Cikkek
 

BALSZEMMEL

 

Mi a bal szemünkkel nézünk a világra. Így sok mindent észreveszünk, amit csak
a  jobb szemünkkel nem látnánk. Másként is látjuk a világot, mondjuk úgy,
balszemmel. Ezután minden számunkban elmondjuk, miként is látjuk az éppen
esedékes eseményeket a saját politikai értékítéletünk alapján, balszemmel.

NE DŐLJ BE A TRÜKKÖKNEK!

Aczél György, a kádári időszak egyik meghatározó személyisége 1960-ban foly­tatott egy megbeszélést Rákosi Mátyással, a Magyar Dolgozók Pártja egykori főtitkárával, aki 1956 után nem teljesen önszántából a Szovjetunióban élt. A háziőrizet nem túlságosan jó dolog, de egy fokkal kellemesebb, mint amikor az embert kivégzik. Rákosinak nem tetszik, hogy az akkori MSZMP-ben egyesek nagyon kokettálnak a szociáldemokrata nézetekkel.
  Rákosiról sok mindent el lehet mondani, de azt nem, hogy nem ismerte a szociáldemokratákat. Ismerte őket, nagyon is. A Tanácsköztársaság népbiztosaként láthatta, hogy a szociáldemokraták miként veszik elő a vörös zászlót, amikor ez a jó nekik. De látta azt is, hogy miként árulják el a szocializmust, és miként engedik börtönbe, vagy bitófára juttatni kommunista társaikat. Szóval ez a Rákosi mondja: „nálunk ma szociáldemokrata reneszánsz van, holott nálunk volt a világ legrothadtabb szociáldemokrata pártja”.
  Félretéve a tanmesét, azt mondom: ne dőlj be a trükköknek! Bedőltél 1989-90-ben, amikor Nyers Rezső elhitette veled, hogy az MSZP voltaképpen szocializmust akar, csak éppen most a kapitalizmus bevezetésén fáradozik. Bedőltél Horn Gyulának, amikor a Kádár-rendszert ígérte neked visszahozni, miközben minden mozgathatót eladott a külföldieknek. Gyurcsány már nem is leplezte, hogy átver Téged. De most újra jönnek a fiúk! A múlt héten eljátszották Neked az Internacionálét. Holnap az MSZP előadja neked, hogy ők nem is akarták igazán Bajnait és megszorításait, mivel ők egy rendes “baloldali párt”. Nagyon szépen kérlek, ne dőlj be! Hidd el, hogy Te jársz jobban!

FORRADALMAT AKARUNK!

Mostanság Európában sem csípik nagyon a szocikat. Miért? Azért, mert ott is átverték a népet. Jólétet, esélyegyenlőséget, meg hasonlókat ígértek, helyettük csináltak egy szép neoliberális politikát. A melós semmi, a profit minden! Nagyjából ez a lényeg. Nos, a szocik arrafelé is rájöttek, hogy így még évtizedekig eléldegélhetnek az ellenzékben, mert a kutya se fog rájuk szavazni. Ennél meg csak egy rosszabb lehet, ez pedig a forradalom. Tudod, olyan igazi munkásforradalom. A forradalmakkor ugyanis elszámoltatják a főnököket, és a szociknak idehaza is, az EU-ban is van mit takargatniuk.
 Kitalálták, hogy “a baloldalnak új válaszokat kell kínálnia: a kapitalizmus helyett kiszámítható és méltányos gazdasági és társadalmi berendezkedésre van szükség, amely a szociális biztonságot alapelvnek tekinti”. Ezt a baromságot írta egy bizonyos Andrea Nahles, a Német Szociáldemokrata Párt alelnöke, és Jon Cruddas, a brit Munkáspárt képviselője egy angol lapban. Elnézést a kifejezésért, de tényleg baromság. Elhiszed, hogy a kapitalizmus kegyetlen formáját, a neoliberalizmust megvalósító szociáldemokraták idehaza és az EU-ban holnapra jó fiúk lesznek? Ők nem azt ígérik neked, hogy szétzavarják a velejükig rothadt elitet. Nem, ők az ígérik, hogy „kiállnak a szegények, a kisebbségek, a nők jogai mellett, és fel kell karolni a környezetvédelem ügyét”. Meg olyanokat, hogy “a piacot a demokratikus politikai intézmények korlátozása alá kell vonni”.
  Tudod, ezek a dolgok nem így működnek. Amíg az összes bank, a gyárak, sőt minden magántulajdonban van, és a tőkés gazdaságot nem általában a tőke uralja, hanem a finánctőke, a pénzügyi és spekuláns tőke, addig nem lesz társadalmi ellenőrzés. Ennek is megvan az útja: a szocialista forradalom. Az, amikor a hivatásos politikai prostituáltak helyett a dolgozók ülnek a parlamentben és döntenek az ország sorsáról. Az, amikor közösségi tulajdonba veszik a bankokat, a gyárakat, az, amikor nem lehet az embereket kizsákmányolni. Nahles úr, Crudas úr, de hozzájuk tehetnénk Bajnai urat és Lendvai Ildikó úrasszonyt is, nem akarnak forradalmat, mert az az ő végüket is jelenti. Mi forradalmat akarunk!

AZ ÁLBALOLDALIAK

A római légiók mellett harcoltak barbárok is. A barbárok nem voltak rossz emberek, csak éppen nem akarták, hogy Róma uralkodjon a világban, még az ő földjükön is. Szóval, a rómaiak alkalmaztak kisebb barbár szervezeteket, amelyek azt mondogatták, amit az igazi barbárok, csakhogy barbárnak tűnő, de a valóságban a barbár érdekek ellen ható akciókat folytattak. Az igazi barbárok között ez néha nem kis zavart okozott, aminek viszont a rómaik örültek.
  A Zöld Baloldalnak titulált szervezet, élén Tamás Gáspár Miklós és Vajnai Attila urakkal, manapság ilyen álbarbár, akarom mondani álbaloldali szervezet. Mostanság aláírásgyűjtést indítanak annak érdekében, hogy a kormány mielőbb ratifikálja az Európai Szociális Charta hetedik cikkelyét, amely a gyermekek és fiatalok jogairól és védelméről szól. Rendben van! De vajon ez-e ma a lényeg? Vajon megváltozik-e a kapitalizmus akkor, ha történetesen mégis törvénybe iktatják? Megbuktatjuk-e a szocikat? Vajon, nem az történik-e, hogy amíg a mai álbarbárok aláírást gyűjtögetnek, a mai rómaiak a legnagyobb nyugalommal verik szét a dolgozók megmaradt jogait és tapossák bele a nyomorba az embereket?

THÜRMER GYULA