Cikkek

 
 

MUNKÁSPÁRT

NEM SEGÉLY KELL, HANEM MUNKA

A Nagykunságba látogatott múlt pénteken Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke.

Kunhegyesen Szabó András polgármester tájékoztatta a nyolc és fél ezer lakosú város életéről. A rendszerváltás előtt a lakosok száma meghaladta a kilencezret. A város arculatát olyan nagy cég határozta meg, mint a BHG. Mára néhány kis üzem jelenti az ipart, és a munkanélküliek aránya 18 százalék. Nem jobb a helyzet Tiszaroff településen sem, ahol Kamarás Zsolt polgármester találkozott a pártelnökkel. Fegyverneken Huber Ferenc polgármester a Teljes Életért Kft-be kísérte el Thürmer Gyulát, ahol Rákóczi Tibor igazgató fogadta. Az üzemben fogyatékos embereket foglalkozatnak. A dolgozók szívesen fogadták a pártelnököt, a kíséretében lévő Bencsik Mihály megyei elnököt és Szilágyi András térségi KB-képviselőt.

Nem kell nekünk segély! Munkát adjanak! – mondta egy cigánycsalád Thürmer Gyulának a kunhegyesi piacon. Gyurcsánynak csak a szavazatunk kell, cserébe semmit sem ad – tették hozzá mások. Mi munkahelyeket akarunk teremteni – mondta a pártelnök – támogassanak bennünket és akkor mi is tudunk segíteni!

VESZPRÉM MEGYÉBEN IS DOLGOZNAK

Március 20-án Thürmer Gyula pártelnök Pápára utaztában megállt Veszprémben, hogy találkozzon a várpalotai és veszprémi kommunistákkal, s hogy sajtótájékoztatót adjon a Veszprémi megyei Napló számára.

Elmondta, hogy bár a Magyar Televízió 1-es csatornáján nem engedik megszólalni, járja az országot, sok üzemben, munkahelyen, kórházban volt már. Mindenütt szívesen fogadják a párt lapját, A Szabadságot, valamint a „Megérte? Ezt akartad?” című röpiratot. Szólt arról, hogy a párt nehéz helyzetben van, de teljes listával indul az Európai Uniós választáson, és készül a következő országgyűlési választásokra.
  Megjegyezte, hogy korábban többet lehetett hallani a Veszprém megyei kommunisták munkájáról, de az utóbbi időben nagy a csend. Ajánlott néhány hasznos módszert is a pártmunka viteléhez.
  A kialakult eszmecsere keretében többen is elmondták véleményüket. Sajnos a megyében sehol sincs a pártnak helyisége, a tagság felett is eljárt az idő, de nem felejtették el, honnan indultak, nem forgattak köpönyeget, kommunisták maradtak. Bár a hajuk megőszült, a lábuk sem a régi, de a szívük és az eszük a helyén van.
  Magukévá tették a párt felhívását az egy napi nettó jövedelem felajánlásáról. Megértették, hogy a pártnak szüksége van minden forintra.
  A gyűjtést okos technikával rendezték: a lista elejére az írta a nevét, aki – bár 78 éves és egyedül élő özvegy – nem egy, hanem három napi jövedelmét adta oda. A jó példát mások is követték. Többen két napi bért ajánlottak, sőt volt, aki restelkedve mondta, hogy most csak egy napi jövedelmét tudja nélkülözni.
  A gyűjtés eredményeként a 22 tag összesen 83000 forintot adott össze, amit még aznap befizettek Budapesten a párt pénztárába.
  A Veszprém megyeiek folytatják a gyűjtést. Lehet, hogy néha „a múltra emlékeznek, de itt vannak, és úgy segítik a pártot, ahogy tudják”.
  Ezt követően Thürmer Gyula Nagyacsádra látogatott, ahol találkozott Szórád Zoltán polgármesterrel és a sajtó képviselőivel. Jelen volt Borbás István megyei elnök (képünkön) is.