Cikkek
 

INTERJÚ

NAGYON SÜRGŐS VÁLTOZTATNI!

BESZÉLGETÉS TŐZSÉR ZOLTÁNNAL, A BALOLDALI FRONT – KOMMUNISTA IFJÚSÁGI SZÖVETSÉG ORSZÁGOS VEZETŐSÉGÉNEK TAGJÁVAL

Tőzsér Zoltán

1985. november 17-én született Salgótarjánban, munkás-értelmiségi családban. Általános iskolai tanulmányait a magyargécen kezdte, később, a 6. osztály elvégzése után a szécsényi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában folytatta. 2004-ben érettségizett Salgótarjánban. 2008-ban kommunális hulladékgazdálkodó képesítést szerzett az egri Eszterházy Károly Főiskolán. Jelenleg végzős hallgató a szabad bölcsészet szakon. Filozófiai tanulmányai során ismerkedett meg a marxista filozófiával. A Baloldali Front – Kommunista Ifjúsági Szövetség X. Kongresszusa országos vezetőségi taggá választotta.


Tőzsér Zoltán fiatal aktivistaként napról napra szembesül az emberek problémáival. Személyes tapasztalatként mondja: „Ami az országban történik, az katasztrófa. Az emberek elidegenedtek mindentől, ami ahhoz szükséges, hogy változtatni tudjanak rémes helyzetükön. Az ország eladósodása tragikus méreteket öltött. Józan ésszel tudunk változtatni a dolgokon. Ehhez mi kellünk!”

– Hogyan kerültél a mozgalomba?

– Szeptemberben Szabó Tamással kerültem egy albérletbe. Elhívott a gyűlésekre, és érdeklődni kezdtem az ideológia iránt. Meglepett, hogy rendkívül sok mindennel egyetértek. Mivel bölcsész vagyok, voltak ismereteim, olvasmányaimból tájékozódtam a marxizmus-leninizmusról. Az a szokásom, hogy mindenkinek a szemébe mondom a véleményem, a főiskolán a tanárnak is, ha alá tudom támasztani tényekkel és megfelelő érvekkel. Közben Kovács Balázs meghívott a Pétervásárán tartott elnöki látogatásra. Szívesen mentem. Ott ismertem meg Thürmer Gyula elvtársat. Egyre inkább meggyőződtem afelől, hogy itt a helyem. Azon kaptam magam, hogy együtt dolgozom a többiekkel a Front-tábor szervezésén. Október végén beléptem a Baloldali Frontba. Azóta minden rendezvényen ott vagyok. Bekapcsolódtam a vezetés munkájába. Január óta vagyok az egri szervezet alelnöke, március 7. óta pedig az országos vezetés tagja. A szellemiség mélyebb megismerése egyre jobban köt a kommunista eszméhez.

– Családod hogyan viszonyul politikai meggyőződésedhez?

– Elfogadják. Egyáltalán nem ellenzik.

– Első alkalommal vettél részt a május elsejei munkában…

– A latin-amerikai sátor pultjában dolgoztam. Kicsit aggódtam az elején, de belejöttem. A tömeg jelenléte bátorítást adott. Többnyire kezdők voltunk, mégis sikeresnek ítélem a munkánkat.

– Miket szoktál olvasni?

– Az utóbbi időben főleg Marxot és Engelst. Az ő műveik akkor is érdekeltek, mikor még nem tartoztam a mozgalomhoz. Kedvenc szerzőim nincsenek, szívesen olvasok bármit. Platón és Arisztotelész műveit nagyon szívesen forgatom.

– Mi a véleményed az ifjúság politikai beállítottságáról?

– Mivel nap, mint nap rengeteg fiatallal beszélgetek, igyekszem a témát mindig a politika felé terelni. Az a tapasztalatom, hogy a fiatalok nagy része baloldali módon gondolkozik, de ezt nem ismeri be. Meglepődnek azon, mikor szembesítem őket azzal, hogy mi az ő céljaikért küzdünk. Érdekes, hogy legtöbbjük szinte szóról szóra azt mondja, amit mi, de a tudatában nem tisztult le, hogy gyakorlatilag kommunista eszméket képvisel. Sajnos jelenleg nem mernek tenni semmit saját ügyük érdekében. Sokan gondolják, hogy nem képesek a dolgokon változtatni, és ezért maradnak passzívak. Igyekeznek mindent kirekeszteni az életükből, ami politikával kapcsolatos. Bízom abban, hogy ez idővel változik. A Baloldali Front arra törekszik, hogy ez a változás minél hamarabb bekövetkezzen.

– A forradalmárok is szoktak enni. Neked mik a kedvenceid?

– Szeretem a magyaros ételeket sok borssal és paprikával. Állítólag kiváló paprikás krumplit tudok készíteni. A töltött káposzta, kocsonya, hurka, kolbász, disznósajt tartozik az általam kedvelt magyar finomságok közé. Kevesen ismerik, de a kedvencem a túrós ganca. Szívesen elmondom a receptjét…

– Mivel töltöd a szabadidőd?

– Olvasok és internetezek. Általában híreket olvasok és sportot, főleg focit. Tévét ritkán nézek. Szeretek koncertekre járni, kedvenceim közé tartozik a Kispál és a Borz. A legfontosabb mégis a barátaimmal jókat beszélgetni.

– Mi a véleményed az utóbbi idők változásairól?

– Ami az országban történik, az katasztrófa. Az emberek elidegenedtek mindentől, ami ahhoz szükséges, hogy változtatni tudjanak rémes helyzetükön. Az ország eladósodása tragikus méreteket öltött. Józan ésszel tudunk változtatni a dolgokon. Ehhez mi kellünk! Nagyon sürgős változtatni!

– Látom, van vörös inged...

– Természetesen. A rendezvényeken felteszem a vörös sapkát is. Külső megjelenésünkkel is demonstrálnunk kell hovatartozásunkat. Mivel el vagyunk zárva a médiától, nagyon fontos, hogy ahol csak lehet, megmutassuk magunkat. Így egyre többen megismernek.
  Nagyon tetszett a május elsejei ünnepség. Sok lesz még, ahol többen leszünk fiatalok... Egyre többen és többen. Tovább kell lépni, minden nappal előbbre!

– Részt vettél a kopogtatócédulák gyűjtésében?

– Igen, ez minden Front-tag kötelessége. Az egri pártszervezet csak fiatalokból áll. Ezen a területen mi gyűjtöttünk. Sok tapasztalatot szereztem, ami elengedhetetlen a mindennapi harchoz.