Cikkek
 

Mit hoznat Önnek az üzleti biztosítók

Belföld

1. Igaz-e, hogy a magánbiztosítók olcsóbbá teszik az orvosi ellátást? Nem, nem igaz. Az orvosi ellátás drágább lesz, mivel
több vizitdíjat fizetünk
drágábbak lesznek a gyógyszerek
magasabb lesz a járulékfizetés
több lesz a különköltség, mivel csak az alapellátás lesz ingyenes.

2. Igaz-e, hogy a magánbiztosítók bevezetésével több pénz jut az egészségügyre? Nem, nem igaz. Ugyanannyi vagy kevesebb pénz jut az egészségügyre, mint korábban, mert
az állami kiadások nem nőnek,
az a pénz, amely az OEP-től lett leosztva, most először 22 egészségbiztosítási pénztárhoz kerül, ők osztják tovább egy meghatározott, de saját maguk által külön is szabályozott protokoll szerint.
A biztosítók működtetése is pénzbe kerül. A 22 pénztár mindegyikének lesz két igazgatója, azaz 44 új, kiemelt fizetésű ember. Lesz 3-3 tagú felügyelő bizottság, ez újabb 66 magas honoráriummal járó pozíció. Ezek fejenként legkevesebb havi 1 millió forintba kerülnek. Minden pénztár alkalmaz szakértőket, ez is legalább 660 ember.

3. Igaz-e, hogy jobb lesz az egészségügyi ellátás? Nem, nem igaz. Az ellátás egyre rosszabb lesz, mivel a biztosítók érdeke a kevesebb költség, nagyobb haszon. Ennek következménye:
bezárt kórházak
kevesebb orvos és ápoló
több várakozás a szakrendeléseken
egyre hosszabb várólisták a műtéteknél
mind több elhalasztott műtét.

4. Igaz-e, hogy eltűnik az orvosoknak adott hálapénz? Nem, nem igaz, mivel
a sorban állás megmarad
az orvosok fizetése nem nő.

5. Igaz-e, hogy a vizitdíj és a kórházi napidíj többletbevételt ad az egészségügynek, amit korszerűsítésre, komfortnövelésre lehet fordítani? Nem, nem igaz.
A kormány 30 milliárd forint többletjövedelmet várt. A valóságban 13 milliárd realizálódott. Ez töredéke az 1700 milliárd forintos egészségügyi költségvetésnek.
A kormány párhuzamosan elvont 30 milliárdot az egészségügytől.