Cikkek
 

BELFÖLD

MUNKÁS! DOLGOZÓ! ÉBREDJ!
MEGLOPTAK! MEGLOPNAK!

A lent olvasható számokról senkinek ne legyen illúziója. 2010 nem egy távoli fogalom, csak kicsivel több, mint fél év választ el bennünket a megvonások húsba vágó hatásaitól. A szegényeket vigasztalni fogja a miniszterek 10 százalékos fizetés-csökkentése? Dehogy!

Nézzünk szembe a válósággal: a kisember fizeti a zsebbe csúszó adósság-növelést ma is, holnaptól még inkább. Nem lesz család, akit ne érintene súlyos, mínusz ezrekkel, tízezrekkel a „kiváló” válságkezelői csomag. Képviselőink mégis, továbbra is bármennyit felvehetnek – és fel is vesznek – „költségtérítésként”.

Ízelitőként Bajnai programjából:

a 13. havi nyugdíj teljes megszüntetése 2010-től

a 2009-es nyugdíjkorrekció átütemezése, a 2010-es elhalasztása

a nyugdíjkorhatár 62-ről 65 évre történő felemelése 2012-től

a közszférában dolgozók 13. havi bérének megszüntetése 2010-től

a táppénz 70 százalékról 60 százalékra történő csökkentése

a családi pótlék összegének két évre való rögzítése

a gyes és a gyed időtartamának három évről két évre csökkentése, várhatóan 2012-től

az állami lakástámogatások felfüggesztése július 1-től

a gáz- és távhő ár-kompenzáció csökkentése, majd megszüntetése

az ÁFA felső kulcsának 25 százalékra növelése

a személyi jövedelemadó alsó kulcsának 1,7 milliós sávhatárának 1,9 millió forintra történő kitolása

a tételes ekho megszüntetése 2010-ben

az SZJA kulcsok 15-17, illetve 33-35 százalékra csökkentése 2010-ben, az alsó kulcs sávhatárának 4-5 millió forintra emelése

az általános értékalapú ingatlanadó bevezetése 2010-ben

a társaságok különadójának megszüntetése, de 19 százalékos kulccsal egy új társasági jövedelemadó létrehozása

EGY HÓNAP - ÖTEZER MUNKANÉLKÜLI

Egy hónap alatt igen jelentősen, csaknem ötezer fővel nőtt a munkanélküliek száma az észak-magyarországi régió három megyéjében. Márciusban már 110,5 ezer állástalant tartottak nyilván a munkaügyi kirendeltségek.
  Az Észak-Magyarországi Regionális Munkaügyi Központ által nyilvánosságra hozott adatok szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében az év harmadik hónapjában a nyilvántartott álláskeresők alapján számított munkanélküliségi ráta 21,4 százalékos volt. A három megyében összességében 110.553 munkanélküli él, 4,7 ezerrel több, mint februárban, az előző év márciusához képest viszont 14,2 ezerrel több. Ez utóbbi 14,7 százalékos szegénység-növekedésnek felel meg. A legtöbb állástalant továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén megyében regisztrálták, számuk megközelítette a 69,5 ezret, Hevesben 21,3 ezren, Nógrádban csaknem 20 ezren keresnek munkát. Mindezen adatokból kitűnik, hogy Magyarországon a tőkés világ gazdaságának újabb válsága kezd elmélyülni. Elképzelhetetlenül sok család áll a tragédia küszöbén.
  Ránk, kommunistákra vár a feladat, hogy az új, élhetőbb Magyarország koncepcióját megismertessük a magyar munkással. Rá kell ébresztenünk, hogy lehet a saját sorsának kovácsa – húsz gyötrelmes év után, ismét!

A Magyar Kommunista Munkás­párt is részt vett a szakszervezetek múlt szombati tüntetésén. A Munkáspárt elfogadhatatlannak tartja, és a leghatározottabban elutasítja a kormány tervezett szociális megszorító intézkedéseit. Elutasítunk minden olyan válságkezelési törekvést, amely egyoldalúan, a külföldi és a hazai nagytőke érdekeit védve, aránytalanul kívánja sújtani a munkájukból, a nyugdíjukból élőket. A Munkáspárt egyetért a szakszervezetek azon követelésével, hogy a válságkezelés középpontjába a munkahelyek megőrzését, új munkahelyek teremtését kell állítani. Ugyanakkor valljuk, a Kossuth téri demonstráció csak az első lépés. Nem lehet megállni félúton, nem elég csak beszélni, s nem tenni semmit. A Munkáspárt szerint ennek a kormánynak menni kell, a népnek kell döntenie, új választásra van szűkség. Minél hamarabb, annál jobb, s annál olcsóbb lesz mindannyiunknak.

ÉBRESZTŐ

Válság van! Bezárnak a megmaradt gyárak, egyre többen vagyunk munka nélkül. Ki a felelős? Az MSZP! 2002 óta az MSZP kormányoz, az ő felelősségük, az ő bűnük! Ma minden külföldi kézben van, a bevásárló-központoktól a bankokon át a távhő-cégekig. Egyszerű tény: az MSZP-kormányok idején sokkal többet adtak el a külföldieknek a nemzeti vagyonból, mint a többiek együttvéve!
  Tízmillió lakosból csak egymilliónak van pénze, kilencmillióan szegények, elesettek vagyunk. Nincs rend, nincs fegyelem, nem élünk biztonságban! Mindez az összes parlamenti párt bűne, de az MSZP-é mindenképp.
  Évek óta engedjük, hogy fényes nappal becsapjanak. Ne higgyék el a választási jelszót, hogy most mindenkinek nehéz. Nem igaz! A gazdagoknak nagyon jó, a szegényeknek meg rossz, egyre rosszabb. Új emberek kellenek a vezetésbe!
  Ne higgyék el, hogy vége a világnak, ha nem az MSZP kormányoz. Nincs vége! Nekünk nem az a kérdés, hogy MSZP vagy Fidesz. A munkásember nem választhat két tőkés párt között. Változás csak akkor lesz, ha új emberek, a Munkáspárt képviselői lesznek a parlamentben, az önkormányzatokban. Ők hallathatják a dolgozó emberek hangját!
  Ne higgyék el, hogy jön a szélsőjobboldal, ha nem lesz MSZP! A szélsőjobboldal azért erősödhet, mert egyre több ez elesett, csalódott ember. Nem a szélsőjobb, a Munkáspárt a kiút!
  Munkát az embereknek! Korlátozni a multikat! Megadóztatni a gazdagokat és a külföldieket! Támogatni a szegényeket, a dolgozókat! Segíteni a magyar vállalkozókat! Rendet teremteni vasakarattal, tisztességgel és törvényességgel! Ezt akarjuk mi, a Munkáspárt. Ez a válság igazi megoldása, ez az egyetlen, ami a dolgozó embereknek is jó.
  A Munkáspártra szavazzanak! Ne törődjenek azzal, hogy kicsinek tűnünk! Bár nincs pénzünk TV-kampányra, holnap nagyok leszünk! Minél többen szavaznak ránk, Önök, Dolgozó Emberek, az Önök Családja, ismerősei és barátai, annál erősebbek leszünk. Minél erősebbek vagyunk, annál többet tudunk Önökért tenni!
  A Munkáspárt a munkások, a dolgozó emberek pártja. Az MSZP, a Fidesz a gazdagoké.
  A Munkáspártra szavazzanak!
  A Munkáspárt nem lopott, nem csalt, nem korrumpálódott. Soha! Korrupciótól hangos a televízió az MSZP-ről is, meg a Fideszről is? Igen! Ha nem ezt akarjuk, akkor a becsületes Munkáspártra szavazzunk!