Cikkek
 

Beszélgetés Gilicze Attilával, Budapest 10. választókerületének kb-képviselőjével
Amire most is nagy szükségünk van: a meggyőző erő és a példamutatás

Pártélet

Gilicze Attila a népszavazási aláírásgyűjtés közben

Az Echo TV „Elátkozott szabadság“ című műsorában tavaly egy fiatalember jelent meg a Munkáspárt elnökének társaságában. A műsorvezető, Földesi Margit nem vette komolyan, éreztette, hogy „csak" egy postásról van szó. Nos, ez a postás pillanatok alatt leiskolázta magyar történelemből és magyar jelenből a műsorvezetőt is, és a vendégként ott lévő Szűrős Mátyást is. A fiatalember Gilicze Attila, 34 éves postás, a Munkáspárt Elnökségének tagja volt.

- Mi hozott, mi tart a pártban?

- Most lehet, hogy azt kellene válaszolni, hogy a marxista meggyőződésem, de nem így van. Marxista meggyőződéssel ma nemigen jelentkezik senki a pártba. Esetemben is a pártot velem összekötő elvtárs személye volt a lényegi pont. Megfelelő, modern válaszokat tudott adni a bennem felmerülő kérdésekre, más megvilágításba helyezett egy sor dolgot. Ez az, amire most is nagy szükségünk van: a meggyőző erő és a példamutatás.

- Mivel töltöd a szabadidődet?

- Kevés a szabadidőm. Pártmunka, főiskola, munka között ingázom. Ezenkívül a saját szakszervezetem életébe is szeretek beleszólni, ez is időt, energiát igényel. A fennmaradó időmet pihenéssel, a családommal és gyűjtési szenvedélyem kiteljesítésével töltöm. Gyakorlatilag mindent gyűjtök. Érméket, autómodelleket, kitüntetéseket, a szocialista kor emlékeit, régi újságokat, könyveket, filmeket, képregényeket, régi játékokat. Olyan vagyok, mint egy ószeres.

- Mi a személyes tapasztalatod az elmúlt idők változásaival kapcsolatban?

- Csak rossz. A magyar kapitalizmus egyik ismertetőjele, hogy semmi sem működik. Sem gazdasági, sem politikai, sem társadalmi szinten. Egy élhetetlen világ zúdult a nyakunkba, és ez az évek múlásával fokozódott és tovább fokozódik. Az ország kirablása, gazdasági gyarmatosítás, társadalmi elidegenülés, közöny, agymosott emberek, létbizonytalanság, mindennapos élet-halál harc, médiauralom, erőszak, hajléktalanság, korrupció, hazug politikusok, soroljam még? Egyben azonban biztos vagyok: a magyar munkás egyszer ismét felébred, és akkor nem lesz megállás. A dolgozó ember ismét magához ragadja a hatalmat, és kitakarítja nemcsak az országot, hanem az egész világot. Építünk mi még egyszer egy jobb, élhetőbb társadalmat, egy új, még jobb szocializmust. Ahhoz, hogy ez ne csak papírra vetett betű legyen, kemény munka, tanulás, türelem és szívósság kell, a többi jön magától.

- Mi a legfontosabb érték az életben, a Te életedben?

- Embernek maradni, emberként viselkedni ebben az embertelen világban. Ezzel szerintem elmondtam mindent.

- Ha találkoznál az aranyhallal, mi lenne a három kívánságod?

- Nem hiszek a mesékben. Most különösen nem.

- Mit olvastál mostanában? Mit néztél a televízióban, moziban, színházban legutóbb?

- Az MKP III. Kongresszusának jegyzőkönyvét olvasom, érdekel. Gyerekkoromban Sherlock Holmes történeteket és a Delfin könyvek sorozatban megjelent kalandregényeket bújtam. Nagy hatással volt rám Ráth - Végh István, H.P. Lovecraft, Erich Von Däniken minden írása, Edgar Allan Poe és Franz Kafka néhány műve. Olvastam vallási témájú könyveket, és a ponyva sem került el. Később történelmi, politikai, szociológiai, kriminológiai témájú könyveket vettem kézbe, marxista irodalommal a húszas éveim második felében találkoztam először. Szociológiai témában a Magyarország felfedezése sorozatot, a Rendszerváltás alulnézetben és a Feltörekvés, reklám, szexualitás Amerikában című műveket emelném ki. Felejthetetlen élmény Marosán György életrajzi sorozata, főleg annak első kötete, a Tüzes kemence. A marxista irodalomból nagyon közel áll hozzám Lenin Állam és forradalom című műve, és természetesen a Kommunista Kiáltvány. De nagyon érdekesnek találtam Rákosi könyvét, amelynek címe „A magyar demokráciáért“.

Moziba évek óta nem járok. Főleg azért, mert nem szeretek huzamosabb ideig egy helyben ülni. Zavar a kötöttsége, a kényelmetlensége, a tömeg. Televíziót ritkán nézek, filmet nézni viszont nagyon szeretek. Az erkélyen mintegy 1200 darab videokazetta pihen, és még vagy 300-400 DVD. Aki jobban ismer, tudja, hogy a thriller-horror rajongója vagyok, ebben a kategóriában kevés film van, amit nem ismerek.
Amit nem tudok, és nem is akarok nézni, azok a szappanoperák, az amerikai vígjátékok, és a romantikus limonádék.

- Van vörös inged?

- Van, a legutóbbi KB-ülésen volt rajtam először. Ebből is látszik, hogy nem az elsők között rendeltem. Alapvetően jó kezdeményezésnek tartom, és szeretném, ha minél több követője akadna.

- A család hogyan viszonyul a pártmunkához?

- Lényegében jól. Tudják, mit csinálok, és tudják, hogy szeretem csinálni. Ezt mindig tiszteletben tartják. A nehezebb része az, amikor több napon keresztül, folyamatosan dolgozunk, például most az aláírásgyűjtésnél. Ilyenkor később érek haza, kevesebb időt vagyok velük, ez természetesen nekik nem jó. Ettől függetlenül nem panaszkodom, mert egy biztos hátteret adnak, amiből mindig erőt gyűjthetek. n
s párttag vagyok az ötös régióban. Egyéni vállalkozóként lakáskiadással foglalkozom, de emellett nagyfokú érdeklődést mutatok a kertészet iránt, amit igyekszek a gyakorlatba átültetni. Nekem nem tetsző dolgokat nem csinálok. Az jó, hogy együtt dolgozhatok emberekkel. A pártmunka rendkívül izgalmas téma és történet. Sajnos nem élünk vicces időket. Mi fiatalok olyan lehetőségeket, önmegvalósítási lehetőségeket kapunk a pártban, amit sehol máshol. Ezzel nem szabad visszaélni senkinek.

Fogarasi Zsuzsanna

Gilicze Attila 1974-ben született a Ferencvárosban. A Gundel Károly Vendéglátóipari szakmunkásképző Iskolában cukrász szakképesítést szerzett. Később közgazdasági gimnáziumban érettségizett. Munka mellett tanul, jelenleg a Wesley János Lelkészképző Főiskola szociális munkás karának a hallgatója. A Nagy-Budapesti Regionális Elnökség tagja volt, majd az országos elnökség és a Központi Bizottság tagjává választották. Sokat foglalkozik a munkanélküliség és hajléktalanság okainak kutatásával, ami szakterületének fontos része. A Magyar Posta dolgozója. Felesége, Andrea ugyancsak ismert személyisége a munkáspárti közéletnek, gyakran szaval a munkáspárti rendezvényeken.