Cikkek
 

VÉLEMÉNY

 

FERENC-REND

Országunk egyes számú pojácája ismét nagyot alakított. Kiállt a kevéssé sem tisztelt, ám szájtátó publikum elé, és vicceket mesélt.
  Na jó, nem túl vidám vicceket, de ők egymás közt jót röhögtek rajta.
  Mert ugye senki sem gondolja komolyan, hogy Gyurcsány Ferenc hétfőtől kilép a politikából és hatalomnak-vagyonnak kedélyes búcsút intve elmegy melegebb éghajlatra? Ne adj’ Isten hamut szór szégyenében a fejére, amiért az országot a csőd szélére kergette, s elvonul szerzetesnek?
  Dehogy. Megteremtette az MSZP-s Ferenc-rendjét, amihez ragaszkodik tűzön-vízen át. Megteheti: két évig ő az úr még hatalomban csücsülő pártjában. S amíg ott vannak, az történik hazánkban, amit ő mond. S az a nép még teljesebb kizsákmányolása, megmaradt javaink eladása, a haveri körök pénzelése.
  Lehet, holnaptól nem ő a Magyar Köztársaság miniszterelnöke, de még ez sem biztos. Ami biztos, hogy bárki is kerül a bársonyszékbe, azt fogja tenni, amit ő mond. A párthűség nem smafu, főként, ha nem az eszme, hanem a pénz tart össze…
  Viszont smafu nekik, ami az emberekkel történik, nem hallatszik át a követelés a parlament falain: elég volt!
  Nem bohóckodást, „megélhetési” bűnözőket akarunk látni az országházban, hanem felelősségteljes, a népért, az országért tenni akaró politikusokat!

CSEH KATALIN

TÖRVÉNY ÉS ETIKA

Törvénysértés nem történt, legfeljebb etikai szempontból kifogásolható az említett esemény – a mai hatalom így indokolja csalásait, lopásait, visszaéléseit. Ezzel a kinyilatkoztatással azután a legsötétebb korrupciókra, maffiózós esetekre és pénzügyi manipulációkra végérvényesen fátyol is borul.
  Teljességgel érthető, hogy még a legégbekiáltóbb bűnesetekben is „törvényesség” érvényesül, hiszen a törvényeket, azok kibúvóit, értelmezhetőségeit tisztakezű képviselőink a saját egyéni, vagy a nagyburzsoázia érdekeinek megfelelően alakítják ki. Az a körülmény pedig, hogy szinte minden lényeges cselekmény nélkülözi az alapvető erkölcsi normákat, még a vallásos honatyákat sem zavarja. Kárpótolja őket a mértéktelen jövedelemszerzés öröme és a bűnbocsánat reménye.
  Tanult, választott képviselők képesek cinikusan kijelenteni, hogy a törvény és az erkölcs, valamint a törvény és az igazság nem feltétlenül összetartozó fogalmak. Ez nyílt beismerése az elkövetett szabadrablásuk büntethetetlenségének.
  Amilyen a törvényalkotás, olyan a jogalkalmazás is!
  A független magyar bíróság kíméletlenül elítéli a pitiáner megélhetési bűnözést, ugyanakkor módszeresen szemet huny a sokmilliárdos sikkasztások, csalások és más jelentős bűncselekmények fölött, melyekről példatárat lehetne mellékelni.
  Idén tavasszal egy hét leforgása alatt tusolták el a Postabank-ügyet, a Globex-ügyet. Semmit sem tesznek a Provident uzsorakamataival szemben, szemet hunynak a veszteséges MÁV- és BKV-vezetők kábító összegű végkielégítései, a parlamenti képviselők vagyonnyilatkozatai, az APEH-jutalmazások fölött. Az egyszerű állampolgárokra persze az APEH – a magas prémiumok reményében – súlyos bírságokat szab ki!
  Ez lenne hát a hőn áhított jogállamiság?
  Immár két évtizede tudnak az illetékes hatóságok az egész ország helyzetét befolyásoló olaj-, szesz-, lakás-felvásárlási és egyéb maffiák működéséről, amelyek továbbra is zavartalanul élvezik rablásuk eredményeit. Pontosan tudtak az intézményes sikkasztásokról, hiszen jórészük nemzetközi elfogató parancs útján került horogra, de felelősségre vonásuk valahol mindig elakadt.
  Magyarországon 20 éve szinte minden törvényes, ami erkölcsileg kifogásolható.

SZEMENYI DEZSŐ,
SZÉKESFEHÉRVÁR