Cikkek
 

Mit kell tudni a megszállt arab területekről?

Külföld

Az 1967-es arab-izraeli háborúban Izrael megszállt és katonai irányítás alá vont több olyan területet, amely valamelyik arab országhoz tartozott. Összesen 66642 négyzetkilométert.

A Jordán folyó nyugati partját, Ciszjordániát elvette Jordániától. Területe: 5900 négyzetkilométer. 1994-ben a kairói egyezmény alapján Izrael megkezdte az ellenőrzési jogok átadását Palesztinának a Gaza övezetben és a Jordán nyugati partján. Ciszjordánia részben ma is izraeli megszállás alatt van.

Gázai övezet (Egyiptom), 363 négyzetkilométer. Jelenleg a Palesztin Nemzeti Hatóság fennhatósága alatt álló egyik terület.

Sínai félsziget (Egyiptom), 61 ezer négyzetkilométer. Az 1973-as arab-izraeli háború után Egyiptom különbékét kötött Izraellel, és Izrael kivonult a térségből.

Golán fennsík (Szíria). Területe: 1800 négyzetkilométer. 1981-ben Izrael annektálta (saját területéhez csatolta) a Golán fennsíkot. A Szíria részét képező Golán ma is izraeli megszállás alatt van.

Izrael ugyancsak megszállta a Jordánia részét képező Kelet-Jeruzsálemet.

1978-ban Izrael megszállta Libanon egy részét, amelyet 2000-ig tartott megszállás alatt.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1967. évi 242. határozata, amelyet több alkalommal megerősítettek, kötelezi Izraelt az arab területek kiürítésére. Izrael az USA támogatását élvezve ennek nem tett eleget.