Cikkek
 

Nyílt levél Horváth Ágneshez

Belföld

Az alábbi levelet a Magyar Orvosi Kamara tette közzé. Tanulságosnak tartjuk, ezért közlünk belőle részleteket.

Egy átlagos ügyeleti nap késő délutánján egy rövid szünet adódott. Megjegyzem, e munka semmiben sem különbözik a napközbenitől, bár az előbbit 70%-ban „mérik“ (ez mai árfolyamon bruttó 560 Ft/óra). Szóval kihasználva e röpke szabadidőt, nagy izgalommal felbontom havi fizetési borítékomat. Ahogy korábban is szoktam, gyorsan végigfuttatom tekintetem, a részletekkel nem törődve, egészen a nettó banki átutalásig: 57900 Ft, 57900 Ft, 57900 Ft.

Villog, mint a jackpot a kaszinóban. Snitt. Érzem, kezdek rosszul lenni. Hányingerem van, szédülök. Igen, tudom, tanultam a pánikbetegség testi tünetei ezek. Tehát pánikban vagyok. Önfegyelem, majd kicsit összeszedem magam. Közüzemi számlák villannak fel (tanulságként NOTA BENE: távhő év végi egyenlege: 100.000 Ft). Persze sokadszor is, sokszorosan túlszámlázták, hiába jeleztük. A valós összeg ennek a töredéke. Fizetés versus számla: örök harc, és győzzön a jobb! Szorongok. Egy 70 ágyas megyei kórház háromemeletes gyermekosztályán egyedül vagyok, szintenként két nővér segít. Koraszülöttől serdülőig, 0-18 éves korig, ha tetszik 1200 grammtól 120 kg-ig széles a betegpopuláció. Minden gyermek vizsgálata egy próbatétel. Vallomás a tudásról, számadás a lelkiismeretről. A legkisebb döntésnek is súlya van. Csak egy diagnózis fogadható el. A JÓ.

Nővércsengő, beteg gyermeket hoznak. Ellátom. Két év klinikum után talán van némi rutinom. Újra egymagam vagyok. Flash back: 57 900 Ft, 57 900 Ft, 57 900 Ft. Szenvedek. Abbahagyom most, és hazamegyek. NEM! Nem lehet, én felelek minden gyermek egészségéért. Jó, akkor holnaptól nem dolgozom. Sztrájkolok. NEM! Az orvosi eskü kötelez a humán szolgálatra, na meg a lelkiismeret. Tovább ötletelek. Akkor külföld! Jó, de anyaföldbe gyökerezett lábbal hogyan?

Gyógyszercég! NEM! A piacon sem tudok alkudni, vigéckedni különben sincs gyomrom. Paraszolvencia! NEM! Ehhez meg arcom nincsen. Magas erkölcsi mércém és fanatikus hivatástudatom foglya vagyok. Gyötrődöm, majd elönt a méreg. Gyűlölök mindenkit, aki többet keres. Őrjöngök, nem vagyok már önmagam. Nővérhívás. Megyek. A gyermek üvöltve sír, az anyuka pityeregve panaszkodik. Érzem, felrobbanok az indulattól, kiáltani tudnék: ELÉG, ELÉG!

Tanulságként a jövő generációnak, aki e pályát választja, összefoglalom: két év gyermekorvosi gyakorlat után hivatalosan, káprázat nélkül 57 900 Ft volt egyszer és remélem utoljára egy havi nettó fizetésem. Később megértettem, hogy a fenti jövedelem nem engem vagy a munkámat jellemez kedves Ágnes, hanem Önt, és mindazt, amit képvisel. Én továbbra is büszke vagyok, hogy a legszebb hivatást gyakorolhatom, remélem nem csak a saját, hanem a helyi gyermektársadalom örömére is. Szégyenkezzen Ön a fizetésem miatt. Ez nem az én, hanem az Ön bizonyítványa. Nálam elégtelen.

Budavári Kata