Cikkek
 

EP-VÁLASZTÁS

AZ EU-TAGSÁG NEM SZENT TEHÉN!

„Csak akkor érdemes az Európai Unióban maradni, ha az magyar érdekeket szolgál, a dolgozóknak használ. Ha nem, felül kell vizsgálni a csatlakozást!” – Thürmer Gyula az EP-kampány első napjaiban világossá tette, hogy a Munkáspárt nem fog mellébeszélni, hangzatos szólamok mögé bújni. A kommunista listát közel 25 ezren támogatták ajánlószelvényükkel. A Munkáspárt szorosan együttműködik a görög és szlovák kommunistákkal is, kölcsönösen támogatják egymás munkáját.

„Nézzük meg, hogy kiharcolhatóak-e más, jobb feltételek!” – nyilatkozta a Magyar Távirati Irodának a kampány első napjaiban a Munkáspárt elnöke. Thürmer Gyula szerint a központosított, csak gazdag országok, a tőkések érdekeit szolgáló uniós állam helyett az országok szövetségére van szükség. „Ha ez megy, ha látszik, hogy ilyen feltételek mellett is készek vagyunk egymással működni, akkor maradjunk, ha nem, akkor menjünk!” A magyar kommunista vezető nem kertelt: „a sarkunkra kellene állnunk, és megmondani az EU-nak, hogy bizonyos területeket mi magyar állami tulajdonba veszünk, és ezentúl úgy számoljanak vele, hogy ezentúl így fog működni”. Állami tulajdonba kell venni többek között az OTP-t, a fővárosi távfűtőcéget, valamint a vízműveket. Ez nem földtől elrugaszkodott ötlet, Nyugat-Európában is van rá példa.
 „Nem szabad hinni a milliárdosoknak, a kormánypártnak, az emberek ne engedjék, hogy még több bőrt lenyúzzanak róluk!” – ezt már az egri utcán, kampánykörútja egyik első állomásán mondta a Munkáspárt elnöke. A mostani nem egy szokványos választás lesz, hiszen válság van, és ezt mindenhol érezni lehet. A gyárak, a nagy üzletek, a bankok mind külföldi kézben vannak, ami azt jelenti, hogy függünk a külföldi gazdaságtól. Ezt a válságot ők okozták, ám velünk akarják megfizettetni!
 A Munkáspárt a nemzet, a nemzeti ipar és a nemzeti kultúra megerősítését kínálja programjával. Ma Magyarországon kilencmillióan szegények, és csak néhány százezren mondhatják magukat nyertesnek. Az embereknek munkát kell adni és programokat indítani, amelyekkel például sok olcsó lakást lehet építeni. Csökkenteni kell az adókat, támogatni a vállalkozókat, és elfelejteni azokat a butaságokat, amiket a mostani kormány akar. Ezt csak hiteles emberek hajthatják végre, olyanok, akik nem hazudtak, nem fordítottak köpönyeget az elmúlt évtizedekben. A Magyar Kommunista Munkáspárt az maradt, ami volt: a munkások, a szegény emberek mellett áll – ezt már az Inforádió Aréna című műsorában hangsúlyozta Thürmer Gyula.
 A Munkáspárt listáján dolgozók vannak, akik ismerik a magyar valóságot: postás, erdész, orvos és alkalmazott, vállalkozó és egyetemista. „Nem Habsburg gyerekeket küldenénk Brüsszelbe” – mondta a NAP TV reggeli műsorában a pártelnök. Az újságírók ideges rátartisággal vették védelmébe az MDF-lista második helyezettjét, mondván, hogy meri csak úgy „Habsburg gyereknek” nevezni bárki a történelmi dinasztia sarját. Egy másodpercre sem jutott eszükbe, hogy a postásnak, erdésznek, orvosnak, a munkásnak is neve van. Nekik nincs. Nekik ők nem számítanak.
 Igaz, a médiaeliten túl húsz éve az „egyszeri” értelmiségi is úgy gondolta, övék a világ, nem is volt a parlamentben más, csak színész, jogász, meg történész. Aztán kiderült, hogy amikor bezárják a falusi iskolát, megszűnik a falusi pedagógus munkahelye, amikor felemelik a könyv árát, amikor nehéz eljutni az egyik településről a másikba, az értelmiségi lét szűnik meg. Ezeket a veszélyeket ma kezdik az emberek érezni, és megérteni, hogy ez a rendszer lényege.
 „Ma rendkívüli intézkedésekre van szükség!” – hangsúlyozta a Munkáspárt elnöke. Thürmer szerint akár forradalmi változásra is fel kell készülni. Ha az új kormány nem erősíti a magyar nemzeti ipart, gazdaságot, kultúrát, előbb vagy utóbb – lehet, hogy már az ingatlanadó bevezetésének hatására – átszakad a gát, hiszen sok ember azt mondja, nem fog – mert nem tud – fizetni. Amikor tömegessé válik a munkanélküliség, a szakszervezetek százezreket tudnak majd az utcára vinni, ez a társadalmi mozgás pedig valószínűleg kikényszeríti a forradalmi változást.
 Akkor „a parlamenti képviselők fogják demokratikus úton azt mondani, hogy holnaptól megváltoztatjuk az alkotmányt, holnaptól nem kapitalizmust, hanem szocializmust építünk” – összegzett a Munkáspárt elnöke.

A szocializmus a megoldás

A kapitalizmus válságban van, a megoldás a szocializmus – mondta Aleka Papariga, a Görög Kommunista Párt főtitkára a párt athéni kampánynyitóján. A rendezvényen részt vett Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke is. Mindenben segítjük egymást. Köszönjük, hogy a görög párt képviselői is részt vesznek a magyarországi kampányban, és mi is csatlakozhatunk a görög akciókhoz – emelte ki Thürmer Gyula. Nagy érdeklődés kísérte a pártelnök szavait arról, hogy a Munkáspárt az EP-választások előestéjén kilépett az Európai Baloldali Pártból. Ez a párt az európai revizionizmus központja, egyezkednek a kapitalizmussal, mi pedig küzdünk ellene – emelte ki a magyar pártelnök.
 Thürmer Gyula megbeszélést folytatott Georgiosz Marinosszal, a görög párt Politikai Bizottságának külügyekért felelős tagjával. Egyetértettek abban, hogy folytatják az együttműködést, amit az EP-választások kapcsán 21 párt által elfogadott közös nyilatkozat is jelez. Készül a kommunista pártok közös folyóiratának első száma. Az idén két fontos nemzetközi tanácskozás is lesz, szeptemberben Szíriában, novemberben pedig Indiában.