Cikkek
 

BELFÖLD

KISMAMA A FRONTVONALBAN

Néhány hónappal ezelőtt elkezdtem felkeresni kerületemben a még működő gyárakat, nagyobb cégeket, akik termelő munkát végeznek. Mikor megjelent a „Megérte? Ezt akartad?” anyagunk, kiválasztottam a legnagyobbat, a Lőrinci Hengerművet, s egy délután megkérdeztem a portán, hogy mikor van a műszakváltás. Kiderült: az utolsó pillanatban érkeztem, hiszen ez sem valami nagy cég, sőt, a következő héttől a válságra hivatkozva ők is le fognak állni. Tudtam, ezt nem szabad megvárnunk, hiszen ha minden leáll, akkor hol szólítjuk meg a munkásokat?! Ahogyan elmondták, a műszakváltás délután kettőkor kezdődik – odamentem fél kettőre, és három óráig osztogattam a szórólapokat, addig, amíg meggyőződtem róla, hogy most már biztosan minden munkás kijött. A babám még kicsi, de vittem magammal, „kenguruból” figyelhette, milyen az aktív kommunista anya élete. Bíztatom hasonló akcióra tevékeny nyugdíjasainkat is, hiszen nekik nem kell „cipelni” már felnőtt gyermekeiket – de ettől vagyunk hasonlóak: nekem most rugalmas az időbeosztásom a baba miatt, nekik a nyugdíjas évek miatt.
  A szórólapokat az üzem főbejárata előtt, közterületen osztottam, s bár van még egy kijárata a gyárnak, ahol szintén kijöhetnek, nem tudtam biztosítani, mivel egyedül voltam. Ha lett volna velem még egy elvtárs, meg lett volna oldva a dolog, de sajnos kevesen vagyunk aktívak a kerületben. Sajnos, aki aktív, dolgozott ebben az időben – ezért van ténylegesen kiemelt szükség a kismamákra, a nyugdíjasokra, az épp ráérőkre ezekhez az akciókhoz. Egy héttel később újra visszamentem a gyárhoz ugyanebben az órában, mivel váltott műszakban dolgoznak. Előző héten az egyik műszak kapott, most a másik.
  Persze nem elégszem meg ennyivel! A szombati piacnapon, jó korán, úgy reggel fél hét körül kimegyünk Meggyes Zoltánnal szórólapot osztani a Havanna-piacra, ahol többségében a Havanna lakótelep lakosai vásárolnak. Tudvalevő, hogy ez a lakótelep nem csak a legnagyobb a XVIII. kerületben, de az MSZP egyik legnagyobb szavazóbázisa is. Itt csak mi lehetünk konkurenciája az MSZP-nek! Itt kell rámutatnunk leginkább, hogy valóban baloldali elveket valló, a dolgozó emberért kiálló párt csak egy van: a Munkáspárt!
  Tény, volt kevésbé sikeres akcióm is. Édesapámmal egy halásztelki üzemnél szerettük volna terjeszteni a párt anyagát, de a helyszínen derült ki, hogy a munkások nem egy időben jönnek ki, reggeltől estig pedig mégsem állhattunk ott. Hasonló volt a tapasztalat a volt “Csepel-autógyár” területén, ahol ipari park létesült. Sajnos ahány cég, annyi különböző műszakváltási időpont – több idő, több ember kell a megkeresésükhöz. Ilyen tapasztalaton sem kell elkeseredni! Mi sem hagytuk magunkat: bementünk az ipartelep melletti piacra, és mindenkihez odamentünk, kereskedőhöz, vásárlóhoz egyaránt, és mindenki kapott a párt szórólapjából!
  Tudom, hogy az erőfeszítéseim nincsenek hiába! Az elmúlt időben egyre többen hívják fel érdeklődve a párt központját. Nem csak ezért, de ezért is tervezem, hogy az „Ezt akartad?” szórólapokkal hamarosan kimegyek a kerületi (XIX. kerülettel közös) munkanélküli hivatal elé a fogadóórán, s a megmaradt anyagokat a sorban állóknak adom. A rendszerváltás károsultjainak meg kell tudniuk: van másik út!

DELIKÁT DÓRA

VÖRÖS AKCIÓ A CHINOINNÁL

Újpesten Magyarország első számú gyógyszeripari vállalatának dolgozói kaphatták kézhez a Munkáspárt „Megérte? Ezt akartad?” című röplapját. Március 3-án a kora délutáni műszakváltáskor a gyár mindhárom kapujánál ott álltak a lelkes budapesti kommunisták. Három aktivistánk először vett részt ilyen akcióban. „Megérte!” – mondták, és Dömel Vilmos újpesti párttagunk a rendezvényt követően magával vitt még egy csomagnyit a munkanélküli hivatal elé is.
  A munkások jelentős része szívesen vette kézbe anyagunkat, volt olyan, aki mosolygott, de a többség – közel háromszázan – komor arccal olvasta a valóságot. Egyikük az öklét rázta, és szidta a kapitalizmust.
  „Végre megszólítottatok!” – mondta valaki a teherportánál, és Szabadság! köszönéssel búcsúzott.
  Érdemes folytatni! Elég volt a válságból és a kizsákmányolásból! A munkások országszerte várnak ránk!