Cikkek
 

BALSZEMMEL

 

Mi a bal szemünkkel nézünk a világra. Így sok mindent észreveszünk, amit csak
a  jobb szemünkkel nem látnánk. Másként is látjuk a világot, mondjuk úgy,
balszemmel. Ezután minden számunkban elmondjuk, miként is látjuk az éppen
esedékes eseményeket a saját politikai értékítéletünk alapján, balszemmel.

LAZACKA

Az elmúlt hét lázas, majd egyre lankadó érdeklődéssel telt el. Ki lesz a soron következő miniszterelnök-jelölt? Látva az MSZP-SZDSZ sanyarú káderállapotát és a jelöltek rohamosan zuhanó színvonalát, úgy látom, cselekednem kell, és amíg nem késő, megteszem saját javaslatomat. Javaslom Lazackát miniszterelnöknek. Lazacka a mi perzsamacskánk. Ne háborodj fel, neki is van annyi köze a miniszterelnöki székhez, mint a többieknek. Ő is itt él, van igazolványa, hogy idevalósi macska. Nincs se román, se izraeli, sem más papírja, csak magyar. Ráadásul Lazacka számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Először is nem lop. Még soha semmit nem csent el a konyhából. Egész egyszerűen azért, mert nem él azzal, amivel mi. Igaz, nem olcsó a spéci perzsamacska-kaja, de legalább nem lopja el a húst az asztalról, nem vesz részt semmilyen privatizációban. Másodszor, Lazacka azért is optimális jelölt, mert védi saját területét. Esküszöm neked, hogy hozzánk idegen, ráadásul multinacionális macska be sem teheti a lábát. Nem tudom, hogy Lazacka hogy csinálja, de rá a szomszéd kutyák se ugatnak. Végezetül kiváló Lazacka PR-munkája. Ha levegőre vágyik, ha simogatást akar, ezt olyan profi módon tudja tálalni, hogy az ember úgy érzi: nem is ő akarja, hanem mi magunk. Nos, Lazacka kiváló jelölt. Mégis azt hiszem, hogy új parlamentre van szükség, mivel ezen nem megy át. Nem azért, mert perzsamacska. Azért, mert vörös.

MEGSZORÍTÁST AKAROK!

Kisfiam, mit szeretnél Húsvétra? Megszorítást! Závecz Tibor, a Szonda Ipsos vezetője a múlt csütörtökön elmondta a Nap TV-ben, hogy az emberek többsége megszorításokat akar. A megszorítás azt jelenti például, hogy lőttek a 13. havi nyugdíjnak, a gáztámogatásnak, a magasabb közszolgálati béreknek. Ja, és persze azt, hogy kevesebbet eszel. A derék Závecz úr szerint szeretett népünk mégis megszorításokról álmodik.
  Aztán elmagyarázza, hogy miért is. Szerinte a népek azért akarnak megszorításokat, mert a média naphosszat erről beszél. Ha erről van szó, miért nem beszél a média mondjuk az adók csökkentéséről, az árak stabilizálásáról, a tolvajok megbüntetéséről, meg hasonló apróságokról? Lehet, azért, hogy ne ahhoz kapjunk kedvet? Závecz úr szerint mi közvetlenül is hibásak vagyunk, mert már mindenki kidolgozta saját túlélési stratégiáját, vagyis már beletörődtünk. Ezután jött Závecz úr legsúlyosabb érve: mi, az Isten adta nép azért akarunk már eleve is megszorításokat, mert tudjuk: a Fidesz se tudna mást csinálni. Ez a tudományos közvélemény-kutatásnak álcázott szocliberális manipuláció a Nap TV-ben hangzott el, ahol hivatásszerűen dicsőítik az MSZP-t, s ahova a Munkáspártot már hosszú hónapok óta nem hívják.

POLITIKAI HULLARABLÓK

Napóleon főbe lövette azokat, akik a csatatéren pénzt, értéktárgyakat kértek a haldokló katonáktól cserébe az életmentő segítségért, gyógyszerért, kötszerért. Az emberek többnyire megvetik azokat, akik mások szenvedéséből előnyökre akarnak szert tenni, ahelyett, hogy megoldást, a menekülést akarnák segíteni. Ma Magyarország tengernyi a szenvedő ember, aki segítségért kiállt. Megoldanák ők a gondjaikat egyedül is, ha tudnák, mint ahogyan a sebesült katona is futna a csatatértől, ha nem lőtték volna el a lábát. Minden pártnak vannak saját, úgymond, pártérdekei. Nem azt mondom, hogy természetes, de tudomásul lehet venni: mindenki erősödni akar, s mindenki úgy erősödik, ahogyan tud. A nehéz helyzetek, mint a mostani is, megmutatja minden katona, minden ember, minden párt erkölcsi értékét, tartását.
  Az SZDSZ évek óta mást se csinál, mint élősködik a magyar társadalmon. Annak idején kiegyeztek Antall Józseffel a kétharmados törvényekről. Azóta is nyögjük ennek az antidemokratikus rendnek minden következményét. Majd megegyeztek Horn Gyulával, mert így volt biztosítva a szabad rablás, mármint számukra. Jó volt nekik Medgyessy is, amíg úgy látszott, hogy eladja a kórházakat, aztán átültek a másik lóra, hatalomra segítették Gyurcsányt. Most már ő sem kell. S főleg nincs szükségük a millió szenvedőre, munkanélkülire, hajléktalanra, éhezőre, a kapitalizmus veszteseire. Legfeljebb a csizmájukat kellene még lehúzni, mint a haldokló katonáról a csatatéren.
  Az SZDSZ napok óta kéreti magát. Az MSZP lehetővé tette nekik, hogy ők döntsenek a miniszterelnökről, s ne azok, akiknek minden rendes helyen dönteniük kellene, azaz az embereknek, a választóknak. Az SZDSZ meg eljátssza szerepét. Nem kell ez, nem kell az, vagy csak ez kell! Nem számít, hogy az embereknek már elegük van ebből, hiszen a gondjaikba lassan belepusztulnak. Nem számít, hogy válság van, és a válság társadalmi robbanással fenyeget. Csak egy fontos van: legyen jó az SZDSZ-nek. Ők a politikai hullarablók, akik megmenthetnék az országot, ha akarnák. De ők gazdagodni akarnak, állásokat akarnak, nem a haza megmentését. Támadni nem lehet őket, mert jön a szokásos szöveg: szélsőséges, idegengyűlölet, antiszemitizmus. Pedig csak tőlük akarunk megszabadulni. Végleg!

THÜRMER GYULA