Cikkek
 

INTERJÚ

SZERETNÉK SZOCIALISTA RENDSZERBEN ÉLNI!

BESZÉLGETÉS BERÉNYI IMRÉVEL, A BALOLDALI FRONT - KOMMUNISTA IFJÚSÁGI SZÖVETSÉG SOPRONI SZERVEZETÉNEK ELNÖKÉVEL

Berényi Imre

1984. november 5-én született Székesfehérváron, de gyermekkorát Kálozon töltötte. Ide járt általános iskolába is, majd a székesfehérvári Vörösmarty Mihály Ipari Szakképző Iskolában folytatta tanulmányait. 2003-ban érettségizett, ugyanebben az évben felvették a Nyugat-Magyarországi Egyetem faipari mérnöki karára, ahol az idén végez. Németül és angolul beszél.
 


Berényi Imre fiatal kora ellenére is tudja: az elmúlt 20 esztendőből a mostani időszak a legalkalmasabb arra, hogy megerősödjünk, és szélesebb körű támogatottságot szerezzünk. Jó alkalom lesz a párt népszerűsítésére az EP-választások időszaka. Napról napra szembesül a kisebbségi kérdéssel is. Úgy gondolja, értelmes munkát kell biztosítani számukra, mert míg valaki dolgozik, „nincs ideje bűnözni”, ha meg nem dolgozik, pihen. Ha nem akar dolgozni, lesz mit veszítenie: házat, autót, családot. Olyan vezetést kell választani, amely minden magyar állampolgárnak biztosítja a kiszámítható életet!

Hogyan kerültél a mozgalomba?

– Nem volt nehéz bekerülnöm a mozgalomba, mivel szüleim öt éve párttagok, és előtte is szimpatizánsok voltak. Apai nagyapám tagja volt az MSZMP-nek. Szóval volt honnan tudomást szereznem a szocialista rendszer értékeiről, pozitív oldalairól. Az iskolában, ha szó esett az előző rendszerről, akkor nem éppen szép dolgokat mondtak róla, otthon viszont több jót hallottam erről az időszakról, mint rosszat.
  Gyakran segítettem édesanyámnak a pártmunkában, például kopogtatócédulát gyűjteni, elmentem taggyűlésekre, osztottam a szórólapot, hát nem tudok sok újról beszámolni a párttevékenységgel kapcsolatban...

– Ez a legfontosabb! A mélyvízben kezdtél dolgozni.

– A helyi alapszervezetnél azt tettem, amit minden párttagnak tenni kell. Részt vettem az utóbbi két Front-táborban és a május elsejei ünnepségeken. A pártnak hivatalosan 2008. márciusa óta vagyok tagja.

– A Front országos elnöksége bizakodással tekint rád...

– Soproni elnökként igyekszem változást, pezsgést hozni a szervezet életébe. Terveim közt szerepel többek között az osztrák kommunista fiatalokkal való kapcsolatteremtés és kapcsolat-ápolás, a Front taglétszámának bővítése, és az internetes munka, ami pártmunka, hiszen a véleményem, a párt véleményét írom. Jelen pillanatban az EP-választásokra való készülődés a legfontosabb: szórólapok terjesztése, agitáció és kopogtatócédula gyűjtés.

– Mit szoktál olvasni?

– Olvasás területén kedvenc témáim közé tartozik az ókori történelem, ezen belül az ókori csatákkal kapcsolatos leírások. Másik kedvencem a honfoglalás-kori magyar történelem, pontosabban az a kor, amikor a magyaroknak még voltak egészen nagy sikereik is. Szívesen olvasom Rejtő Jenő regényeit, és szívesen olvasnám Egely György tudományos könyveit. Sajnos az egyetemi könyvtárban nincsenek meg, előbb-utóbb meg fogom őket vásárolni. Egyetemi jegyzeteket természetesen muszáj tanulmányoznom. Legutóbb Kertész István: Ókori hősök, ókori csaták és Orwell: az Állatfarm című könyveket olvastam. Az utóbbi nem igazán tetszett. Marxtól és Lenintől még többet kívánok olvasni, egyre nagyobb hangsúlyt fektetek rá. A Szabadság alap, természetesen mindig elolvasom.

– Mivel töltöd a szabadidőd?

– Szabadidőmben az Interneten „intelligens” és még „intelligensebb” blogok hozzászólásain húzom fel magam. Nagyon érdekel mások véleménye. Mégis, gyakran megdöbbenek: hogyan élhetnek emberek ekkora sötétségben? Írogatni mostanában kezdtem. Szeretek biciklizni és baráti társasággal szalonnát sütni, beszélgetni. A Front feladatainak szervezése is a szabadidőmben történik, mivel kevés van belőle, nem könnyű, de egyre többen segítenek ebben a munkában.

– Filmeket nézel?

– Kevés filmet nézek. Nem igazán hoz lázba a mai színvonal. Általában vígjátékot választok, igaz, hogy a többi is „hülyeség”, de ezt legalább annak is szánják. Az amerikai filmeknél mindenképpen jobban kedvelem az európaiakat, leginkább a francia, német és magyar filmeket. A magyar filmek közül inkább a régebbi alkotásokat nézem. A dokumentumfilmek és a természetfilmek a kedvenceim.

– Családod hogyan viszonyul politikai tevékenységedhez?

– Mivel szüleim is párttagok, nem kellett titkolnom otthon a belépésemet. Segítenek, amiben tudnak...

– Mi a véleményed az elmúlt idők változásairól?

– Gondolom a válságra célzol... Szerintem az elmúlt 20 esztendőből a mostani időszak a legalkalmasabb arra, hogy megerősödjünk, és szélesebb körű támogatottságot szerezzünk. Jó alkalom lesz a párt népszerűsítésére az EP-választások időszaka. Másik dolog, amivel tele van minden, a kisebbségi kérdés. Ezt a problémát a magyar emberek gondjaival együtt kellene kezelni. Értelmes munkát kellene biztosítani számukra, mert míg valaki dolgozik, „nincs ideje bűnözni”, ha meg nem dolgozik, pihen. Ha nem akar dolgozni, lesz mit veszítenie: házat, autót, családot. Olyan vezetést kell választani, amely minden magyar állampolgárnak biztosítja a kiszámítható életet.

– Ha találkoznál az aranyhallal, mi lenne a három kívánságod?

– Szeretnék valódi szocialista rendszerben élni. Ez elég régi vágyam, főként, hogy most nehézkesen élünk. Mégsem tartom lehetetlen dolognak. Szeretném bejárni Dél-Amerikát, szép hely lehet... Ráadásul mindig jól jöhet egy tartalék kívánság!