Cikkek
 

Új vietnami nagykövet

Pártélet

Nguyen Quoc Dzung új nagykövet feleségével

A közelmúltban új vietnami nagykövet érkezett Budapestre, a 44 éves Nguyen Quoc Dzung. A Vietnami Szocialista Köztársaság új magyarországi nagykövete hivatásos diplomata. Vietnamban végezte el a Diplomáciai
Egyetemet 1981-86 között, majd orosz nyelvi ismereteit tökéletesítette a Kijevi Állami Egyetemen. 1994-95-ben a Birminghami Egyetem továbbképzős hallgatója volt.

1990 óta dolgozik a diplomáciai szolgálatban. Dolgozott beosztott diplomataként Németországban. 1999-ben a vietnami külügyminisztérium káderosztályára került, ahol 2002-ben a főosztály főigazgató-helyettesévé nevezték ki. 2003-2005 között újabb felelős vezetői beosztást töltött be. Ő lett a külügyminisztérium főtitkárhelyettese.

2006 fontos állomás volt az életében. Ebben az évben rendezték meg Vietnamban az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) országainak csúcstalálkozóját. Ennél nagyobb diplomáciai rendezvény még soha sem volt Hanoiban. Az APEC 21 tagországának állam- és kormányfői jöttek össze, köztük a világhatalmak vezetői.

Az APEC államok adják a világ lakosságának 40 százalékát, a bruttó hazai termékének 56 százalékát, a világgazdaság növekedésének pedig 70 százalékát. A találkozón az ázsiai-csendes-óceáni szabad kereskedelmi övezet lehetőségeinek és a környezetvédelmi együttműködések megvitatása mellett fontos szerepet kapott a biztonságpolitika is. Nguyen Quoc Dzung ennek a rendkívül fontos rendezvénynek volt a főigazgatója.

Az új vietnami nagykövet angolul, oroszul, franciául és németül beszél. Nős, Budapestre felesége is elkísérte.

Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke megbeszélést folytatott az új vietnami nagykövettel. Megelégedéssel állapították meg, hogy a Munkáspárt és a Vietnami Kommunista Párt kapcsolatai eredményesen fejlődnek.