Cikkek
 

PALESZTINA

 

 

NEM HALLGATHATUNK!

Világszerte ezrek és ezrek emelik fel szavukat az agresszió ellen, amelyet Izrael állam indított a palesztin nép ellen a Gázai övezetben. Tüntetnek Párizsban, Stockholmban, Mexikóban és Nicaraguában. És tüntettek az elmúlt héten Budapesten is. A palesztin nagykövetség előtt nyilvános sajtótájékoztatót tartott a Munkáspárt, amelyen Thürmer Gyula, a párt elnöke szolidaritási nyilatkozatot adott át M. M. Abdelrazek palesztin nagykövetnek. Előző este ugyanott tüntettek a Jobbik képviselői. A múlt szombaton a hazánkban élő palesztinok rendeztek felvonulás az Oktogontól a Hősök teréig. Legalább ezren voltak, palesztinok, irakiak, szírek, más arabok. Ott volt a Munkáspárt és ott volt a Jobbik is. Baj? Nos, volt, akiknek nem tetszett, akik fanyalogtak. A többségnek azonban tetszett. Nem ideológiai kérdésekről szólt a tüntetés, nem a magyar belpolitikáról, hanem arról, hogy a palesztin nép bajban van, és segítséget kérnek tőlünk.

Nem az a baj, hogy mi itt vagyunk – mondta a Munkáspárt elnöke. Az a baj, hogy nincsenek itt a magyar parlamenti pártok. Az a baj, hogy nincs itt a magyar értelmiség. Világosan üzenjük mindenkinek: a zsidók koncentrációs táborokba zárása és tömeges elpusztítása a második világháború idején bűn volt. Bűn a zsidók ellen, bűn az emberiség ellen. De ugyanilyen bűn koncentrációs táborba zárni és elpusztítani arab emberek ezreit. A történelmi múlt nem menti fel Izrael mai szélsőséges politikusait. Nem ment fel bennünket sem a felelősség alól, hogy ne hallgassunk, hogy tegyünk valamit azok ellen, akik háborúval, gyilkolással, új keletű fasizmussal fenyegetik a világot.


LE AZ AGRESSZOROKKAL! LE A GYILKOSOKKAL!
BÉKÉT A PALESZTIN NÉPNEK!

Thürmer Gyula, a Magyar Kommunista Munkáspárt elnöke az alábbiakat mondta el január 8-án, a Munkáspárt rendezvényén a budapesti palesztin nagykövetség előtt:

Izrael tizennegyedik napja folytatja bűnös agresszióját a Gázai övezetben. Izrael iskolákat és óvodákat bombáz. Lakóházakat, közintézményeket pusztít el. Több mint 600 palesztin felnőtt és gyermek lett az izraeli pusztítás áldozatává. Az izraeli agresszió humanitárius katasztrófával fenyegeti a térséget. Izrael megsérti az alapvető emberi értékeket, a nemzetközi jog normáit. Izrael még a nemzetközi segélyszervezeteket sem engedi be a Gázai övezetbe, ezzel emberek újabb ezreinek okoz szenvedést és halált.
  Izrael másfél millió ember számára koncentrációs táborrá változtatja a Gázai övezetet. A világ szeme láttára folyik az emberek kínzása és gyilkolása. Nincs üzemanyag. Nincs mit enni. Nincs gyógyszer, sőt víz sincs.
  Izrael célja világos. Az izraeli politikusok győzni akarnak a közelgő parlamenti választásokon, győzni minden áron, amikor semmi sem számít, még az sem, hogy az út a megkínzott, megölt palesztin gyerekek hulláin át vezet. Ez a háborús bűnösök politikája, a gyilkosok politikája.
  Izrael brutális támadásával a palesztin nép ellenállását akarja megtörni. Amit nem sikerült a blokáddal, az elválasztó falak építésével, azt most megkísérlik erőszakkal elérni.
  Határozottan elítéljük a népirtást és az állami terrorizmust, ami ma Izrael állam hivatalos politikája.  
  Izrael ebben az agresszióban sajnálatosan nincs egyedül. Az izraeli agressziót támogatja az Egyesült Államok. Az az Egyesült Államok, amely mindenütt az emberi jogok védelmezőjének szerepében tetszeleg, most arab emberek legyilkolásához asszisztál. Izrael évente három milliárd dollár katonai segélyt kap az Egyesült Államoktól. Ez a pénz megy arra, hogy arabokat öljenek meg, gyermekeket és asszonyokat pusztítsanak el.
  Izrael kezére játszik az Európai Unió cinikus, képmutató politikája, amely egy lapra helyezi a gyilkost és az áldozatot. Az ilyen politika gyakorlatilag az agresszorokat támogatja.
  Az USA és az EU becstelen magatartása miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsa már második alkalommal képtelen Izraelt rákényszeríteni a tűzszünetre.
  
A Magyar Kommunista Munkáspárt minden tagja nevében szolidaritásunkról biztosítjuk a palesztin népet, a Palesztin Nemzeti Hatóság vezetését, mindazokat az erőket, amelyek az agresszió ellen küzdenek.

Támogatjuk a palesztin nép küzdelmét az önálló Palesztin Állam megteremtésére az 1967-es határok tiszteletben tartásával, Kelet-Jeruzsálem fővárossal.

Követeljük, hogy Izrael azonnal szüntesse be az agressziót, és engedje be a humanitárius missziókat a Gázai övezetbe!

Követeljük, hogy Izrael kezdjen tárgyalásokat a palesztin nép 2006-ban demokratikusan megválasztott képviselőivel!

Követeljük, hogy a magyar kormány nyilvánítsa a budapesti izraeli nagykövetet nem kívánatos személynek, és hívja haza a magyar nagykövetet! Felszólítjuk a magyar kormányt, a magyar politikai erőket: mindaddig, amíg az izraeli agresszió tart, függesszenek fel minden magas szintű érintkezést Izraellel, bojkottáljanak mindenfajta izraeli rendezvényt!