Cikkek
 

INTERJÚ

CSALÁD, BARÁTSÁG, ELVTÁRSIASSÁG!

BESZÉLGETÉS GULYÁS LÁSZLÓVAL, SZOLNOK 2-ES VÁLASZTÓKERÜLETÉNEK KB-KÉPVISELŐJÉVEL

Gulyás László

1955. május 1-én született Jászberényben. Az általános- és középiskolát Szolnokon végezte. Katonai szolgálata után a postán kezdett el dolgozni, postatiszti iskolát végzett. Volt műszakvezető és a telefonkötvény-iroda vezetője is. Később két évig az Aktív Rádiónál dolgozott. Négy évig egy postát vezetett magánvállalkozóként, de a szerződési feltételek megváltozása miatt visszaadta. Jelenleg szabadúszó, egyéni vállalkozó. A Központi Bizottság tagja, a Munkáspárt EP képviselőjelöltje.
 


Gulyás László vallja: addig jár a korsó a kútra, amíg el nem törik. A jó magyar közmondások időszerűségének korát éljük. Az MSZP-re nagyon haragszik. A hazudozás, mellébeszélés csúfosan szokott végződni. Hiszi, hogy vannak rendes baloldali emberek a szocialista pártban, de ők tagok, nem vezetők. Reméli, hogy ha lassan is, de megtalálnak bennünket, az igazi baloldalt. Őket is becsapták, átverték, ahogyan az egész népet.

– Hogyan kerültél a mozgalomba?

– Mozgalmi életem 1969-ben kezdődött, mikor a 4581-es Kilián György Úttörőcsapat csapattanácsának lettem az elnöke. Büszke vagyok rá, mindig innen számolom az életem. A honvédségnél KISZ-titkár voltam. Mikor visszakerültem a postára, az MSZMP tagja lettem, voltam alapszervezeti titkár is. Aztán jött a rendszerváltás... Nem léptem ki a pártból, csak megszűnt körülöttem minden. 2004-ben beléptem a Munkáspártba. Jelenleg gazdasági felelős vagyok, ami postai múltam miatt nem okoz nagy gondot. Osztom-szorzom a kevés pénzünket. Igyekszem megfelelni a követelményeknek.

– Mi a legfontosabb érték az életedben?

– A család, a barátság, az elvtársiasság.

– Úgy tudom irodalomkedvelő ember vagy?

– Elsősorban történelmi jellegű könyveket szoktam olvasni, kivált a magyar történelem érdekel. A XX. század a kedvenc korszakom. Viszonylag nagy könyvtáram van, amit gyakran forgatok. Az 1940-es évek katasztrofális történéseiről szívesen hallgatom a még élő szemtanúk és szereplők visszaemlékezéseit. Polgári érzelmű barátaimmal is szoktam vitatkozni, de a tények tények maradnak, makacs dolgok, amelyek a vitákat is felülírják. Persze a napi politika is érdekel, és igyekszem beszerezni az aktuális információkat, ami munkám végzéséhez elengedhetetlen. József Attila versei a kedvenceim közé tartoznak. Nemcsak a múltról, hanem napjainkról is szólnak. Aki politikai munkát vállal, rendelkeznie kell történelmi és irodalmi ismeretekkel, állandóan képeznie kell magát, hogy ne váljék csőlátóvá.

– Milyen filmeket nézel?

– A szocializmusban készült magyar filmeket és a nagy színészeket szeretem, politikai hovatartozásra való tekintet nélkül. Bessenyei Ferencet, Sinkovits Imrét, Gobbi Hildát említeném. Nagyon szívesen nézek szovjet filmeket – akkor volt filmgyártás! – a Ballada a katonáról és a Tiszta égbolt a legjobbak, de a végtelenségig folytathatnám a sort. Színházban az elnöki látogatás során jártam utoljára, amikor Thürmer elvtársat fogadta Balázs Péter igazgató úr. A Szolnoki Színház igen színvonalas, jó színház.

– Mi a véleményed az elmúlt idők változásairól?

– Addig jár a korsó a kútra, amíg el nem törik. A jó magyar közmondások időszerűségének korát éljük. Az MSZP-re nagyon haragszom! A hazudozás, mellébeszélés csúfosan szokott végződni. A jelenlegi színjátékban a kongresszuson Gyurcsány maradt a pártelnök, hogy ilyenformán gyakoroljon hatást és domináljon az országban. Őszintén mondom, hogy kárörömmel figyelem az eseményeket. Hiszem, hogy vannak rendes baloldali emberek a szocialista pártban, de ők tagok, nem vezetők. Remélem, hogy ha lassan is, de megtalálnak bennünket, az igazi baloldalt. Őket is becsapták, átverték, ahogyan az egész népet.

– Mivel töltöd a szabadidőd?

– A pártmunka eléggé kitölti a napjaimat. Újságot hordok, tagdíjat szedek, ügyelek a párthelyiségben, és idős édesanyámat istápolom. Kikapcsolódásként barátaimmal szaunázunk, főzünk és „veszekszünk”. Nagyon szeretem a pacalt körömmel és a babgulyást. Nem csoda, hiszen a nevem is benne van. Az egészségemmel többet kell törődnöm, ahogyan múlnak az évek, de azért egészséges, aktív embernek mondhatom magam.

– Családod hogyan viszonyul politikai meggyőződésedhez?

– Szűk családom megértéssel. Öcsém, Károly is KB-képviselő. Feleségem nem párttag, de baloldali, és támogat bennünket még anyagilag is. Édesanyámmal gyakran vannak komoly vitáim, de általában konszenzusra jutunk. Az embernek vállalnia kell a nézeteit, de meggyőződésem, hogy a családban nem lehet konfliktus a politika. Még baráti kapcsolatokban sem. Van kifejezetten MIÉP-es barátom is, akivel sokat vitatkozom, azonban ez még soha nem vezetett a barátság megszakítására. Szolnok Fideszes polgármesterével is bármikor kezet fogok.

– Szolnok aktív megye...

– A zászlóshajó mögött foglalunk helyet, ennek ellenére sok a tennivaló és fehér foltok is vannak. A 2006-os képződmény sokat ártott a pártnak, az idő azonban lassan elmossa a problémákat és építgetjük magunkat. Karcagon, Szolnokon, Törökszentmiklóson jól folyik a pártmunka, az elnöki látogatások is gyakoriak. A sok háttérmunkának mindig megvan az eredménye. Az elnök jelenléte növeli a párt ismertségét és a bizakodást. Jó alap a munka további folytatásához.

– Ha találkoznál az aranyhallal, mi lenne a három kívánságod?

– A mesékben nem hiszek, de álmodozni szoktam. Horgászok és szeretem a halat is. Ami biztos, hogy az aranyhaltól a Munkáspárt sikerét kérném, hogy mielőbb bejussunk a Parlamentbe és jobb körülményeket teremthessünk az ország lakosságának.