Cikkek
 

Beszélgetés Tóth Krisztiánnal, Budapest 7. választókerületének KB-képviselőjével
Egy gépkocsivezető vagy ápoló is űzheti hivatását művészi szinten

Pártélet

Tóth Krisztián

Az elmúlt hetekben gyakran láttunk egy fiatalembert a párt központjában. A beérkezett népszavazási aláírások rendezésében segített. Felelős munka. Egy elmaradt irányítószám, egy rövidített városnév, és máris érvénytelen lehet az aláírás. A fiatalember Tóth Krisztián, Budapest 7. választókerületében a Központi Bizottság képviselője.

- Mi hozott a pártba, mi tart a pártban?


- Egy kommunista ember, Németh Lajos elvtárs. Azt mondhatom, hogy mindez a sorsszerűség jegyében történt. Sokat segített nekem. Ő is, a párt is. Mögém álltak, mikor szükség volt.
A kommunista pártban szívesen tevékenykedik az ember. Bármilyen téren teszek valamit, kapok megerősítést és kritikát is, megerősítő kritikát. Törekszem arra, hogy megfelelően szolgáljam azt, ami van, amit vállaltam, ami rám vár.

- Mivel töltöd a szabadidőd?

- Kizárólag olyasmivel foglalkozom, ami érdekel. Ilyen a párttevékenység, Egy gépkocsivezető vagy ápoló is űzheti hivatását művészi szinten. Nem vagyok elfogult a művészetek iránt. Valamilyen dolognak a művészi szinten történő űzése viszont érdekel. Szeretem az operaelőadásokat nézőként és a színházat szervezőként, a harcművészetet, és mást is.

Tulajdonképpen a mai rendszer nagyon sok művészembertől vonja meg a kibontakozási lehetőséget. Élvonalbeli színészek lakásszínházat képesek szervezni 20-25 nézővel, minimál-technikával, 3 mikroportos hangosítással. Elszomorít a tény, hogy képzőművész éjjel-nappali boltban eladó, képzett asztrológus szobafestésből él. Mi a Belvárosi Kulturális Körben próbálunk lehetőséget biztosítani ezeknek az embereknek, akik boldogan jönnek. Szórakoztatnak, és fontos emberi értékeket közvetítenek. Jó lehetőség, hogy magunk mellé állítsunk olyan embereket, akik hanyagolva vannak. Persze, ha a régiónkban egy kopott füvű focipálya lenne, akkor sporttevékenységgel foglalkoznánk, mert az adottságokat ki kell használni az emberek és a párt érdekében.

- Mi a személyes tapasztalatod az elmúlt idők változásaival kapcsolatban?


- A dolgok folyamatban léteznek, és a történések is folyamatszerűen működnek.
Az embernek ma két fronton kell helytállni: a magánéletben és a hivatásban. Minden helyzetben magunkra kell, hogy találjunk. Éljünk alkalmazkodási képességünkkel, de ha szükséges, akkor legyen erőnk szintet lépni. A kapitalizmus játékszabályait tudomásul kell venni, de úgy, hogy azokat az erkölcsi elveket betartsuk, amelyek nem tartoznak a kapitalista szabályrendszerhez.

- Mi a legfontosabb érték az életben, a Te életedben?

- Soha ne adjuk fel céljainkat. Mindig azon az úton járjunk, amit elképzeltünk. Legyünk kitartóak, folytatva az önmagunkban érzett utat. Tegyük azt, amivel nem ellenkezik belső meggyőződésünk.

- Ha találkoznál az aranyhallal, mi lenne a három kívánságod?


- Nem jelenik meg az aranyhal. Nem kell elérhetetlen dolgokra törekedni. Örüljünk a létezés lehetőségének, és az egonk ne kerüljön a dolgok fölé. Kitartással elérhetjük céljainkat, anélkül, hogy másokat földbe taposnánk.

- Mit olvastál mostanában? Mit néztél televízióban, moziban, színházban legutóbb?
Keveset olvasok, de rendkívüli módon elmélyedek az olvasmányokban. Mostanában az operák történetéről olvasok. Szeretem az élménybeszámolókat, kivált az alpinisták kalandjait, ahol emberek szélsőséges helyzetben, viszontagságos környezeti tényezőkkel birkóznak, lehetetlen erőkkel próbálják felvenni a küzdelmet. Természetesen olvasom A Szabadságot. Mostani formája nagyon tetszik. Esztétikus kiadvány, ami tömören, egyszerűen, érthetően fogalmaz. Mindenki talál benne olvasnivalót. Filmekről is kérdeztél. Rajongok az amerikai filmekért. Szeretem, ha egy film szórakoztató, érdekes és inspiráló. A művészfilmeket ki nem állhatom.

- Van vörös inged?

- Persze. Egyetértek, hogy egyenruhát vezetünk be. Jó ötlet. Közösségerősítő. Remélem egyre többen fogják viselni.

- Kérlek, mondj magadról pár szót! Mivel foglalkozol?

- Először is párttag vagyok az ötös régióban. Egyéni vállalkozóként lakáskiadással foglalkozom, de emellett nagyfokú érdeklődést mutatok a kertészet iránt, amit igyekszek a gyakorlatba átültetni. Nekem nem tetsző dolgokat nem csinálok. Az jó, hogy együtt dolgozhatok emberekkel. A pártmunka rendkívül izgalmas téma és történet. Sajnos nem élünk vicces időket. Mi fiatalok olyan lehetőségeket, önmegvalósítási lehetőségeket kapunk a pártban, amit sehol máshol. Ezzel nem szabad visszaélni senkinek.

Fogarasi Zsuzsanna

Tóth Krisztián 1974-ben született. Szakmáját tekintve külkereskedelmi ügyintéző, jelenleg egyéni vállalkozóként lakáskiadással foglalkozik. Amióta Budapesten megalakultak a párt regionális szervei, az V. és a XIII. kerületet magában foglaló régió elnökségének tagja. Gyakran látni a párt központi rendezvényein.