Cikkek
 

PALESZTINA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A VILÁG ELITÉLI IZRAEL
GÁZAI MÉSZÁRLÁSÁT


A világ számos nagyvárosában ren­dez­tek tüntetéseket a múlt héten az izraeliek gázai övezeti hadművelete ellen tiltakozva. Tisztességes ember nem tűrheti az agressziót, az emberi jogok semmibe vételét. Izrael ezt teszi. 

A rendőrség szerint mintegy hatezer, a rendezők szerint 25 ezer tüntető vonult fel szombaton Párizsban a társadalmi szervezeteket, baloldali politikai pártokat és szakszervezeteket tömörítő Nemzeti Közösség a Palesztinok és az Izraeliek közötti Igazságos Békéért mozgalom felhívására. „Állítsátok meg az öldöklést”, „Szankciókat Izrael ellen” – volt olvasható egyebek között a tüntetők transzparensein. Más francia városokban - köztük Lyonban, Marseille-ben és Toulouse-ban – is voltak hasonló tüntetések.
  Tízezrek tüntettek Németország városaiban. Düsseldorfban több mint négyezren vonultak fel „békét a Közel-Keletnek” jelszóval. A frankfurti belvárosban ötezer részvevője volt egy hasonló tiltakozó akciónak. Berlin keleti felében mintegy kétezren gyűltek össze délután a Rotes Rathaus épülete előtt.
  Több mint 2300 tüntető vonult fel szombaton az ausztriai Salzburg központjában a helyi muzulmán közösség szervezésében. A helyi rendőrség közlése szerint incidens nélkül zajlott le a tüntetés.
  Összesen 18 brit nagyvárosban tartottak összehangolt megmozdulásokat ez ügyben, köztük Londonban, Portsmouthban, Manchesterben és Glasgow-ban. Tüntetések voltak a görögországi Athénben és Szalonikiben is.

TILTAKOZÁS IZRAELBEN

Tizenötezer zsidó és arab vett részt azon a harcos, tömeg-tüntetésen a gázai háború ellen, melyre Tel-Aviv belvárosában került sor. Ez volt a baloldal legnagyobb tüntetése az utóbbi években Izraelben.
  A gyűlésen  nagy számban jelentek meg az Izraeli Kommunista Párt, az Izraeli Kommunista Ifjúsági szövetség, valamint a „Hadash”, azaz a Demokratikus Népfront az Egyenlőségért és a Békéért aktivistái.  A békért felvonulók vörös zászlóit, harcos jelszavait a média se,m tagadhatta le.  A kommunisták azonnali tűzszünetet, a bombázások azonnali beszüntetését követelik. Egy megoldás van:  az izraeli hadsereg azonnali kivonása a gázai övezetből, igazságos békét mindkét állam részére egyformán: Izraelnek és Palesztínának.