Cikkek
 

EP-KAMPÁNY

KELL-E MARADNUNK AZ UNIÓBAN?

A június 7-i európai parlamenti (EP) választás tétje az, hogy Magyarország megerősíti-e pozícióit az Európai Unióban, képes-e a mostani válságra olyan megoldást találni, amely a magyar gazdaság lehetőségeit használja ki, vagy továbbra is eladjuk magunkat a külföldnek - mondta Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke múlt kedden, Kecskeméten. Az Európai Unióban töltött öt esztendő azt bizonyítja, hogy a magyar gazdaság fejlődési tendenciáit az EU-tagságunk nem változtatta meg, mert a magyar árucikkek ma sem mehetnek korlátlanul az Európai Unióba, a magyar vállalkozók gyakorlatilag nem hozhatnak létre vállalkozásokat a tagállamokban – mondta a Munkáspárt elnöke a város piaca előtt tartott sajtótájékoztatóján.
  Az Európai Parlament az egyik olyan hely, ahol ez ellen fel kell lépni, ezért ha a választások után a Munkáspárt képviselőt küldhet Brüsszelbe, akkor határozottan fel fog lépni a magyar érdekek érvényesítéséért – tette hozzá. Thürmer Gyula hangsúlyozta: a magyar kormánynak minden létező eszközzel ki kell állnia a magyar piac védelmében. „Ha nem megy az EU normális szabályai között, akkor nekünk is protekcionista intézkedésekhez kell folyamodni” – mondta. A Munkáspárt olyan változást szeretne, amely biztosítja a magyar vállalkozók támogatását; más adópolitikára van szükség, meg kell szüntetni a ma­gyar vállalkozók „üldözését”, és el kell érni, hogy a magyar piacot a magyar áru, a magyar mezőgazdasági termékek uralják. Az állami szervek dolgozóinak magyar termékeket kell fogyasztaniuk, magyar gyártmányú kocsikban utazniuk, a minisztereknek magyar öltönyt kell hordaniuk és magyar cipőben járniuk, továbbá magyar bort inniuk.
  Az MTI kérdésére a Thürmer Gyu­la elmondta: a Munkáspárt öt évvel ezelőtt támogatta Magyarország uniós tagságát, de ma új helyzet van, ezért újra kell gondolni a létező szerződéseket. Ha lesz mód arra, hogy oly mértékben változzanak ezek a megállapodások, hogy azok Magyarország számára jók lesznek, akkor maradni kell az Európai Unióban, ha nem, akkor meg kell gondolni a kilépést az Unióból – fűzte hozzá a pártelnök.
  A kecskeméti látogatás az egész napos Bács-Kiskun megyei program része volt, amelyet nagyszerűen szerveztek meg a megyei párttagok, élükön Kiss Lászlóné megyei elnökkel és Kalapos Mária KB-taggal. Kecskemét után Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Bácsal­más, Baja, Kalocsa következett, és jutott idő egy kis szentesi kitérőre is. Mindenütt jelen volt a helyi média, kis  gyűléseket tartottak – a munkáspárti kampány az emberek között zajlik.