a munkással, a dolgozóval fizettetik meg ennek árát különféle megszorítások révén. Teljes egyetértés volt abban is, hogy ez a válság a kapitalizmus válsága, és előfutára a kapitalista világrendszer szükségszerűen megtörténő összeomlásának. Ezt a totális bukást késleltetni lehet, de elkerülni nem. Egyetlen kiút az adott kérdésben csakis a szocializmus lehet.