Cikkek
 

MUNKÁSPÁRT

EURÓPAI PARLAMENTI VÁLASZTÁS - START!

Az elmúlt héten a köztársasági elnök hivatalosan  kiírta június 7-re az európai parlamenti választást. Most felgyorsulnak az események. Már a jövő héten – április 6. és 10.  között – viszik az értesítőket a választóknak, indul a kopogtatócédulák gyűjtése.

Fontos, hogy a Munkáspárt valamennyi aktivistája most különösen higgadtan, szervezetten és fegyelmezetten kezdje el a választási munkát. Emlékeztessünk: a célunk az, hogy a párt használja ki a választásokat a magyar parlamenti választásokra való felkészülésre – bármikor is kerüljön arra sor. Ezért határoztuk el azt is: mindenképp teljesíteni kell a listaállításhoz szükséges több, mint 20 ezer ajánlószelvényt. Ez alapvető felelősségünk! De nem elégedhetünk meg ezzel.  Egy parlamenti választáson 100-110 ezer ajánlószelvénnyel tudunk csak biztonsággal budapesti és megyei listákat állítani.

JÓK A FELTÉTELEK - HASZNÁLJUK KI

A ránk váró munka nem könnyű, sőt nagyon nehéz, de támaszkodhatunk az elmúlt egy, másfél év tevékenységére, bíztató tapasztalataira. A Munkáspártot jól fogadták az emberek szerte az ország­ban több száz településen az elnöki látogatások programjain. Utcán, piacokon, munkahelyeken egyaránt.  Pozitív a visszhangja a „Megérte? Ezt akartad?” című anyagunk terjesztésének. Sikeresek a gyári akcióink az elbocsátással fenyegetett munkások köreiben. Adjon biztatást, hogy elvtársaink több helyen – így Ferencvárosban, Bácsalmáson, Nagymaroson, Piliscsabán, Csepelen – eredményesen küzdöttek meg az időközi önkormányzati választásokon.
  Elkészült és jó a programunk. A Munkáspártnak határozott mondandója van a magyar belpolitikáról, a gazdaságról, s az Európai Unióról egyaránt. Most a programunkat is vigyük el közvetlenül az emberekhez, a ránk figyelőkhöz, mindazokhoz, akiktől ajánlószelvényt, s támogatást várunk. Jó az EP-listánk is, amelyet a párt elnöke vezet. A kampányban majd  büszkén mutathatjuk be a párt fiatalabb generációjának több képviselőjét is.

KRITIKUS PONT A KOPOGTATÓK GYŰJTÉSE

Sokszor elmondtuk már: hiába a Munkáspárt iránt tapasztalt szimpátia, választások alkalmából abból nem lesz automatikusan szavazat. A szabályokat nem mi határozzuk meg. Ezért az előttünk álló hetekben ismét minden energiát a kopogtatócédulák gyűjtésére kell koncentrálni. Csatasorba kell állnia mindenkinek: KB-tagnak, KB-képviselőknek, megyei és alapszervezeti vezetőknek, minden párttagunknak.
  A kopogtatócédulák gyűjtésének jogi határideje április 6-tól május 8-ig tart. Minden tapasztalatunk azt mutatja, hogy a gyűjtést azonnal, intenzíven meg kell kezdeni, mihelyt a választók megkapják az értesítőket. Gyűjteni később is lehet, s kell is, de tudjuk, hogy az az idő múlásával egyre nehezebb.
  Most könnyebbséget jelenthet, hogy az EP-választáson az ország egy választókerületnek számít, azaz a kopogtatócédulákat mindenki mindenütt gyűjtheti. De választókerületenként kell kipróbálni erőinket, megszervezni és mozgósítani a gyűjtőbrigádokat. Ahol ezt még elmulasztották, haladéktalanul, operatívan tegyék meg. Nincs egy nap vesztegetni való időnk sem!

FEGYELMEZETT MUNKÁT!

Április 4-én országos aktívaértekezletet tartunk. Ennek fontos szerepe lesz az előttünk álló feladatokra történő mozgósításban.
  A Munkáspárt – a pártok között elsőként – az Országos Választási Bizottságnál már bejelentette részvételét az EP-választáson. A párt országos központjában választási ügyeletet szervezünk. A megyei és a nagy-budapesti elnökségek hetente adnak jelzést a választási munka állásáról, s az összegyűjtött ajánlószelvényeket két alkalommal adják le a párt központjába: április 7-én első leadás, és április 30-án végső leadás.
  Újabb erőpróba előtt állunk. Bárhogy alakul is a belpolitikai huza-vona, fegyelmezetten kell szervezni munkánkat.  Nem vagyunk sokan, ezért dolgoznunk, cselekednünk kell mindannyiónknak, akik ezt a küzdelmet ma felvállaltuk.

 

Amit az EP-választásról tudni kell

Az EP-választás egyfordulós, listás választás (2004-ben a 8 millió szavazóból 3,1 millió, 38,5 % vett részt).

A választáson szavazhat minden  szavazójoggal rendelkező magyar állampolgár (külföldön is lehet szavazni  az un. külképviseleti névjegyzékbe vétel mellett), illetve szavazhat minden EU-tagállam Magyarországon bejelentett lakhellyel rendelkező állampolgára

A választáson csak pártok indulhatnak; az indulást csak központilag az OVB-nél kell bejelenteni

A választáson az ország egész területe egy választókerületet alkot; ez azt jelenti, hogy kopogtatócédulát mindenhol lehet gyűjteni, de azokat központilag, az Országos választási Bizottságnál kell leadni a párt listájának bejelentésével egyidejűleg

A listaállításhoz legalább 20 ezer érvényes ajánlószelvény szükséges (egy választó csak egy pártot ajánlhat, s a határidőn belül az országosan összegyűjtött ajánlószelvények csak egyszer adhatók le)

A listán Magyarországon 22 képviselő választható (kettővel kevesebb, mint 2004-ben); a választási küszöb 5%.

A listát eredményesen állító pártok megbízottat delegálhatnak az OVB-be, a megyei, területi választási bizottságokba, s az ország egész területén valamennyi szavazókörbe (választókerületi választási bizottságok nem működnek).