Cikkek

 
 

MUNKÁSPÁRT

MUNKA, SIKER, LÁNYOK

Divatos manapság lányokkal, asszonyokkal kampányolni. A Munkáspártnak ez nem célja, hiszen férfinak-nőnek egyaránt egyenjogúságot, jobb létet, igazságosabb társadalmat szeretne teremteni. Delikát Dóra és Fogarasi Zsuzsa is ennek jegyében járnak el napról napra. Késői nőnapi üdvözletként álljanak e sorok minden lány és asszony, fiú és férfi előtt: tanuljunk dolgozni!

RUTINCSOMAG

„Mindig van a táskámban 15-20 szórólap, 2-3 „Szabadság”, régebbi számok és a legújabb is, mivel bármikor ismerősbe, barátba, rokonba (akár régen látottakba) ütközhetek. Így adhatok nekik információt, s könnyebben tudom elkérni tőlük előre a kopogtatócédulájukat. Az összes szomszéddal, ismerősömmel, barátommal ezt már előre lebeszélem: amint megkapják a cédulát, nekem adják, sőt, begyűjtik a családtagjaiktól, ismerőseiktől is. Adok nekik – ha szükségük van rá, ha nincs – pár darab szórólapot, hogy továbbadják a környezetükben! A „mozgó agitációs iroda” működik! Tessék kipróbálni!”

BKV-S ,,ARANYBÁNYA"

„A BKV-járatokon, amerre járok, teszek szórólapot abba a fakkba, amit a BKV szórólapjainak alakítottak ki – s amik általában üresek. Ritkán van „valós” visszajelzés, de amint az alábbiakban is olvashatjuk, igenis van, aki ez alapján találja meg a Baross utcai székházat. Egy fiatalember az 50-es villamoson talált ismertető alapján bement a Baross utcai székházba, elmondta, mennyire egyetért velünk, ránk akar szavazni, és rendezvényeinkre is el szeretne jönni! Apró mozdulat, mégis, mennyire megéri?!”

LÁNC-SZABADSÁGOT!

„Hiába tudja a tagság többsége a szlogent, mely szerint „Add tovább! Terjeszd! Támogasd!” Nálam nem állnak stócban otthon a régi újságok. Ha nem adjuk tovább az érdeklődőknek, nem is lesz új előfizető! A magamét mindig elolvasom, aztán „kölcsönadom”: ha kiolvassa, adja tovább egy ismerősének, s szóljon, ha többen is érdeklődnek. Nehéz munka, de ezúton pár hét-hónap után meg lehet próbálni rábeszélni az előfizetésre. Ne álljanak a régi “Szabadság” újságjaink egy kupacban otthonainkban! Ne dobjuk ki őket! Az összes kinyomott újságot adjuk tovább!”

PILLANATOK A ,,KÖZPONT" ÉLETÉBŐL

„Nyárig még kemény munka vár ránk. Alig kezdtek el dolgozni a fővárosi kommunisták, már van is eredménye. A „Megérte? Ezt akartad?” c. röplap gyárak, munkanélküli hivatalok előtt való osztogatása, az utcai agitáció, beszélgetés nem hiábavaló.
  Egyetlen hét alatt tíz ember jött be a pártközpontba, telefonon még többen megkerestek bennünket. Hányan lehetnek, akik ezt nem merik megtenni? Valljuk be, kell egy kis önbizalom, politikai öntudat ahhoz, hogy valaki egy szórólap hatására sürgősen felkeresse a pártot. A visszajelzések azt igazolják, hogy termékeny talajra hullt a mag.
  Egy fiatal munkás az 50-es villamos ülésén találta propaganda-anyagunkat, elolvasta és beszaladt biztosítani a Munkáspártot támogatásáról. Elmondta, hogy 63000 forintból él albérletben, hogy az élete teljesen kilátástalan. A mindennapi kenyérre is alig futja. Húst nagyon ritkán eszik. Ruhát sem vásárolt évek óta. Hiába dolgozik. Ő igazán érzi a kapitalizmust, és érti is minden visszásságát. Ahogyan Ő fogalmaz: „Engem nem kell meggyőzni arról, hogy milyen szemét ez a rendszer” – mondta kétségbeesetten.
  „Az utcán adták” – jött be a pártközpontba egy nyugdíjas bácsi. „Odaadtam az ismerősömnek, aki elkérte, mert szeretné, ha a családja is elolvasná. Elvinnék legalább húsz darabot” – hangjában megcsillant az optimizmus. „Nem vagyok párttag, de úgy akarok dolgozni, mintha az lennék!” Örömmel csomagolt el ötven röplapot és indult az ismerőseihez”.

BECSÜLET

„Egy harminc körüli munkás a párt röplapjával a kezében Thürmer elvtársat kereste a Baross utcai pártközpontban. Így mondta, elvtársat. „Ő becsületes politikus! Csak benne bízom!” – húzta ki magát, mert visszakapott valamit a hitből, amit gyermekkorában raboltak el tőle.”