Cikkek
 

MÁJUS 1.

SZÍVEN KELL DÖFNI A SÁRKÁNYT!

Egy megoldás van, a kapitalizmus legyőzése! – mondta Thürmer Gyula május elsején. A magyar kommunisták vezetője nem kertelt: a tőke, tőkések, kapitalizmus, olyan, mint egy sárkány, a mi dolgunk, hogy levágjuk a sárkány minden újabb és újabb fejét, és eljussunk oda, hogy a szívébe döfjük a munkás, a dolgozó kardját. Ünnepi összeállításunkban a Munkáspárt elnökének szavaiból idézünk.

Május elseje a munkásszolidaritás ünnepe. Ez a mi ünnepünk, ezt senki sem veheti el tőlünk! 119 éve mindig a munkásszolidaritást ünnepeljük ezen a napon. Ezt ünnepeltük Ferenc József idején is és a Tanácsköztársaság napjaiban is. Ezzel a jelszóval mentek elődeink az utcára Horthy Miklós idején is. Büszkén tehetjük hozzá: ezt ünnepeltük a szocializmusban is. Legutóbb éppen húsz éve. Azóta megváltozott a világ. Kapitalizmusban élünk. A tőkések nap, mint nap szipolyozzák a vérünket. Mindenünket elveszik. De május elsejét megvédtük a rendszerváltóktól. Ma is itt vagyunk, és itt leszünk jövőre is, és itt leszünk mindaddig, amíg munkásember él ebben az országban.
  A tőkés világ ma legmélyebb válságát éli. A tőkések az USA-ban, Európában félnek. Rettegnek attól, hogy a válság maga alá temeti őket. Beleremegnek a gondolatba, hogy az elégedetlen néptömegek forradalma elsöpri uralmukat. Ezerszámra áldozzák a milliárdokat a bankok megmentésére, amire még nem volt példa. Állami garanciákkal állnak a nagyvállalatok mellé, bankokat államosítanak, csupa olyat tesznek, ami nem szokás a kapitalizmusban. Obamától Merkelen át Putyinig összefognak a világ kapitalistái, hogy megmentsék a kapitalizmust.
  A válságot nem a világ munkásai idézték elő. Nem a munkások, nem a dolgozók vették fel a nagy hiteleket, nem ők spekulálnak a tőzsdéken. A válságot a tőkések csillapíthatatlan profitéhsége szülte. Mindent megszerezni, kikapcsolni a konkurenciát, meghódítani az egész világot. Ez a nemzetközi bankok és multinacionális vállalatok jelszava.
  A világ ma képes lenne leküzdeni a válságot. Képes lenne enni adni az éhező milliárdoknak. Képes lenne emberhez méltó öregkort biztosítani az időseknek. Képes lenne jó egészségügyi ellátással meghosszabbítani az emberek életét. Ehelyett a gyárak állnak, milliókat tesznek utcára, emberek pusztulnak éhen vagy halnak bele gyógyítható betegségekbe.
 A kapitalizmust kell legyőznünk. A kapitalistákat kell legyőzni és elvenni tőlük mindazt, amivel megkeserítik életünket. Elvenni a gyárakat, a bankokat, a hatalmat! A világ dolgozói számára csak egy megoldás van: a forradalom!
  A tőkés Magyarország ma válságban van. Válságban vagyunk, mert mindent eladtak a külföldnek. Nincs nemzeti ipar, nincs nemzeti kereskedelem, nincs magyar bankrendszer. Lassan a kenyerünk sem magyar. Válságban vagyunk, mert néhányszázezer gazdag mindent magának akar, s tőlünk mindent elvesz. Válságban vagyunk, mert nincs rend, a törvényeket nem tartják be, a rendőrség nem működik.
  A válságért nem mi vagyunk a felelősek. A magyar nagytőke kormányai adták el az országot. Ők vették fel és veszik fel számolatlanul a külföldi hiteleket. Gyurcsányt menesztették. Már nem volt olyan mosópor, amivel tisztára lehetett volna mosni. Bajnai ugyanazt a politikát folytatja, ugyanazt csinálja, mint előde. A tőkések válságmenedzselést ajánlanak. De kik azok, akik a válságot meg akarják oldani? Ugyanazok, barátaim, akik előidézték. Azok az urak, akik eddig is milliókat keresnek, most féltik jó fizetésüket.

Elegünk van!

„Elegünk van mindenből! Elegünk van a parlamenti pártok botrányaiból! Elegünk van a kövérre hízott politikus urak és az összes lehetséges plasztikai műtéten átesett politikus úrhölgyek arcátlan hazudozásaiból! Elegünk van abból, hogy ebben az országban mindenki szórakozhat velünk, az adóhatóság, a rendőrség, a bíróság, mindenki, csak nekünk kuss a nevünk. Elegünk van abból, hogy az ország nem képes megépíteni a 4-es metrót, mert mindenki innen akar meggazdagodni. Elegünk van!”

Mindent velünk akarnak megfizettetni!
  Miniszterelnök úr ne nekünk mondja, hogy mindenkinek vállalnia kell a lemondást és az áldozatot! Amikor a miniszter urak másfél milliót keresnek, és még ruhapénzt, étkezési hozzájárulást is kapnak, akkor ne nekünk mondják, hogy húzzuk meg a nadrágszíjat!
  Mi már vállaltunk elég lemondást és elég áldozatot! Ha ezektől az uraktól függene, Magyarország ma már nem élne. Magyarország azért él, mert mi, munkások, dolgozó emberek dolgozunk, fizetjük az adókat, fenntartjuk és eltartjuk az országot.
  Mit tehetünk ebben a helyzetben? Hagyjuk itt az országot? Menjünk bárhova, csak ne maradjunk itthon? Várjunk a csodára, mondván, hogy majd csak lesz valami? Tépjük szét a kopogtatócédulát, és mondjuk azt, hogy semmi sem érdekel bennünket? Sokan ezt tették most is, az EP-választás előtt. Nem, barátaim! A sorsunk elől nem menekülhetünk. A mi problémáinkat senki sem oldja meg. A milliárdosok, a gazdagok nem jönnek ide, hogy bennünket felemeljenek a sárból. A kormányok nem velünk törődnek, hanem azzal, hogy kiszolgálják a külföldi tőkéseket. Mi csak szavazunk rájuk, de a hatalmuk, a pénzük a külföldtől függ.
 

A Jobbik mítosza

„Ne engedjük, hogy megfélemlítsenek bennünket! Mostanság éppen a Jobbikkal. A Jobbikból a szocialisták csináltak médiahőst. A szocialisták kezdték politikai célokra használni a gyűlöletet, a cigányok problémáit. Ők adtak helyet a médiájukban a szélsőségeknek. Az ő kormányuk hagyja, hogy fasiszták vonulgassanak az utcán. A Jobbikot, a szélsőjobboldalt egy párt tudja megállítani. Csak az a párt képes rá, aki története folyamán mindig elítélte a fasizmust, amely sohasem kacérkodott a gyűlölet-beszéddel, s amely nem riogatott romániai vendégmunkásokkal sem: a Munkáspárt.”

Ha nem megyünk el szavazni, majd szavaznak azok, akiket a tőkés pártok megvásárolnak, lefizetnek. Van belőlük bőven!
  Mit tehetünk ebben a helyzetben? Csak egy megoldás van: harcolni kell! A tőkés sohasem fogja a pénzét odaadni nekünk. Amennyivel mi többet kapunk az ország jövedelméből, annyival kevesebb jut nekik. Csak az a miénk, amiért megküzdünk!
  A tőkések soha sem fognak önként beengedni bennünket a parlamentbe. Munkás, paraszt, magyar vállalkozó csak akkor lesz a parlamentben, ha beküzdjük magunknak.
  Ne hallgassunk némán, lehajtott fejjel, amikor a szomszédunkat rúgják ki a gyárból! Ne bízzunk abban, hogy bennünket nem rúgnak ki!

Dosszié

A Jobbikot néhány radikális, a hatalmat, saját vágyott hatalmát mindenek fölé helyező egyetemista hozta létre. Tehetségesek voltak, rájöttek, hogy egyedül nem megy, „ráépültek” Csurka István MIÉP-jére. A legutóbbi választáson együtt szerepeltek, parlamentbe nem jutottak, ám az állami támogatáshoz szükséges egy százalékot megszerezték. Ebből a pénzből azonban egy fillért sem kaptak. A 2006-os választás után a Jobbik ugyanis szakított Csurkával, egymás perelésével végül mindketten lemaradtak az állami pénzről. Lemaradtak? A Jobbik alapítványai folyamatosan költségvetési forintokat kapnak. A Magyar Szocialista Párt képviselői szavazzák meg a bizottságokban. Vona Gábor Jobbik elnök az elmúlt hónapokban többször Moszkvában járt. Középszintű politikusokkal és pénzemberekkel találkozott. Különböző urakkal, akikben egy a közös: jóban vannak az MSZP-s nomenklaturával. A pénzmosás szót itt nem írjuk le, csúf kifejezés. Azonban gondolkodjunk el, hogy a Jobbik léte, a Magyar Gárda mocskának eltűrése kinek használ. A Fidesz nem szerepel ezen a listán.

Kirúgnak! Kirúgnak, előbb vagy utóbb, de kirúgnak, ha nem teszel semmit!
  Ne üljünk ölbe tett kézzel! Lépjünk be a szakszervezetekbe! Védjük meg a jogainkat, és küzdjünk ki magunknak több jogot!
  Harcolni kell! Ne elégedjünk meg azzal, hogy a szakszervezeti vezetők néha átadnak egy petíciót a kormánynak. Tudod, mit csinál a Bajnai azzal a papírral? Minden papír annyit ér, ahányan mögé állunk. Ki az utcára, tiltakozzunk, tüntessünk!
  Gyurcsányt már elzavartuk. A kormányt megbuktattuk. Gyurcsányt és gyűlölt minisztereit leváltottuk. De nem buktattuk meg a rendszert, nem váltottuk le a szocialista-liberális nagytőke uralmát.
  A harcot tovább kell folytatni, mert a sárkány feje újra kinő! Csapjuk le a sárkány újabb fejeit, amíg el nem jutunk a szívéhez!
  A tőke ellen egy módszerünk van: a sztrájk. Sztrájkra, munkások a bérekért, a munkahelyért, az életünkért! Sztrájkra a tőkések ellen, sztrájkra az őket kiszolgáló kormány ellen!
  A választás is fegyver a kezünkben, éljünk vele. Az EP-választáson a munkások pártjára szavazzunk és ne a tőkésekre!
  Az EP-választásokon mi nem királyi családok sarjait indítjuk, nem egykori minisztereket, nem mai milliárdosokat. Mi azokat indítjuk, akik hiányoznak a magyar parlamentből, az európaiból is. Mi munkásokat, orvosokat, postásokat, diákokat, vállalkozókat indítunk, egy új nemzedék képviselőit.
  Oldjuk meg mi a válságot! Vegyük állami tulajdonba az OTP-t! Ezzel védjük meg a külföldi

Lobog a tűzszínű zászló!

A munka ünnepén csatasorba álltak a fáradt, de lelkes kommunisták, akik megállás nélkül gyűjtötték a kopogtatócédulákat. Járták a piacokat, a gyárakat, a lakásokat. Nem hiába! A Munkáspárt indul az EP-választásokon! Mindannyian tudjuk, május 9-e a Győzelem Napja. Munkánkkal igazoltuk, méltó módon ünnepelhetjük a nevezetes évfordulót a Szabadság téren, a Szovjet Hősi Emlékműnél. Az értünk életüket adó szovjet katonák emlékét a vörös virágokon kívül saját harcunkkal is megtiszteljük. Nagyon megérdemlik! Pihenjetek elvtársak! Mi itt vagyunk, és kezünkben holnap is lobogni fog a zászló! A Baloldali Front aktivistái kezében a május elsejei teherautón, a párttagok és barátaink kezében az utcán, a tereken, a Városligetben. Itt a helyünk, ebben az országban, ahol füst van és köd, de a bűzlő szemetet fel fogja váltani a szocialista jövő, egy ifjú, tiszta szívű vörös gárdával az élén. A magyar munkást ébresztjük, de már ébred magától is, mert a kapitalizmus pokolgépe pusztít, mint a sáskajárás, és a haldoklókat is felrázza. Mindenkire szükség van, akinek ökölbe szorul a keze a nyomor, a kiszolgáltatottság, a végtelen hatalmi cinizmus és aljasság láttán!

„S ha húgod ríva esdekelne,
és ha anyád letérdepelne,
nehogy engedj!
S hallanád, hogy: mindhiába!
Százezer mártír is hiába,
nehogy engedj!”

– írja a munkásköltő. Mi nem engedünk! Nem engedjük kivenni kezünkből fegyvereinket. Hideg fejjel és forró szívvel küzdünk tovább! Holnap is ott leszünk a gyárak előtt kéz a kézben, a munkással vívjuk az osztályharcot, ami éles, kemény és keserű, de meg kell vívni, és ez a kommunisták feladata ma!

FOGARASI ZSUZSANNA

felvásárlástól, ezzel tegyük a hazai problémák megoldásának eszközévé! Államosítsuk a villamosáram-ellátást, a távhő-ellátást! A gazdaság tervezését, a nemzeti érdekek következetes érvényesítését egy helyre koncentráljuk, egy nemzeti tervezési központba! Adóztassuk meg a gazdagokat és külföldieket!
  Minden létező eszközzel védjük a magyar gazdaságot! Szüntessük meg a magyar vállalkozók állami üldözését! Adjunk magasabb béreket a dolgozóknak! Őrizzük meg a munkahelyeket és teremtsünk újakat!
  Teremtsünk egy új Európát! Nem a gazdagok, a tőkések Európáját, hanem a népek, a dolgozók Európáját, az európai népek és nemzetek egyenjogú szövetségét!

 

Thürmer lánya

A Magyar Kommunista Munkáspárt elnökének lánya szerepel a párt Európa Parlamenti választási listáján. Harmincadik. Ha a párt elsöprő sikert érne el, akkor sem lenne képviselő, Magyarország mindössze 22 képviselőt küldhet Brüsszelbe. Miért van mégis ott? Mert dolgozik. Kommunistának ma Magyarországon lenni nem könnyű. A kommunista párt elnökének lányaként ez fokozott teher. Ha csak bemutatkozik, már akkor „úgy” néznek rá. Thürmer Mariann ezt vállalta. Thürmer Mariann kommunista. Miért nem az minden párttag gyermeke? Az MTI hosszú évek óta tehetséget kergető írnoka ebből bulvárhírt igyekezett kreálni. Ügyetlenül és bután, ettől nem veszik át a Blikkbe. Ugyanis ott is némi munkát várnak el. Thürmer Mariann azért van a listán, mert vállalja nevét, elveit, és dolgozni akar és tud. Tudja, milyen Magyarországon egyetemistának lenni, tudja, mit és hogyan kell ezen változtatni. S ezt elmondaná Brüsszelben is. Thürmer Mariann négy nyelven beszél kitűnően, kettő másikon úgy, ahogy a magyar politikusok zöme csak vágyna egyen is. Thürmer Mariann nem lesz uniós képviselő, de Brüsszelbe fog menni, ha kell. Tüntetni, tiltakozni, tenni!
Magyarországért.