Cikkek
 

Egy szakember véleménye

Belföld

Dr. Polyák Erzsébet, háziorvos

Dr. Polyák doktornő a Szabadságot tisztelte meg levelével. Örömmel adunk helyet neki.

Egyik problémám a sok orvosi adminisztráció. Miért kell minden közgyógyosnak évente igazolást adnunk, amikor a TAJ- szám alapján a kiváltott gyógyszerek összegét számítógépből ki tudnák keresni, és ennek az összegét összevethetné a szociális bizottság a nyugdíj összegével. Sok munkát jelent az igazolások megírása a közgyógyos igazolványokhoz, a munkánk lényegében szociális ügyintézés. Ki kell számolni, ha heti 2x1 tabletta D3 vitamint szed a beteg, mennyi a naponta bevett gyógyszer. 2 tablettát: 7 nap alatt = x tablettát 1 nap alatt = napi 0,286 tabletta. Mi értelme van ennek?

A másik anyagi természetű: Ápolónőm szülési szabadságon van. Február 2-án 645 400 forint társadalombiztosítási finanszírozást kaptam. Vegyes körzetben vagyok, gyerekek után nincs vizitdíj, a TB a gyerekek vizitdíját alig kompenzálta, így a múlt havi vizitdíjam 71.700 Ft volt. Ügyelni járok, hogy a bevételemet növeljem. 56 évesen havi 100 órát. Az ápolónőmnek szülésig több, mint 130 ezer forint táppénzt fizettem ki. A táppénz idejére, továbbá a gyerek másfél éves koráig szabadságot kell fizetni. Az USA-ban csak a gyerek fél éves koráig járnak juttatások. Változtatni kellene azon, hogy táppénzre szabadság jár. Az ilyen kisvállalkozások ezt nem bírják el. Ha ilyen rendszert akarunk, vállalja át az állam! Az ombudsmann felé is felterjesztem, hogy kezdeményezzenek törvénymódosítást.

A két felvetésemen túl szeretném elmondani, hogy az Orbán kormány idején három évig azonos volt a kártyapénzünk alapját képező pont értéke, az egészségügy neki egyáltalán nem volt fontos, csak a gazdák, a nagycsalások, és a nyugdíjasok.

Dr. Polyák Erzsébet, háziorvos