Cikkek
 

EP-VÁLASZTÁS

Forradalom egy puskalövés nélkül


Megbukott-e a kapitalizmus, és milyen forradalmat szeretnének? Ezekről is kérdezték Thürmer Gyulát, a Magyar Kommunista Munkáspárt elnökét a Borsod Online és az Origo internetes portálok újságírói. Az alábbiakban ezekből idézünk.

– Miközben több kritikát fogalmaznak meg az unióval kapcsolatban, most oda tartanak: kampányolnak az EP-választás­ra. Miért?

– Magyarország az unió tagja, ráadásul ezt a döntést a magyar nép hozta. Öt esztendővel ezelőtt nekünk is az volt a véleményünk, hogy lépjünk be az unióba. De felhívtuk a kormány figyelmét arra, hogy az ő felelősségük mindent megtenni azért, hogy a vesztesek száma kisebb legyen. Ez nem következett be, sem a csatlakozás feltételeinek tárgyalásakor, sem az azt követő öt esztendőben. Nem sikerült megváltoztatni azokat a tendenciákat, amelyek az ország helyzetét jellemzik. Nevezetesen: gazdaságunk nem vált függetlenebbé, mi több, az elmúlt öt esztendőben végképp kiárusították az országot. A magyar gazdaság zöme külföldiek tulajdonában van. Persze ez nem azt jelenti, hogy nekünk ki kell lépni az unióból, csak újra kell gondolni azt.

– Mit ért ez alatt?

– A közvéleménynek fogalma sincs arról, hogy mennyit fizetünk tagságunkért az Európai Unióban, és arról sincs, hogy ezért mit kapunk cserébe. Szeretnénk látni egy papírt, egyik oldalára írják fel, hogy évenként mennyit fizettünk be, a másik felére, mit kaptunk ezért. Amennyiben többet is kaptunk, akkor azt mondják meg, hogy ezt mire költötték.

– Mit tenne a Munkáspárt Brüsszelben?

– Komoly protekcionális politikára kell berendezkednünk. Miért? Válság van, nem csak hazánkban, Nyugat- Európában is, és ők velünk akarják a saját válságukat lerendezni. Példa: a multinacionális vállalatok nálunk zárják be az üzleteiket, és nem a saját országukban. Írországban a nép úgy döntött, hogy nem kér a lisszaboni szerződésből. Ezt is kezdeményeznénk az Európai Parlamentben. Lehet, hogy nem olyan unióra van szükség, amit Brüsszelből vezényelnek, hanem a nemzetek független szövetségére.

– Tehát azt gondolja, hogy például a nyug­díjkorhatár ügyében tudna ön és a pártja segíteni Magyarországnak Brüsszelből?

– Két dologban vagyunk mások, mint a többi politikai párt. Egyrészt mi mindig következetesen kiálltunk a nemzeti érdekek mellett. Szerintem a mostani parlamenti pártok és döntően az MSZP nem ezt tette: lefeküdtek az Európai Unió akaratának. A másik dolog pedig – amit egészen biztosan más nem képvisel –, az a munkás, a dolgozó ember érdeke. A mi jelöltjeink is ebből a körből kerülnek ki, tehát ebben biztos, hogy tudunk adni.

– Milyen esélyt lát arra, hogy bejutnak?

– Bízunk abban, hogy a magyar közvélemény egyre jobban megérti a Munkáspárt céljait. Egészen odáig, hogy beszavaz minket az Európai Parlamentbe. Ez a választás nem arról szól, hogy az unióban mi történik, hanem arról, hogy tetszik-e az élet, ami van ma Magyarországon, vagy sem. Az emberek nagy részének nem tetszik. Sokan úgy érzik, hogy a magukat baloldalinak nevező párt, az MSZP becsapja őket, újabb és újabb terheket ró az emberekre. Pártunkról tudják, hogy ez egy becsületes párt, polgármestereinket nem viszi el a rendőrség, mint egyik-másik pártét. Persze az emberek szándékát sok minden eltéríti, például az is, hogy viszonylag keveset szerepelünk a médiában.

– Mi ennek az oka, pénzhiány?

– Igen, az is, a Munkáspárt maximum 10 millió forintot költ erre a választásra. Míg a nagy pártok ennek a sokszorosát. Másik oka a média elzárkózása. A demokrácia romantikus hajnalán, az Antall-kormány idejében még úgy volt, hogy a listát állító pártok azonos eséllyel indultak, ma már a közelében sem vagyunk ennek.

– Pártja kampánynyitóján azt mondta: a dolgozók számára csak a forradalom jelent megoldást. Mit jelent ez, az utcára hívja az embereket?

– Két évtizeddel ezelőtt itt volt egy változás, amelyet bájos kedvességgel rendszerváltásnak nevezünk. Magunk között mi ellenforradalomnak hívjuk, hiszen pillanatok alatt megdöntötték a szocializmust. Akkor egyetlen puskalövés nélkül győzött a kapitalizmus, szerintem egyetlen puskalövés nélkül győzhet egy szocialista forradalom is.

– Önök szerint tehát megbukott a kapitalizmus?

– Úgy tűnik, hogy gépen lélegeztetik, azaz hazánkban a kapitalizmust nagy erők mesterségesen életben tartják.

„Ha arról van törvény, hogy mennyi a minimálbér, akkor miért nem lehet arról hozni egy megállapodást, hogy ennyi meg a maximálbér, és aki ennél többet ad, azt megbüntetjük? Legyen ez a felső határ egymillió forint.”