Cikkek
 

MUNKÁSPÁRT


FÁZOM...

Azt mondják, a télen született gyerekek fázósabbak. Hát ez rám tökéletesen igaz. Még éppen be lehetett tenni a karácsonyfa alá. Ettől függetlenül semmi nem tart vissza, hogy a ház előtt elsöpörjem a havat, lesózzam a járdát.
  Nem is ettől fázom.
  Mára tudjuk, hogy több mint ötven ember ezen a télen meghalt a hidegben, itt, Magyarországon. Egy olyan országban, ahol kontinentális az éghajlat, tehát nem kell Szibériához hasonlítani a problémáinkat. Nincs mínusz harminc fok. De vannak emberek, akiknek lakásában van mínusz öt! Fagyhalálhoz éppen elegendő.
  A kormány, az önkormányzat széttárja karjait: nem tudnak mit tenni. Hazugság! Tökéletes nyilvántartást vezetnek a megélhetési problémákkal küzdőkről, az elhagyottakról, a nyomorgókról.
  Mégis engedik, hogy emberek a saját lakásukban fagyjanak meg. Nem csak az utcán: otthon is, akik nyilvántartottan rászorulók. Ja, igen. Az a szerencsétlen, aki nem igazodik el a sok-sok ívnyi kérdőíven, haljon meg! Mert nem érti a „törvényi feltételeket” – nem is jogosult gázár vagy egyéb támogatásra!
  Embertelen!
  Elvonni a létszükséglethez – így a lakhatáshoz, munkához, gyógyellátáshoz – való jogokat egyébként sérti az Alkotmányt is. A magyar Alkotmány szerint minden embert megillet a felsoroltakhoz fűződő jog.
  Érdekelne, hogy a kedves Képviselő Urak és Hölgyek esetében ez miért nem jutott senki eszébe, amikor bezáratták, teljesítőképességét minimalizálták azoknak a kórházaknak, melyekért a mi apáink, nagyapáink dolgoztak?
  Persze a kérdés továbbra is költői. Mindannyian tudjuk: a kórházak, iskolák bezárása költségvetési tétel. Amiből lehet az Uraknak és Hölgyeknek lopni.
  Akár emberek élete árán is.
  Lehet ezt sikkasztásnak nevezni, de hát akkor is látjuk: nem viccből vettek őrizetbe önkormányzati embereket visszaélésekért. Finomkodhatnak, hogy kevés pénzért drága ingatlanokat értékesítettek (amiből azért nekik is jócskán jutott), s ez a nép vagyonának elsikkasztásaként minősül. Mondjuk már ki végre konkrétan: ellopják az emberek tulajdonát! Ellopják azt, amit ingyen és bérmentve az emberek az elmúlt évtizedekben létrehoztak.
  Többek között azok is, akik a világmegváltó kapitalizmusban utcára, vagy csak a megélhetés peremére kerültek.
  Ma ők halnak meg a hideg miatt – csendben, még csak nem is méltóságteljesen. Elhagyatottan, önkéntesen, egyedül.
  Ettől fázom. Ennyi maradt nekik.
  Mi ezt meddig engedjük?

CSEH KATALIN

Gáz nincs

Az oroszok elzárták a gázcsapot. Az ukránok nem fizetnek. Mi meg nem kapunk.

Egykor lelkesen rábírták az országot: álljunk át gázra, ez olcsó, megéri. Olcsó is volt akkor, meg is érte. A Szovjetunió olcsón adta.

Oroszország kapitalista állam. Vlagyimir Putyin – most tényleg, van aki komolyan gondolja, hogy Dmitrij Medvegyev elnöksége komoly? - országa gyakorta a legmocskosabbat képviseli, ami elképzelhető a tőkések világában.

Gyurcsány Ferenc járt Moszkvában, minden lehetséges gesztust megtett a Kreml urának. Odaadta orosz tőkéseknek a Malévot, beígérte Paksot, nem kérhettek olyat, amit nem kaptak meg. Az ember gondolná, hogy ezért jár is valami. Mondjuk olcsóbb gáz, vagy legalább biztos gáz.

Hát nem jár.

S ez nem a gonosz moszkvai kapitalista bűne. Ő csak üzletet kötött.

Nem Magyarországgal. Gyurcsányékkal, Kapolyi László pénzemberrel. Gáz van és lesz is. Csak az említett urak közvetítésével. Az ő vállalataik hozzák be az energiahordozót, ők profitálnak a mostani gázvitából is. Drágábban adják. Gyurcsány saját maga és üzleti hátországa érdekében jár Moszkvába. Kizárólag.

Mi meg egyszerűen megfázunk, ráfázunk és rá is…. Szóval azt is.

KAPITÁNY GYULA