Cikkek
 

Gracias!

Külföld

Fidel Castro és Kádár János Budapest utcáin - baráti látogatás Magyarországon 1972-ben

2008. február 19-én Fidel Castro bejelentette, hogy nem indul az elnöki posztért.

Nem történt tragédia, én sem akarok egy percig sem abba a hibába esni, hogy nekrológot kezdek írni, mert egyszerűen csak arról van szó, hogy 49 évvel a kubai forradalom győzelme után, 2008. február 24-étől kezdve - ekkor tartja az első ülését az újonnan megválasztott kubai parlament - más fogja vezetni a szocialista Kubát.

Mert hogy a szocialista Kubát fogja vezetni abban biztos vagyok. 49 év munkája van ebben a váltásban. Az Egyesült Államok és az általa támogatott terroristák merényletkísérletei állandóan napirenden tartották annak lehetőségét, hogy valaki másnak kell átvennie a forradalom irányítását. Közben pedig új nemzedékek nőttek fel és nevelődtek ki a független Kubában.

Most eljött az ő idejük. Összekapcsolódott az új lendület, a forradalmár nagyapák tapasztalatával. Ez fogja átlendíteni a szocialista Kubát ezen a szokatlan időszakon. Az új nemzedékek felkészültek az ország irányítására, a forradalom továbbvitelére. Ennek bizonyítéka, hogy már sok éve részt vesznek benne. Most eljött az az idő, amikor valakinek az első számú vezető szerepet is át kell vállalnia. Lehet, hogy ez fokozatos folyamat lesz, de akárhogyan is lesz, a forradalom nem fog megtorpanni.

Ennek egy biztosítéka van: a Fidel 49 évi munkája. Ez alatt a 49 év alatt Kuba történelmi utat járt be. Az egészségügyben és oktatásban jelenleg nálunk folyó eseményeket látva talán még jobban értékelni tudjuk azt a mindenki számára elérhető, világszínvonalú egészségügyet és oktatást, amit a szocialista Kuba biztosít az állampolgárainak. És nem csak nekik: sok ezer kubai orvos dolgozik a világ szegény országaiban. Sok minden más mellett ezt megteremteni, olyan, számunkra szinte felfoghatatlan nehézségek, mint az Egyesült Államok folyamatosan szigorodó blokádja vagy a Szovjetunió összeomlása ellenére, embert próbáló feladat volt.

Csoda hát, hogy egy idős ember, aki súlyos betegségen esett át, úgy gondolja, hogy ő már, ha meggyógyul is, nem elég erős, hogy ezt a harcot folytassa? Természetesen nem. Bár valószínűleg egészségügyi állapota sem teszi lehetővé, hogy tovább dolgozzon, Fidel tudja jól, hogy a fiatalabb nemzedékek készen állnak folytatni a munkát. Ő pedig pihenhet, és biztosra veheti, hogy szavára mindig figyelni fognak hazájában is és a világon mindenhol. Reméljük és kívánjuk neki, hogy még hosszú és nyugodt időskora legyen! Most pedig azt mondhatja, amit Vörösmarty, hogy eddigi munkája a kubai nép jólétéért, ha nem is jó mulatság, de férfi munka volt! gracias!

Kupi László

Raul

Február 24-én Raul Castro Ruz, Fidel testvére és helyettese lett a Kubai Köztársaság Államtanácsának új elnöke. 1931-ben született. Egyetemistaként részt vett a Batista uralom elleni szervezkedésben.
1953-ban részese volt a Moncada laktanya elleni támadásnak, amelyet Fidel Castro vezetett. 13 év börtönre ítélték, de 1955-ben kiengedték.
Fidel oldalán 1956-ban a Granma hajóval ő is partra szállt Kubában.
A Sierra Maestra térségében folyó partizánháborúban megmutatta katonai képességeit. 1959-től Kuba honvédelmi minisztere.
1965-tól a Kubai Kommunista Párt Központi Bizottságának másodtitkára. n